Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Foto en film

Schaakmat onder water

Het is weer eens iets anders! Oscar Bos is de onderwaterfotograaf bij het NK Onderwaterschaken in Groningen. En voor hij het weet maakt hij ook de video’s voor de landelijke media.

De winnaar NK onderwaterschaken grootmeester Sipke Ernst.

“Heb jij zin om een onderwaterschaaktoernooi te fotograferen?” vroeg mijn vriend Govert me vorige week. Het toernooi was onderdeel van het Groningse Chess Festival 2022, waarbij 400 schakers tien dagen lang elkaar proberen te verslaan in verschillende kampioenschappen. Met als ludiek onderdeel het NK onderwaterschaken – “Een uitputtingsslag van formaat“ met 16 dappere deelnemers . Ik vond het een briljant idee, dat liet ik mij geen twee keer zeggen!

“En er is ook wat media”, zei hij nog aan de telefoon. Ik kom het zwembad binnen en zie daar de draaiende camera’s van maar liefst 5 zenders: RTL, Hart van Nederland, RTV Noord, het Groningse OOG TV en het AD. Ze stonden allemaal al langs de rand opgesteld om maar niks te missen. Maar niemand had een echte onderwatercamera geregeld. Terwijl ik aan de rand van het bad de flitsarmen van mijn onderwatercamera aan het uitvouwen was, stond Govert het AD al enthousiast te woord over de spelregels: ‘Het is 40% schaken en 60% conditie! En als je duikt, dan MOET je een zet doen!’

— Het is 40% schaken en 60% conditie! En als je duikt, dan MOET je een zet doen! —

Tegen de muur stond een reuzenschaakbord om de zetten van de belangrijkste onderwaterpartij ook boven water te kunnen volgen. Op 1,10 meter diepte stond een achttal magnetisch schaakborden klaar, die speciaal uit Engeland waren ingevlogen door de bedenker van ‘Diving Chess’, Etan IIfeld. Ik stond op het punt om het water in te springen toen de cameraman van het AD naar me toe kwam met een geheugenkaartje. “Oh, wat een mooie camera. Kan die ook filmen?” vroeg hij. Ik antwoordde dat dat inderdaad kon en voor ik het wist was ik voor de krant aan het werk. De wedstrijd was ondertussen al gestart.

Festivaldirecteur Govert Pellikaan geeft uitleg aan het AD.
Rechtsonder Etan Iifeld, bedenker van Diving Chess, aan zet..
Groningse en Nijmeegse studentenschakers.

De schakers schudden elkaar de hand en doken omstebeurt naar beneden. Ik ademde uit en installeerde me rustig op de bodem bij het eerste bord bij de schaakgrootmeester en z’n rivaal. Ik begon ver weg en kroop steeds dichterbij en hoopte maar dat mijn geflits hun niet zou verblinden.

Het viel me op dat beide mannen toch wat moeite hadden met onder water blijven. Logisch, want ze zijn geen zwemmers of duikers. Ik gaf ze dus maar wat ongevraagd advies: “vooral uitblazen!” En dat hielp. Ik zwom met de camera nog verder voor wat actieshots. Ook bij de andere borden in het bad was het een behoorlijk gespartel. De een wapperde hard met de handen, de ander schaakte in een handstandpositie met de voeten boven water. Alleen de bedenker van de sport, Etan, lag volledig relaxed op de bodem. Het is makkelijk kritiek hebben op het trimmen, maar zelf kan ik van geen meter schaken, dus groot respect voor deze sporters.

— Zelf kan ik van geen meter schaken, dus groot respect voor deze sporters. —

Het magnetische onderwaterschaakbord.
Schaakster Sophie Welling gebruikt vooral de handstandpositie..

Vanaf de rand wenkte een blonde man met grote bril van Hart van Nederland of ik alsjeblieft ook voor hun een filmpje kon maken. Dus sprong ik snel het bad uit, droogde de camera en plaatste het nieuwe SD-kaartje erin. En weer hup het water in voor schaakronde twee. Deze keer was er wat haast bij, want de uitzending moest al bijna de lucht in. Ik deed mijn best en schoot een paar minuten beeld. De Hart van Nederland-man zat een paar tellen later al op zijn laptop om de ruwe selectie beelden naar de redactie in Amsterdam te sturen. Fascinerend wat voor een organisatie achter zo’n televisie-item zit, want niet heel veel later was er al een superleuke uitzending in de lucht.

De derde ronde filmde ik voor de lokale zender OOG TV. Pas daarna had ik nog wat tijd voor het maken van m’n eigen foto’s. Al met al gaf dit evenement me een enorme kick, hopelijk volgend jaar weer!

Nederlands Kampioen Onderwaterschaken bij de dames, Marjoke Groot. Schaakt met de vlindertechniek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief