Diepteroes: altijd op dezelfde diepte?
Een diepteroes, ook wel stikstofnarcose genoemd, is een risico bij diepere duiken. Maar treedt dit altijd op dezelfde diepte op? Is dit voor ieder persoon of zelfs voor ieder moment anders? Duikerarts Thijs Wingelaar legt het uit.
Nee, een diepteroes (stikstofnarcose) is afhankelijk van heel veel factoren. Behalve de samenstelling van het gas waar je mee duikt (want stikstof veroorzaakt deze klachten), zijn onder andere ook je actuele fysieke en mentale gezondheid van belang. De meeste mensen hebben al een subtiel vertraagde reactiesnelheid op 20 meter, maar dat is in zo’n beperkte mate dat het nog niet gevaarlijk of hinderlijk is. Het lastige aan een diepteroes is dat je er zelf niet bewust van bent. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat mensen op diepte heel veel last hadden van klachten, maar daar achteraf niets van gemerkt hebben.
Daarnaast is het niet zo dat het trainbaar is: tolerantie tegen stikstofnarcose bestaat niet. En dat eerdere duiken naar een bepaalde diepte geen klachten gaven, is niet voorspellend voor een volgende duik.
Het belangrijkste om te realiseren is: bij diepere duiken bestaat het risico op stikstofnarcose. En je hebt je buddy nodig om dit te herkennen (want hopelijk heeft die er dan nog geen last van). Het enige wat je er tegen kunt doen, is opstijgen. Want stikstofnarcose is alleen diepteafhankelijk, niet tijdsafhankelijk (in tegenstelling tot decompressieziekte).