Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Saskia Uit den Bogaard – Safari boven én onder water in Kenia (3)

Datum 30 september t/m 14 oktober 2012
Locatie Kenia

Safari: Masai Mara, Navaisha, Amboseli, Tsavo East
3/10 Safaridag 2:
Weer vroeg op voor Lake Naivasha, waar we zo tegen de lunch aan moeten komen. Niet zo heel ver rijden dus en we rijden ook langs de Rift Valley, waar we over de heuvel heen een prachtig uitzicht op hebben. De gids roept 2 en een half uur. Maar uiteindelijk doen we er toch een uur of vier over. Als we aankomen is het hem gelijk vergeven. Een prachtig mooi pand met een enorme tuin die koloniaal aandoet. Dat blijkt te kloppen en veel Kenianen willen er niet werken vanwege het verleden. Dat ligt nogal gevoelig. In de grote tuin lopen een gnoe en een paar waterbokken vrij rond. Dat is nog eens iets anders dan een hond als huisdier.
Maar eerst knagen. Lekker buffet inclusief Indiase gerechten, met dank aan de eigenaar. Op zich zie je de Indiase invloeden wel meer want bij alle Lodges komt het wel voorbij. Ik kom ook het eerste lekkere toetje tegen van deze vakantie, een minibakje créme brulee. De toetjes zien er namelijk allemaal lekker uit, maar smaken helaas niet lekker. Dan naar de kamer, die weer net zo luxe is als die van de vorige Lodge.
Voor het middagprogramma kunnen we kiezen, naar het ene meer en flamingos kijken, of naar het andere met bijbetaling maar dan een boottocht en nijlpaarden en zeearenden. We hoeven er geen van allen diep over na te denken, we gaan voor de boottocht. Net als de busjes hebben we twee bootjes, met dezelfde indeling. We varen langs de watervogels en een paar pelikanen en zien al snel de snuitjes van meerdere nijlpaarden.Ze blijven wel in het water maar ze zijn duidelijk herkenbaar. We blijven op gepaste afstand, want ze kunnen wel gevaarlijk zijn. Even later varen we verder. Het is erg rustgevend op het meer.
Na een tijdje is het showtime voor de zeearend. Er vaart ook een boot met Japanners en hun schipper fluit naar de arend alvorens hij de vis gooit. En dan is het afwachten. Even later vliegt de arend op en inderdaad graait hij de vis uit het water. Ik wist niet wat ik kon verwachten en heb het hele spektakel wel in mijn ooghoek gezien, maar niet omgezet in digibytes. Gelukkig hebben we zelf ook nog twee vissen dus we gaan op zoek naar de volgende. Er zitten er meer en het ritueel herhaalt zich. Fluiten, vissie gooien en wachten tot hij hem komt halen.Safari_Souldivers__11_of_31_
Nu heb ik wel één of twee foto’s als hij zijn vleugels uitgeklapt heeft maar het exacte moment van het visje pakken is bijna niet te doen. Nog een laatste kans, de vis van de andere boot. Ook nu is het weer fluiten en vis gooien, maar deze arend heeft er geen zin in, of geen honger want hij blijft stoïcijns zitten. Gelukkig houden Kenianen ook niet van verspilling en krijgen we waar voor ons geld want het visje wordt gewoon opgehaald en opnieuw gegooid. Maar ook nu denkt hij “bekijk het maar, ga voor een lullig visje niet een hele show opvoeren”. Gelijk heeft ie.
Dan varen we nog maar een stukje verder, beetje pelikanen aan het werk zetten door dwars door de zwerm heen te varen, en we komen ook nog een Hippo tegen. Die duikt ineens onder en we zien de bellen op ons afkomen. De schipper geeft verschrikt gas en zorgt dat hij als de hazen uit de zwemroute van de Hippo komt. Vond ik toch ook wel even een spannend momentje. Dan komen we nog een arend tegen en wordt er nóg een keer geprobeerd of deze wel wil vliegen. En na twee keer gooien geeft hij toe, om ons een lol te doen denk ik dan maar.
Op de terugweg komen we nog een groepje nijlpaarden tegen, en jawel, deze zijn wat actiever. Het lijkt zowaar of er twee….ja, nee, écht waar! Ooit parende nijlpaarden gezien? Ons kan het niet schelen wat ze aan het doen zijn, het feit dat ze gedeeltelijk het water uitkomen en hun bek opensperren is voor ons meer dan welkom voor een paar actiefoto’s.Daarna varen we langzaam terug en anderhalf uur later zijn we weer bij de kant.
Terug bij de country club zitten een paar brutale apen met pompoenen, die zich daardoor wel van dichtbij laten fotograferen. Nee, aan beestjes geen gebrek deze vakantie.Om 19:30-20:00 inmiddels vaste prik eten, lekker buffetje weer. Halverwege het eten valt de elektriciteit uit, dus we maken het met kaarslicht af. Daarna lekker slapen en morgen alweer door naar de volgende stek, Amboseli National Park, vanwaar we de Kilimanjaro weer moeten kunnen zien.

4/10 Safaridag 3
Opnieuw vroeg op weg naar Amboseli Park dit keer. Ja, ja, we hebben vakantie, dus we staan elke dag vroeg op. We rijden weer terug langs de Rift Valley en stoppen dit keer ook even langs de weg, waarop we weer vrolijk belaagd worden door de verkopers met hun houten dieren, maskers, potjes en allerlei andere prullaria die je maar kan bedenken. Veel voor weinig zoals dat heet, en menig groepsgenoot kan de verleiding niet weerstaan.
Wij hebben al een leeuwtje, maar mezelf kennende zal daar voor het einde van de vakantie nog wel iets bijkomen. Dan gauw weer op weg, want we moeten nog even. Voor de laatste keer langs Nairobi en dan na weer een aantal uur in ons tweede huis, het busje, komen we tegen de lunch aan op Amboseli. Daar krijgen we wederom een mooie kamer toegewezen en na de koffers gedropt te hebben en en passant een paar apen voor onze kamer te hebben verjaagd kunnen we lunchen. En na de lunch is het weer Game Time!
Game Drive in Amboseli is sowieso al anders dan in Masai Mara. In Amboseli zijn er alleen voor gebaande hoofdwegen en daar mag je niet van afwijken. Het lijkt dan ook of er veel minder wild zit dan in Masai. Wel komen we veel olifanten tegen, die hier talrijk vertegenwoordigd zijn. Grote kuddes, dichtbij en met kleintjes. Ook de weg overstekend, waar we met passende eerbied netjes voor stoppen.
Het is toch alweer te gauw tijd om te gaan, maar eerst rijden we nog snel naar een plek waar we een paar busjes verzameld zijn. Dat betekent iets bijzonders. En inderdaad, in de verte op een soort open zandplek liggen leeuwen. Twee mannetjes en zeker en stuk of drie, vier vrouwtjes. Maar helaas voor ons liggen ze niet alleen ver weg, maar zijn ze ook weer in diepe slaap en weigeren om te bewegen. Wat een luie beesten zeg :-). Al die katten doen niets anders dan alleen maar de hele dag slapen. Het heeft weinig zin om lang te blijven hangen en het is tijd om af te nokken. Nog even snel wat aapjes meepikken en dan richting “huis”. De Kilimanjaro die alleen vanaf Amboseli te zien is heeft de hele dag verscholen gezeten achter de wolken, maar laat zich nu een klein beetje zien. Helaas is het licht al te weinig voor goede foto’s.Eenmaal terug op het resort lekker eten, en na het eten een verrassing. In de bar komt een groep Masai voor ons dansen. Ik denk even terug aan Indonesië, waar we de Fire & Ketchak dance gezien hebben. Ook speciaal voor de toeristen, ha, ha, ha. De Masai die ons ’s middags in traditionele kledij welkom geheten heeft doet de zang, en voor zo’n grote neger heeft hij een behoorlijk hoge (piep) zangstem. De Masai springen dat het een lust is, wel anderhalve meter hoog om met platte voet weer hard op de grond neer te komen. Na een half uurtje is het klaar en wordt er voor de verandering eens geen geld voor gevraagd. Dan naar de kamer, de spullen weer klaarleggen voor morgen en slapen. Gelukkig gaan we morgen naar Tsavo waar we 2 nachten blijven. Kunnen we even uitblazen en weer een keer zwemmen.
Safari_Souldivers__15_of_31_Wordt vervolgd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief