Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sandra Boerlage – Externe flits? Koud kunstje??

Datum 16 november 2013 tot 1 december 2013
Locatie Malediven
 

 

Wie mij dat ooit verteld heeft weet ik niet meer, maar ik kan je vertellen zo heb ik het zeker niet ervaren. Het is gewoon super hard werken en zeker je armspieren trainen met het extra gewicht wat je in je handen hebt.
Zelf ben ik nu 1,5 jaar aan het fotograferen met de olympus pen 3, gewoon in de automatische stand en zonder externe flitser. Maar daar was mijn laatste duikvakantie geen sprake meer van, ik kreeg namelijk de gelegenheid om met externe flitsers te fotograferen.
Nou en dit was wennen, het leek wel of ik het weer helemaal op nieuw moest leren fotograferen. Je balans vinden met het gewicht wat je nu extra in je handen had was al een oefening op zich. De eerste foto’s waren dan ook redelijk bewogen, maar ik ben niet voor één gat te vangen gewoon ff doorbijten en een nieuwe goede grip vinden.
Dit eenmaal onder de knie liep ik tegen het volgende probleem, geen kleur meer op mijn foto’s te bekennen. Een flitser zou toch meer moeten geven?? Hoe kan dit, hoe krijg ik nu kleur? Wat doe ik verkeerd? Met handige tips van Edwin van der Sande en wat oefenshots boven water ging ik weer vol goede moed naar een volgende duik.

Nu gaat het lukken! Boven water gaat het ook, dus kom maar op met de leuke onderwerpen. Onderwerpen genoeg, maar flits kennis te weinig. Wat resulteerde tot heel veel stoeien, flitser stellen en soms wel 40 kiekjes verder had ik dan eindelijk een redelijk resultaat. Het lijkt toch makkelijker dan het is, is er geen school waar ze les geven in het werken met en het stellen van een flitser?

 

Heb je een leuk onderwerp wat ik naar mijn idee aardig in beeld had en dan had je geen kleur. Naar mate de kiekjes volgde kwam het flitserlicht steeds beetje meer op het onderwerp, waardoor ik steeds betere resultaten zag.De flitser steeds een stukje schuiven in stand en kijken waar het lichtpunt nu weer viel. Kijken hoe andere fotografen het doen met hun flitsstand. En het is waar… kijken, oefening en geduld geeft onder andere het volgende resultaat.

 

Aan het eind van de vakantie had ik het aardig onder de knie voor grote onderwerpen, maar macro is nog een hele uitdaging op zich. Dus weer een leuk doel voor mijn volgende vakantie. Een ding weet ik zeker een eigen flitser gaat er zeker komen om bij mijn volgende duiken verder te kunnen stoeien met alles wat ik nu geleerd heb. Want waar een wil is, is een weg. Ik wil namelijk nog veel meer mooie plaatjes schieten zoals de volgende:

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief