Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Hoeveel lood extra heb je nodig in zout water?

Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn.

Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.

Als duiker heb je in het zoute water dus meer gewicht aan lood nodig om een neutraal drijfvermogen te creëren dan in zoet water. Hoeveel precies hangt ook af van het zoutgehalte van het water waar je duikt. De enige manier om erachter te komen, is in het water je lood checken voordat je een duik gaat maken.

3 reacties

  1. Dit klopt niet helemaal, het moet 3% van je totaalgewicht, dus inclusief fles, lood, pak en alle andere uitrusting zijn. Want met dat alles samen ben je neutraal in zoet water. Dit is richting een kilo meer dan de schatting gebaseerd op lichaamsgewicht alleen (fles ~15 kg, lood ~10 kg, rest samen ~5 kg, samen 30 kg, maal 3% is ~1 kg).

    REAGEREN
  2. Maar dan moet je ook rekening houden met de opwaartse kracht van je duikpak, handschoenen, schoenen en cap. Alles bij elkaar, blijft het neerkomen op 2 tot 3 kilo.

    REAGEREN
  3. Marloes, daar is dan al rekening mee gehouden, want die opwaartse kracht heb je ook in zoet water (ik ga er hier vanuit dat je, op het lood na, dezelfde uitrusting gebruikt in zoet en zout water). Het gewicht van alles bij elkaar (lichaam, lood, pak, fles, enzovoorts) is in zoet water precies in evenwicht met de opwaartse kracht. Stel dat je alles bij elkaar 100 kg weegt, en je in zoet water goed uitgetrimd bent, dan zal het totaal volume (weer inclusief lichaam, fles, pak, vrijwel leeg trimvest) 100 liter zijn. Voor diezelfde 100 liter aan volume heb je in zout water 103 kg aan massa nodig voor evenwicht, oftewel de 3% extra.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief