Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Van ei tot vis(je)

Sander van der Heijden maakte een bijzondere foto reportage van de ontwikkeling van de eieren van baarzen in Vinkeveen!


Datum: 23 april 2017
Duiklocatie: Vinkeveen

duikreport-call-to-action-350x85


Mama baars

Boven water is het nog guur, met zelfs nachtvorst, maar onder water is het voorjaar is nu echt begonnen! De rivierdonderpadjes hebben hun eieren reeds uit zien komen. Nu is het de beurt aan de familie baars om zich voort te gaan planten. Lange netvormige linten met duizenden eieren worden momenteel in menige zoetwaterplas waargenomen. De eitjes hebben circa twee tot drie weken nodig om zich te ontwikkelen tot visje. We volgen de eitjes in het volgende fotoverslag van begin tot (bijna) uitkomen met de macrolens.


Het beginstadium. Kenmerken van een visje zijn nog niet te zien.


Links: enige celdeling ten opzichte van de vorige foto is reeds zichtbaar. Het kan nog van alles worden! Rechts: De vormen van een visje worden langzaam zichtbaar. Kopje, lijfje met dooierzak en zelfs de oogjes beginnen nu herkenbaar te worden.


De vorm van de visjes is nu duidelijk zichtbaar. De oogjes zijn bijna ontwikkeld. De dooierzak wordt kleiner ten opzichte van het lijfje.


De visjes zijn nu bijna volgroeid en bewegen binnen het eitje. Ze kijken allemaal vol verlangen de grote onderwaterwereld in, nu nog beschermd in “hun” eitje. Spoedig zullen ze nu “uitvliegen”, de wijde onderwaterwereld in. Daar waar wij weer mogen genieten van de grote scholen baarsjes. Van die school baarsjes zullen er slechts enkelen uitgroeien tot het formaat baars als op de eerste foto. Deze zal dan weer mooie witte strengen eieren gaan leggen, waarmee de cyclus opnieuw begint. The end.

2 reacties

  1. Prachtige foto’s Sander! We verwachten dus veel van je onderwater foto’s op Bonaire! We zullen proberen alvast wat Froggies en Zeeknollen voor je reserveren. (Ja we leggen er alvast wat druk op! ;o)

    Zonnige groet

    Daphne & Jack

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief