Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Weer eens zoet!

Na enkele weekenden in Zeeland vertoeft te hebben, is het weer eens tijd voor een duik dichter bij huis. Sander van der Heijden duikt in het Haarlemmermeerse Bos.


Datum: 28 mei 2016
Duiklocatie: Haarlemmermeerse Bos

duikreport-call-to-action-350x85

Foto 1: Paviljoen Haarlemmermeerse bos

Waarschijnlijk net te laat voor de paaiende brasems en karpers, maar misschien hebben geluk. Op naar het Haarlemmermeerse bosmeer!

Lekker op tijd staan we aan de waterkant waar zo te zien alleen een paar auto’s van wandelaars staan. Dat betekent geen stof anders dan wat we zelf maken. Als we een kijkje nemen bij het water zien we in het kraakheldere water al een brasem zwemmen. Verderop een nest met meerkoet en enkele kleintjes met de karakteristieke rode koppies. Leuk! Nog even verderop kijken of er geen vissers zitten waar we rekening mee moeten houden, maar de kust blijkt veilig.

Het duikplan
Te water naast het paviljoen, rechtsaf langs het riet op zoek naar brasems / karpers. Vervolgens onder het paviljoen door verder op zoek naar karpers. Doorzwemmen aan die zijde en ongeveer dezelfde route terug. Afhankelijk van de temperatuur in het natpak, kunnen we eerder uitstappen.

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : Tokina 10-17mm fisheye
Flitsers : 2x INON D-2000 voorzien van diffusers

Snel kleden we om en na een korte buddycheck gaan we richting water. Voor mijn vriendin de eerste duik dit jaar na een kaakoperatie en voor mij de eerste duik met een andere domepoort. Helemaal Zen!

Wanneer we kopje onder gaan blijkt dat het zicht echt zeer goed is, zo´n 10-15 meter! Rustig zwemmen we langs het riet. Er is echter geen vis te bekennen in het ondiepe gedeelte. Vlak voor het paviljoen komen we toch nog een karper tegen. Erg schichtig en snel schiet hij langs ons de andere kant op. Wij verdwijnen langzaam in de diepte om onder het paviljoen door te steken. Wanneer ik onder het paviljoen omkijk, zie ik bovenin het water de karper ook om de hoek komen (en snel weer terug zwemmen).

20160528_SandervanderHeijden_2-36631Schichtige karper schiet langs het riet (10mm, 1/50 sec, f/14, ISO 320)

Aan de andere kant van het paviljoen blijkt het zicht een stuk slechter te zijn, maximaal 3 meter op sommige stukken. Dat blijkt logisch, want hier zwemmen 4/5 karpers rond die het zand her en der opgooien. Toch jammer van het slechte zicht, wat mooie plaatjes bijna onmogelijk maakt. We blijven een tijdje rustig kijken en de karpers komen steeds dichterbij om ons te bekijken. De omgekeerde wereld!

20160528_SandervanderHeijden_3-36631Het groene tapijt begint zich al te vormen (17mm, 1/25 sec, f/10, ISO 320)

We vervolgen onze weg. De planten beginnen duidelijk te groeien en vormen een mooi groen gekleurd tapijt op de bodem. In de verte zie ik de bekende schaduw van de snoekbaars op z´n vaste (voorjaars) plek. We naderen langzaam en hij blijft rustig op z’n plekje liggen. Na wat foto’s komen er twee andere duikers een kijkje nemen. Ik geef ze wat ruimte, maar de vis wordt nu wat onrustiger en zwemt van z’n plek af de diepte in. De duikers vertrekken weer en de snoekbaars komt na een klein rondje weer terug op z’n vaste plek. Alle tijd voor wat foto’s nu en na wat aanpassen van de instellingen komt de vis goed op de gevoelige plaat. Ondertussen is het tijd geworden om rechtsomkeert te gaan, richting uitstap.

20160528_SandervanderHeijden_4-36631Snoekbaars op z’n vaste voorjaarsplek (17mm, 1/25 sec, f/10, ISO 320)

Onderweg komen we op half water een schooltje van 8-10 grote baarzen tegen. Mooie vissen met de rugvinnen omhoog en de karakteristieke rood/oranje vinnen. Opvallend genoeg zien we helemaal geen andere visjes, daar waar het normaal krioelt van de kleine baarsjes. Onder een laag draadalgen verbergt zich een dikke paling, die denkt dat we hem niet zien omdat z’n kop in het wier verborgen is haha.

Wanneer we het paviljoen weer passeren, blijkt het nog niet koud te zijn in een natpak. We zwemmen verder tot de auto die recht voor het strandje ligt. De snoek die hier meestal te vinden is, is helaas niet thuis. Wel is het hier weer super helder water! Na wat foto’s krijgt m’n buddy het nu toch wel koud. Boven de spronglaag op 5,5 meter is het aanmerkelijk warmer. Na 70 minuten stappen we er weer uit bij het strandje. Helaas geen brasems meer in het ondiepe, maar het zeer goede zicht, zonnetje en alle andere vissen maken deze duik toch weer een topper!

20160528_SandervanderHeijden_5-36631Bestelwagen als duikobject (10mm, 1/25 sec, f/8, ISO 640)

1 reactie

  1. Mooie foto’s, zoals altijd. Leuk om jouw verhalen te lezen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief