Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Sandra Boerlage in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Sandra Boerlage!

Sandra Boerlage (1978) is besmet geraakt met het duikvirus door een vriendin. Als die er in 2003 niet was geweest, was ze nooit het water in gegaan. Van een ‘bange angsthaas’ (haar woorden!) is ze uitgegroeid tot een enthousiaste duikster die elke keer weer staat te popelen om te zien wat de onderwaterwereld nu weer in petto heeft.

Al snel, in 2004, werd haar duikuitrusting uitgebreid met een onderwatercamera: “Een simpel wegwerpcameraatje om tijdens mijn eerste duikvakantie in El Gouna (Egypte) vast te leggen wat ik allemaal zag.” Na nog twee vakanties met zo’n simpel cameraatje kocht ze haar eerste digitale camera: “Ik wilde direct kunnen zien wat ik had gefotografeerd.” Daarmee stopte het niet. Na veel oefenen in Nederland en het buitenland huurde ze een Olympus E-PL3 set voor een vakantie in Indonesië en direct na die vakantie kocht ze er zelf een: “Ik was helemaal om!”.

Het ‘serieuzere werk’ met fotograferen begon in 2013 tijdens een live-aboard in de Malediven. Wat ze daar allemaal zag en wist vast te leggen, was voor haar een openbaring. “Het was het moment dat ik de stap maakte van een snelle foto maken naar serieus kijken en fotograferen.” Op deze reis leerde ze Edwin van der Sande kennen, die haar kennis liet maken met flitsers en een fisheye-lens. “Wow, dit was heel wat anders. Ik kwam trots het water uit met voor mij echt mooie plaatjes, ook met kleur erin.”

Terug in Nederland ging ze op zoek naar flitsers en ermee aan de slag. Dat laatste ging niet zonder slag en stoot: “Ik had het plaatje wel in mijn hoofd, maar ja om het dan ook meteen goed te krijgen, was nog een opgave.” Ze leerde haar enthousiasme te temperen, want ze wist misschien wel wat ze wilde, maar dat wilde nog niet zeggen dat ze er ook de technieken voor in huis had. Ze volgde cursussen en leerde ook kalm te blijven als ze iets bijzonders onder water tegenkwam. “Ik moest mijn best doen om niet te gaan stuiteren en stof te creëren.”

De Photo Experience-reizen gaven Sandra meer kennis van en inzicht in de onderwaterfotografie: “Echt geweldig voor iedere beginnende onderwaterfotograaf. Op vakantie met allemaal mensen met hetzelfde doel: lekker duiken, gezelligheid, mooie plaatjes maken en verdieping in fotografie.” En ze blijft oefenen en nog eens oefenen, oefenen en oefenen. Door kennis te delen met andere fotografen wordt ze steeds enthousiaster, zeker als ze foto’s met een wowfactor ziet. “Dan denk ik dit wil ik ook zo vast leggen. En ja, gelukkig heb ik er af en toe gelukstreffers bij zitten.”

— Ik moest mijn best doen om niet te gaan stuiteren en stof te creëren. —

Apparatuur

Een bekend fenoneem onder fotografen is de oneindige wens voor meer en beter materiaal. Ook Sandra heeft dit ervaren, want mede door de Photo Experiences is Sandra steeds meer apparatuur gaan aanschaffen. Ze lacht: “Ik lijk inmiddels wel een kerstboom.”  Naast haar huidige Olympus OM-D E-M5 mark 2-camera werkt ze met Sea & Sea YS-d2 flitsers, de 12-50 mm, 45 mm macro, 60 mm macro en een 9-18mm groothoeklens en een Nauticam CMC-diopter. En elke keer als ze denkt dat alles wel heeft, komt er -heel herkenbaar!- weer iets op het wensenlijstje wat ook wel heel handig zou zijn. “Onder andere een fisheye zodat ik mijn groothoekfoto’s op een andere manier kan maken.”

Fotowedstrijden

Ik heb je foto’s al meerdere malen langs zien komen in (online) fotowedstrijden. Waar ben je het meest trots op? Sandra hoeft niet lang na te denken: “Dat zijn er twee: bij één wedstrijd verscheen mijn foto op de cover van Onderwatersport – dat was een echte verrassing! Maar ook won ik de Originaliteitsprijs op de Olympus PEN-Experience 2017. Dat leverde me een Weefine Ringlight 1000 op.”

Dat waren niet de enige prijzen, want ook in de wedstrijd Zo mooi is Vinkeveen viel ze al in de prijzen, evenals bij de kampioenschappen van Aquashot Limburg (3de plaats in 2017), de DuikeninBeeld Publieksprijs op het ONK 2018 (derde plek), een blogwedstrijd van Olympus in 2018 (tweede), om er maar een paar te noemen.

Trots is ze ook op haar top 10-notering bij de Masters van het ONK in 2018 en haar vijfde plek Zoet water op het ONK van 2019. Als lid van het DuikeninBeeld Damesteam behaalde ze op het ONK van 2019 met haar team de tweede plek.

Zelf vindt ze dat ze zich best wat meer kan verdiepen in online wedstrijden. Dus wie weet, zien we haar foto’s in de komende jaren vaker in de prijzen vallen.

Favoriete vorm van onderwaterfotografie

Het liefst houdt Sandra zich bezig met macrofotografie, en dan het liefst slakken. Het leuke van de Photo Experiences die ze heeft meegemaakt, was dat ze bij medefotografen nieuwe dingen zag en soms ook de gelegenheid kreeg ze te testen. Met als gevolg: “Van een standaard 14-42 mm lens ging ik naar een 45mm macro lens. Echt zo een leuk speeltje.” Haar grootste vriend voor tropisch water is de 60mm macro die ze nog niet zo lang geleden heeft aangeschaft, in Nederland is de 45 mm macro lens favoriet.

Omdat Sandra meedoet met de Masters op het ONK Onderwaterfotografie, heeft ze zich ‘noodgedwongen’ moeten verdiepen in andere vormen van fotografie. Groothoek met en zonder model bijvoorbeeld. “Dat heeft de nodige zweetdruppels (lees: agressie) gekost om dit maar een beetje onder de knie te krijgen. En ja, om me dan eerst alleen op groothoek te storten, nee, dan kan dat model er ook wel meteen bij hangen.” Maar ze heeft de smaak te pakken want tijdens de laatste vakantie heeft ze op één duik na alle foto’s met haar 9-18 gemaakt. “Voor mij echt uniek!”

Vissen blijven uitdagende beesten om op foto te zetten. Ze is ook niet van plan om zich daarop te storten. “Het komt op mijn pad of niet, ik ga niet met het idee het water in dat ik die duik vissen gaat fotografen.” Ze wil zich wel meer gaan verdiepen in creatieve fotografie. Haar fiber snoot moet haar daarbij gaan helpen: “dat zal wel de nodige tijd en geduld vergen.”

De wereld rond

Sandra heeft al verschillende duik- en fotografiebestemmingen afgevinkt. Naast het Nederlandse water zijn dat Egypte, Bonaire, Curaçao, Noorwegen, Griekenland, Spanje, Filipijnen, Indonesië, Malediven, Duitsland, een rijtje met hele diverse bestemmingen. Maar de echte favoriet is toch wel de Filipijnen, op de voet gevolgd door Indonesië.” In beide landen heb ik fantastische duikvakanties gehad en heb ik me verbaasd over de pracht onder water, waar je ook komt.”

Natuurlijk heeft ze ook een bucketlist. Er is immers nog zo veel te zien. “Ik zou zeker nog een keer naar Zuid-Afrika, Costa Rica en Australië willen.” Dat zal zeker ook mooie foto’s opleveren verwacht ik, dus Sandra, houd ons maar op de hoogte van je reizen!

Er zijn zeker nog voldoende foto’s die Sandra nog wil maken. Aan fotowensen geen gebrek! “Er is zoveel moois onder water. Ik heb bij lange na nog niet alles vastgelegd, ook niet op de plekken waar ik al ben geweest.” Een zeekoe staat zeker op de bucketlist, maar ook haar slakken verzameling is bij lange na compleet. “Soms zie ik exemplaren op Instagram en denk ik ‘die wil ik ook’!” En ze gaat door: “Een geel pygmee-zeepaardje is ook uniek en een orka of walvishaai van dichtbij lijkt me ook een geweldige ervaring.” Ze lacht erbij want ze moet meteen denken aan haar eerste ontmoeting met een Oceanic whitetip. Een foto maakte ze die keer niet want ze wist niet hoe snel ze in de duikboot moest komen. Overigens heeft ze inmiddels een herkansing gehad en de foto wel gemaakt: “Met iets meer ruimte tussen mij en de haai.”

Enthousiasme

De ambitie om door te gaan met fotograferen is er! Sandra wil zich meer verdiepen in de verschillende soorten onderwaterfotografie: “Er is gewoon nog zoveel wat je uit een foto kan halen en kunt delen met anderen. Mensen laten zien hoe mooi de natuur in het water is en wat er leeft is. Gewoon met veel enthousiasme aan de gang blijven en te blijven leren.”

En enthousiast is ze, zo ken ik haar ook, altijd goedlachs en vol energie. Ik weet daarom zeker dat we nog lang van haar mooie plaatjes kunnen genieten!

Wil je Sandra en haar foto’s volgen? Dat kan op Instagram en Facebook.

Geniet van haar portfolio! Klik hieronder op een miniatuur om de foto groot te openen en de diavoorstelling te starten.

2 reacties

  1. Mooi Sandra

    REAGEREN
  2. Leuk artikel en mooie foto’s!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief