Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is het verschil tussen een anemoon en een anjelier?

Scubapedia_logoHoe onderscheid je een zeeanemoon en een zeeanjelier van elkaar? Die vraag kregen we van een duiker. Bas van der Sanden legt het uit.

 

“Een leuke vraag met een even leuk antwoord.” Dat is de eerste reactie van Bas. Want?

Er is geen verschil want een anjelier is een anemoon. Er zijn veel verschillende soorten anemonen waarvan er een aantal moeilijk uit elkaar te houden zijn. Zo worden de zeeanjelier en weduwroos regelmatig door elkaar gehaald. En moet je echt goed kijken wil je de jonge anjelier onderscheiden van een baksteenanemoon.

Een hele fijne website voor informatie over anemonen (en andere zeedieren) is die van Stichting Anemoon. Daar staan de soorten goed beschreven en wordt ook aangegeven met welke soorten je ze kan verwarren. Ook het boek Zeefauna in Zeeland (deel 1) is een fijn naslagwerk voor anemonen.

De zeeanjelier (Metridium senile) is variabel in formaat en kleur. Hij kan tot wel 20 cm hoog worden in Nederland en in kleur variëren van wit tot oranje/bruin. Vooral de gelobde tentakelkrans is kenmerkend bij volwassen exemplaren die uitstaan. De locatie is ook kenmerkend aangezien de dieren van stroming houden. Juist op de plekken met veel stroming kun je ze massaal tegenkomen.

De foto’s van zeeanjelieren hieronder zijn van Bas van der Sanden, Onderwaterbiologie.nl.

Zit jij met een vraag?

Zit jij met een duikgerelateerde vraag? Stuur een mail naar redactie@duikeninbeeld.tv en wij zetten onze experts ‘aan het werk’. Het antwoord publiceren we in Scubapedia zodat de informatie voor iedereen beschikbaar is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief