Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Saskia Uit den Bogaard – Pom Pom: Don’t be shy! (2)

Tropisch duiken op Pom Pom. Het tweede deel van het reisverslag van Duikreporter Saskia vanaf dit bounty-eiland.


Datum: 19-5-2013
Duiklocatie: Maleisië

duikreport-call-to-action-350x85

Dag 4. Op naar het eiland Pandanan, waar een militaire basis staat, dus we moeten ons “aanmelden”. Zeer relaxt duiken, beetje stroming, een geinige krokodilvis die op een koraalblad ligt te slapen en ach, die 4 schildpadden die we tegenkomen nemen we maar voor lief. Tijdens de surface interval zwemmen ze continue in de buurt van de boot dus we duiken er allemaal in om een beetje te snorkelen. Mat vindt ook nog een schildpadschild en neemt hem mee naar boven. Dan kunnen we de binnenkant goed zien, met ribbenkast en al. Bijzonder.

saskia_uit_den_bogaard_Maleisie_Duikreporter__4_of_10_

Ook de tweede duik op Frogfish farm, waar al eeuwen geen frogfish te vinden is, maken we een relaxte duik, met wat garnaaltjes, een blenny, een murene en aan het eind twee platvissen die lekker op elkaar liggen te slapen. Het lijkt wel de nationale sport voor de dieren hier, getuige de twee krokodilvissen die we gisteren zagen en ook al zo gezellig aan kroelen waren. Na de lunch varen we naar een rif dat volledig onder water ligt. Mooie koralen hier maar één ding is wel heel erg bijzonder. Niemand heeft een schildpad gezien, dus dit is de eerste officiële schildpadloze duik!

saskia_uit_den_bogaard_Maleisie_Duikreporter__5_of_10_

Na de gebakken banaan maken we nog een nachtduik terwijl men met de barbecue in weer is. Natuurlijk zien we nu weer wel schildpadden en ook een batfish met een remora aan zijn zij geplakt, heel bijzonder. Op de terugweg, na een stukje tegen de stroming in te hebben gezwommen, kom ik de raarste slak tegen die ik ooit gezien heb. Enorm groot, formaat Spanish Dancer, maar met volledige schutkleuren. Dan er uit, douchen, iets droogs aantrekken en eten. Wel last van mijn linkeroor, hopelijk krijgt dat geen staartje. Morgen een beetje uitslapen, we gaan pas om 10:00 duiken.

saskia_uit_den_bogaard_Maleisie_Duikreporter__2_of_10_

Dag 5. Ik neem het moeilijke besluit om de eerste duik over te slaan. Ik heb nog steeds last van mijn oor en ze gaan naar North Point, diep, waar we al geweest zijn. Dan gok ik liever op de twee middagduiken op Timba Timba. Eenmaal terug blijkt het een rommelig duikje geweest te zijn, met een verloren en weer gevonden loodpocket, wisselende stroming, maar ook een vrijzwemmende octopus en een blauwe spookmurene. Na de lunch ga ik wel mee. Nog voor we in het water liggen en de boot naar de boei vaart zien we al 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 schildpadden, te veel om te tellen. In het water komen we weer allerlei bekende vriendjes tegen, voornamelijk slakken, en aan het eind van de duik iets nieuws voor hier, een grote sepia. Ook de tweede duik komen we nieuwe dingen tegen, een zeeslang en een nieuwe slak voor de verzameling. Ik mis uiteraard de Eagle Ray, story of my life, maar goed. ‘S Avonds gaan we even bij het andere resort bij de Turtle Hatchery kijken. Het schijnt dat ze daar de eieren bewaren tot ze uitkomen en dan naar zee begeleiden. Nice.

saskia_uit_den_bogaard_Maleisie_Duikreporter__3_of_10_

Dag 6. Shit, we zijn alweer over de helft, het gaat altijd veel te hard. Het regent een beetje en in de verte ziet het er ook donker uit. Maar de temperatuur is goed dus onaangedaan gaan we op weg, na weer een “heerlijk” ontbijtje. Eenmaal onder water zijn onze vrienden de schildpadden weer alom vertegenwoordigd. Ook de slakken, blue spotted rays en crocodiles stellen ons niet teleur. We komen een grote witte slak tegen die ik niet eerder gezien heb, dus ook die mag ik weer toevoegen aan de verzameling. Na de lunch gaan we Mandarijntjes zoeken, maar dat is hier een ander begrip dan op de Fillipijnen, omdat het gebied “om 16:00 dicht gaat” ( of hebben ze gewoon de boot nodig?), maar het zoeken naar Mandarijnvissen als het nog licht is is geen doen. Gelukkig komen we nog scorpion leaf fish tegen, die hadden we ook nog niet gezien, en een grote murene tussen de banden. Ik verlaag me tot het maken van een foto van een lion fish, en spot ook nog een visje waarvan ik weet dat die heel moeilijk te fotografen is, maar ik heb hem toch. Als laatste nog een slapende schildpad.

saskia_uit_den_bogaard_Maleisie_Duikreporter__1_of_10_

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief