Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Satellietzenders onthullen cruciaal voedselgebied walvissen

Het is lang onduidelijk geweest waar bultrugwalvissen precies eten en rusten. Dankzij satellietzenders is die informatie nu beschikbaar. Dat is belangrijk want nu we weten van welke gebieden de walvissen vooral afhankelijk zijn voor rust en voedsel, weet het WNF ook welke gebieden de hoogste prioriteit hebben om te beschermen.

Tussen 2012 en 2017 zijn er meer dan 60 zenders geplaatst op bultrugwalvissen in Antarctica. Op onderstaande kaart met de verzamelde data, is  goed te zien dat de bultruggen voor zowel eten als rust afhankelijk zijn van het Antarctisch Schiereiland in het meest noordelijke gedeelte van het vasteland van Antarctica. Dit bevestigt hoe belangrijk het is dat juist dit gebied, goed beschermd wordt.

De kaart maakt deel uit van het rapport: ‘Whales of the Antarctic Peninsula‘. Dit rapport is gemaakt door de Universiteit van California in Santa Cruz en Chris Johnson, senior manager bij het WWF Antarctische programma. Het rapport is gepresenteerd op de avond van de jaarlijkse vergadering van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Daar zijn nieuwe voorstellen besproken voor beschermde zeegebieden.

Toenemende druk op leven in Antarctisch gebied

De  regio rond de Zuidpool oftewel het Antarctische gebied staat onder toenemende druk door klimaatverandering, krillvisserij en groeiend toerisme. ‘’We zitten in een race tegen de klok om deze zeegebieden te beschermen voor het te laat is. De aanleg van een netwerk van beschermde zeegebieden langs het schiereiland is van cruciaal belang om de Antarctische natuur te kunnen beschermen’’, aldus Johnson.

Wildcrowd

Het toenemende toerisme op Antarctica heeft twee kanten. Aan de ene kant vormt het risico’s, maar toerisme kan ook bijdragen aan de wetenschap. Om deze kans te benutten hebben WWF en Apple de app Wildcrowd ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen die op Antarctica in het toerisme werken en toeristen zelf, de dieren die ze zien registreren. Deze informatie helpt om te zien waar verschillende diersoorten, zoals walvissen of pinguïns, zich bevinden en wat voor impact de klimaatverandering heeft op de zones waar zij eten.


De app: Wildcrowd
Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief