Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jos de Schiffart – Schoonmaakduik ‘Skjin Wetter 2019’

Met je duikclub meewerken aan een schoonmaakactie is leuk, maar vooral ook heel confronterend. Duikreporter Jos was erbij.

Op zaterdag 12 oktober vond in het centrum van Heerenveen een schoonmaak actie plaats. De duikers van Duikteam Heerenveen waren natuurlijk ook van de partij! De duik was onderdeel van Skjin Wetter dat in de hele provincie werd gehouden en waar veel duikers, maar ook scouts, suppers en andere vrijwilligers meededen.

De brandweer had voor ons een container neergezet waar we ons droog konden omkleden. Dat was geen overbodige luxe, het was een druilerige dag. Na een briefing van twee 3*-duikers in opleiding die de duik hadden gepland als onderdeel van hun opleiding, gingen we te pak. De lokale pers (Heerenveense Courant, Groot Heerenveen) en zelfs de televisie (Omrop Fryslân) stonden klaar om te zien wat we uit het water zouden halen.

skjin-wetter14-87480

Lijnduiken

We hadden afgelopen donderdag in het zwembad geoefend met lijntechnieken (halve circel, langs de kant, en natuurlijk signalen). Dat was geen overbodige luxe, het zicht was ‘binnenkant duikbril’. Met een hand aan de lijn en de andere aaiend over de bodem, 30 cm blauwe drek, vond ik gelukkig vrijwel direct een stoel. Dat was mooi om het evenement mee af te trappen. Later vond ik nog een stoel en een dakraam en verder een hoop andere zooi.

Resultaat

Mijn buddies vonden ook diverse fietsen, stoelen, bewakingscamera’s en zelfs… een bowlingbal. Ook de scouting en suppers die aanwezig waren haalden vanalles uit het water, en de brandweer onderteunde ons prima. Er was zelfs een groepje cursisten van een inburgeringscursus die hielpen met het smeren van broodjes en serveren van soep. Je mag dus wel met recht stellen dat het met vereende krachten was dat we uiteindelijk 572 kilo troep hebben opgehaald in Heerenveen. Over de gehele provincier werd zelfs 3.951 kilo opgehaald.

IMG-20191012-WA0011-87480

We zijn super trots op het resultaat alhoewel het natuurlijk een twijfelachtige eer blijft, het zou nog beter zijn als dit soort acties in het geheel niet nodig zouden zijn. Hopelijk hebben we mensen bewust gemaakt van de troep die ze achterlaten, zelf zijn we in ieder geval ook weer eens met de neus op de feiten gedrukt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief