Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Saskia Cremer – Down the mirror

Dat juist zij onder het ijs ging, had niemand in haar omgeving gedacht. Maar kouhater Saskia Cremer is compleet om!

Vraag; ‘Wat ga jij dit weekend doen?’
Antwoord; ‘Ijsduiken’!
Antwoord; ‘Jíj bent gek’!

Dat was hoe ongeveer elk gesprek afgelopen week verliep, en ik snap het ook wel! Ik, als rasechte kou-hater’ die vrijwillig het ijskoude water in springt? JA, zonder twijfel! Want dit stond toch echt ergens bovenaan op mijn bucketlist! En dan kan het ook nog in ons eigen Nederland!

Het is in Nederland sowieso al apart om je set op te bouwen in een laagje van 10cm sneeuw, bij een temperatuur van -8, maar ook dát maakt alles zo mooi!

Echter het moment dat je onder die ijsplaat verdwijnt: MAGIC!!! Hoe zacht en glad het ijs aanvoelt aan de ‘onderkant’, als een spiegel, waar je jezelf een beetje in gereflecteerd ziet, maar waar je ook doorheen kunt kijken en een heerlijke blauwe lucht en zonnetje ziet.
Bijna psychedelisch hoe je eigen luchtbellen zich bewegen en vormen onder het ijs en spelen met de doorkomende zonnestralen! Ik zou er uren naar kunnen kijken en mee kunnen spelen. Het kraakheldere water krijg je op de koop toe: wat een genot is dit!

Kou bestaat op dat moment gewoon niet. Ik was te zeer onder de indruk om me daar mee bezig te houden! Maar een goede uitrusting helpt daarbij ook natuurlijk, en vooral dat laatste is niet geheel onbelangrijk. Alles ‘gedraagt’ zich toch net iets anders bij deze temperaturen. Ik hoorde om me heen toch aardig wat afblazende automaten, en gemopper over vastgevroren inflatorknoppen!
Het is ook een vreemde gewaarwording als je handschoenen binnen 1 seconde vastvriezen aan je inflatorkoppeling, of aan het trapje als je uiteindelijk het water uitgaat. Maar ook dat maakt ijsduiken zo speciaal, en ontzettend de moeite waard!

Ik raad het iedereen aan een keer te proberen, ík kan niet wachten om wéer te gaan!

2 reacties

  1. Brrrr…. koud. Top dat je het toch hebt gedaan. Leuk verhaal.

    REAGEREN
  2. Leuk verhaal

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief