Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stefan Bonne – Schepen, wrakken en Game of Thrones

Stefan Bonne maakt een korte trip naar Noord-Ierland met drie dagen duiken vanuit Ballycastle, op het topje van Noord-Ierland. De nieuwe luchtverbinding Brussel-Belfast van Brussels Airlines maakt sinds kort Noord-Ierland bereikbaar in minder dan anderhalf uur.


Datum:  11 september 2016
Duiklocatie:  Rathlin Island, Ierland

duikreport-call-to-action-350x85

Stefan_Bonne_Ballycastle_Panorama_092016-40797

De eerste stop was Belfast met een bezoek aan het fantastische Titanic Museum. Dit moderne museum ligt in de buurt van de voormalige scheepswerf waar zowel de Titanic, als de zusterschepen Brittanic als Olympic werden gebouwd.

Het museum is een interactieve ervaring met The Titanic Experience, negen gallerijen met speciale effecten, reconstructies, en artefacten die beginnen bij de bouw van het schip tot en met het terugvinden op de bodem van de Atlantische Oceaan.

De SS Nomadic, een ander voormalige schip van de White Star Line ligt in een oud droogdok naast het museum en is ook een bezoek waard. Ietsje verder kun je ook de HMS Caroline (1914) bezoeken, een lichte kruiser, het enige schip dat nog de Battle of Jutland meemaakte in WO I.

Stefan_Bonne_Cat_Aquaholics_092016-40797

Anderhalf uur naar het Noorden ligt Ballycastle van waaruit Richard manager van Aquaholics uitvaart en duiken organiseert rond Rathlin Island en andere duikstekken in de buurt.

Onderweg bezochten we ook Giants Causeway, een geologisch vulkanisch fenomeen, UNESCO wereld erfgoed met een zeer interessant Geopark. Een eind verder ligt ook de Carrick-a-Rede hangbrug waarmee je een rotseilandje kunt bezoeken, voor zover je geen hoogtevrees hebt.

Vanuit Ballycastle opereert Aquaholics. Er is een self-catering lodge met voldoende kamers voor groepen. Aquaholics vaart zowel met de RIB als met een Catamaran, beiden met een handige lift.

De duikstekken hangen af van weer en getij maar liggen vooral rond Rathlin Island.

Rathlin Island ligt aan de uitgang van de Ierse Zee, aan het topje van Noord-Ierland, County Antrim. Het L-vormig eiland ligt ongeveer 8 km van Ballycastle. Er wonen een honderdtal mensen, er is een klein haventje maar heeft vooral steile klippen, een paar vuurtorens en mooie duikstekken.

Stefan_Bonne_Lochgarry_Wrak_092016-40797

De eerste dag doken we vlakbij Carrick-a-Rede. Langs de kust, die geleidelijk afliep naar diepte. Veel pollacks, lipvis, en andere. De bodem was bedekt met anemonen en dodemansduim. Het zicht bedroeg een 10-tal meter.

Tijdens de lunch vaarden we binnen in het kleine haventje van Ballintoy, ook bekend als filmscene van Game of Thrones, een van de meerder filmlocaties in de buurt.

De tweede duik was een ondiepe duik net buiten Ballintoy waar de mededuikers een Sea Search uitvoerden in het kelp. De Sea Search is een lokaal initiatief om de duikstekken te observeren en registreren. Tussen het kelp zwom opnieuw veel vis, pollacks, lipvissen en in spleten doken Noordzeekrabben weg.

Dag twee startte met veel wind en de duiken werden verplaatst naar de namiddag. Dat gaf ons de kans om een andere nabijgelegen filmlocatie van Game of Thrones te bezoeken, de befaamde Dark Hedges. Ierland is al mysterieus maar deze plaats heeft toch iets extra. Begrijpelijk dat het werd gebruikt als filmlocatie.

Stefan_Bonne_Dark_Hedges_092016-40797

Na de middag leidde Richard ons naar een van de toplocaties, Pinnacle, op Rathlin Island. Een noordgerichte prachtig begroeide steile wand die doorliep tot ergens een 120 meter diepte. Het zicht was zeker 10 meter. De wand was begroeid met een palet van sponzen, anemonen en harde koralen. Rathlin is namelijk een door biologen erkende hotspot voor Sponge Biodiversity met zo’n 134 geregistreerde soorten. Op een dertigtal meter diepte zwommen langs de steile wand. Een bijna eindeloze lange uitgerekte school pollack zwom langs de muur van sponzen op diepte onder ons door. Een grote kreeft en een grote Noordzeekrab staarden ons broederlijk aan vanuit een hol, precies Waldorf en Statler.
De duik eindigde in het wiegende kelp waar de deining van de oceaan toch wat effect op het evenwichtsgevoel had. Maar, kortom, een prachtige, niet te missen duikstek!

De tweede duik was op Sronlea Head. Een schuin aflopende wand vol met ronde stenen, relatief kaal maar waar zeldzaam voorkomende sponzen en zakpijpen te vinden waren. De kleurrijke koekoekslipvis kwam ook langs.
Op de terugweg moesten we een regenbui trotseren. Ierland blijft Ierland.

Dag drie startte met prachtig weer en opnieuw togen we richting Rathlin Island. De eerste duikstek heette Crayfish Alley. Een relatief ondiepe duikstek met kelpwoud waartussen kale geulen in de bodem veel leven herbergden. Alhoewel Richard ons tijdens de briefing meldde dat we zeker langoesten gingen spotten, kwamen we vooral veel gewone kreeften tegen. Massa’s vis, vooral pollacks en lipvissen en op het einde mooi liggend op een bosje kelp, een cameraschuwe grijze zeehond. We volgende die nog even maar na een tweede korte ontmoeting zwom hij opnieuw weg.

Tweede duik van de dag, het bekende wrak van de Louchgarry. Een troepentransporter die zonk in WO II en die mooi rechtop staat in 32 meter water. Het wrak is mooi begroeid en zit vol met scholen vis. Naast de gebruikelijke pollacks en lipvissen, zat er leng en conger.

Onze veel te korte trip sloten we af met een zonovergoten rit, richting Belfast, maar langs de kust. We zagen Schotland aan de overkant van de Ierse Zee liggen.

Als afsluiter bezochten we nog in Belfast de Peace Wall en de muurschilderingen uit de tijd van de Troubles, de burgeroorlog tussen Republikeinen en Loyalisten. Maar zoals de gids tijdens de tour vertelde “Belfast is now a city on the way up” en voor de meeste inwoners is politiek extremisme hopelijk iets van het verleden.

Samengevat: prachtige natuur, mooie duiken en het ultieme schip dat het ultieme wrak werd: de Titanic.
Zeer voor herhaling vatbaar.

Stefan_Bonne_Rathlin_North_Wall_092016-40797

1 reactie

  1. thanks for visting us Stefan and Kathleen, glad you enjoyed

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief