Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Saskia Uit den Bogaard – Safari boven én onder water in Kenia (2)

Datum 30 september t/m 14 oktober 2012
Locatie Kenia

Safari: Masai Mara, Navaisha, Amboseli, Tsavo East
2/10 Safaridag 1 Gelukkig nog enigszins gewend aan het bergritme valt vroeg opstaan wel mee. Eerst lekker ontbijten en om 7:30 staan we netjes bij de receptie. Met dezelfde indeling als gisteren gaan we op pad, dezelfde hobbelige weg naar beneden als we gisteren omhoog gegaan zijn, maar dan nu met licht. Al gauw aangekomen bij de gate mogen we snel doorrijden.
Niet wetende wat ons allemaal nog te wachten staan spotten we de eerste zebra’s, gazelle’s, impala’s en ander hertsoortigen, die gelijk op de kiek gezet worden. Bijzonder als de hele kudde ineens stokstijf stilstaat, allemaal dezelfde kant op en een raar geluid makend. De reden: 2 jakhalzen die even verderop aan de andere kant van de weg staan. De gids legt uit dat dit een waarschuwingssysteem is voor de kudde. Het levert in elk geval leuke plaatjes op. Ook komen we een kudde gnoe’s tegen en even later verscholen in de bosjes een paar waterbuffels, de eerste van de Big Five. Met moeite maken we wat foto’s, die we later dik overdoen als we een hele kudde in het open veld tegen komen. Het landschap is erg uitgestrekt en heel in de verte, boven aan de heuvel spot de ranger een olifant. Zo, die heeft goede ogen, je kan duidelijk merken dat hij er op getraind is want ik moet 3 keer kijken voor ik hem zie. Ik wil er heen, maar dat gaat niet. Later.
Eerst verzamelen bij een paar andere busjes die ergens naar staan te kijken. Het blijken twee mannetjes leeuwen die lekker liggen te slapen in het hoge gras. Helaas voor ons zien we dan ook niet meer dan twee haarbollen in dat gras liggen. De leeuwen trekken zich nergens wat van aan en blijven stoïcijns liggen slapen. Jammer, maar het blijven (grote) katten, die doen ook altijd wat ze zelf willen. Dat is in elk geval 2 van de Big Five.
Dan maar weer verder rijden, op weg naar een poeltje waar een paar nijlpaarden zitten. Ook die zijn moeilijk te ontwaren omdat ze voornamelijk onder water liggen, maar toch, ook deze zijn in de pocket. Het gaat hard zo, en wie heeft er 5 dagen nodig als je ook alles in 1 kan zien?
Volgende stop zijn 2 struisvogels en daarna, daar zijn ze dan. De eersten van de nog vele en vele olifanten die we tegen gaan komen, met kleintjes en al. Deel 3 van de Big Five! De Afrikaanse olifant heeft in tegenstelling tot zijn Aziatische soort hele grote oren, wat hem een majestueuze aanblik geeft. We vinden het allemaal geweldig. En lang leve het digitale tijdperk want de teller van aantal foto’s gaat hard, heel hard.
Af en toe is er ook aandacht voor de natuur, een bijzondere boom of een klein knalgeel vogeltje dat rustig in een karkas van een gnoe wormpjes aan het pikken is. Maar de immensheid van het landschap en de vele dieren die er te vinden zijn maken toch wel de meeste indruk.
Dan zie ik in mijn ooghoek wat bewegen. Ik roep hyena omdat ik eigenlijk niet weet wat het is, en de gids corrigeert me. Het is een servalkat die blijkbaar iets gevangen heeft. Maakt niet uit, het is een mooi dier. Hij probeert zich te verstoppen in het gras, maar de gids gaat een klein beetje van het pad af om er omheen te rijden zodat we toch een beetje goede blik op het prachtige dier kunnen werpen. Ja, ik ben toch echt een kattenmens. Ik kan mijn geluk dan ook niet op als we na nog wat giraffen en olifanten op een boom met busjes afrijden, waaronder twee jachtluipaarden, oftewel cheeta’s, liggen. Ook zij liggen te slapen en er zit weinig beweging in, maar af en toe richt er één zijn kop op en met de zoom op de camera komt er toch een mooi plaatje.Safari_Souldivers__4_of_31_De ochtend eindigt met nog veel meer hertenvee, en in de verte een knobbelzwijn, die we maar al te goed kennen als Pumba uit The Lion King. Die ga ik zeker nog eens kijken als we weer thuis zijn. Ik weet zeker dat ik er met hele andere ogen naar zal kijken.
Terug in de Lodge is het tijd voor lunch, en daarna even lekker bij het zwembad liggen, want tenslotte is het vakantie. Ook daar kan ik de camera loslaten op mooie gekleurde hagedissen en vogeltjes. En bij de voerplaats zitten een paar brutale bavianen. ‘S Middags is er gelegenheid om bij een Masaidorp te kijken maar het stuit me tegen de borst dat er toegangsgeld voor gevraagd wordt dus laat ik het schieten. Om 16 uur staan we echter wel weer paraat voor nog een rondje park. En het is pas dag 1!
Ook nu passeren alle dieren weer de revue, en maken we weer meer en betere foto’s. Naast Pumba zien we nu ook de Timons, de stokstaartjes overdag (ze bestaan écht!), en na nog een cheeta die op een hoop aarde in het open veld ligt wordt het al veel te gauw donker en moeten we weg. Wat een dag, wat een kadootjes!
Terug in de Lodge even relaxen, een cocktail en dan lekker eten en vroeg naar bed, niet in de laatste plaats vanwege alle indrukken, maar ook omdat we morgen weer vroeg op moeten en lang rijden naar de volgende stek. Op naar Lake Naivasha!
Wordt vervolgd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief