Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Toolenburger vis

Na de vele zoute duiken op Bonaire en in Zeeland, is het weer eens tijd voor een zoetwaterduik voor Sander van der Heijden.


Datum:  29 augustus 2016
Duiklocatie: Toolenburgerplas

duikreport-call-to-action-350x85

20160829_SandervanderHeijden_1-39907
Met een evenement in Vinkeveen en het festival Mysteryland bij het Haarlemmermeerse bos, kiezen we voor de Toolenburger plas. De laatste keer dat ik hier was, werden er nog meervallen gezien. Deze hebben zich de laatste maand niet meer laten zien en zijn waarschijnlijk alweer vertrokken richting de diepte van de plas. Gelukkig blijven er nog veel andere leuke zaken over die deze plas de moeite waard maken.

Het duikplan
We gaan te water bij het paviljoen, rechtsaf het duikgebied in. Na een rondje duikgebied van ondiep naar diep en terug. Aansluitend gaan we nog een stuk langs het zwemgedeelte/strandje.

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : Tokina 10-17mm fisheye
Flitsers : 2x INON D-2000 voorzien van diffusers

We duiken vandaag met z’n drieën. Bij het omkleden zijn we nog de enigen, maar als snel komen er meer duikers opdagen. Als we ondergaan, zie ik dat het redelijk stoffig is met zicht van 3-4 meter. Andere duikers kunnen het niet zijn, want wij plonsen als eerste in het water deze morgen. Zoals gepland duiken we voor het paviljoen langs. De bodem kleurt bijna egaal groen van alle planten. Her en der staan er nog hoge bossen planten, ideale schuilplaatsen voor de altijd aanwezige snoeken!

Even voorbij de mooi begroeide reefballs hangt de eerste snoek al op ons te wachten. Als we dichterbij komen, zwemt de vis langzaam voor ons uit. Even later verdwijnt de vis in de verte. Onder ons ligt een andere snoek plat op de bodem tussen alle planten in. Als we bovenlangs passeren, vertrekt de vis geen spier. Gewend geraakt aan duikers? Het lijkt er wel op.

Iets verderop een klein bootje. Deze heb ik nog niet eerder gezien, dus dit zal het bootje wel zijn dat enkele maanden geleden afgezonken is. Mooi begroeid al! Als m’n buddy’s langzaam voorbij het bootje zwemmen, zie ik mijn kans om wat plaatjes van duikers plus bootje te schieten. Door al het aanwezige stof, zet ik m’n flitsers maar uit, dat stoort alleen nog maar. Snel de instellingen aangepast aan de omstandigheden zonder flitslicht en klikerdeklik. Het ziet er redelijk uit op het scherm.

20160829_SandervanderHeijden_2-39907Duikers plus wrakje (10mm, 1/60 sec, f4.5, ISO 320)

Ondertussen zijn we aan de andere kant van het duikgebied en draaien een kwartslag richting diepte. Het valt op dat het op de bodem wemelt van de (uitheemse) grondels. Hopelijk worden er nog een hoop weggevreten, wat het begint dramatische vormen aan te nemen, waarbij andere vissoorten verdrukt gaan worden door voedselconcurentie. Wanneer we de witte bus passeren, is hier op een enkele baars na geen vis te bekennen. In de bus dan? Ook niks, nog niet een meervalletje of snoek. Dan wordt ik geseind dat er voor onder de bus iets groots ligt. Een mooie snoek blijkt zich schuilt te houden tussen de bodem en de bodemplaat! De instellingen van de camera gaan naar 17mm, f4.5, 1/60 s sluitertijd en ISO 125 en dit blijkt gelijk goed.

20160829_SandervanderHeijden_5-39907Snoek tussen bodem en bodemplaat (17mm, 1/60 sec, f4.5, ISO 125)

Enkele duikobjecten verder, keren we weer richting de kant. Hier komen we de verschillende wilgentenen bouwsels tegen, die al mooi begroeid beginnen te raken. De oudere bouwsels beginnen langzamerhand uit elkaar te vallen. Ook hier weer de talloze grondeltjes en een enkele baars. Langs de rand van zand en planten zwemmen we rustig verder. De planten hebben hun langste tijd alweer gehad, en zullen langzaam af gaan sterven. Vooralsnog is het nu nog mooi groen! Bovenlangs zien we scholen kleine visjes zwemmen op half water. Opeens allemaal schimmen. Een schooltje van 12-15 stuks grote baarzen zwemt bovenlangs, en komt af en toe even dichterbij om ons te bekijken. Leuk! Een foto blijkt helaas lastig met zoveel stof in het water.

Even verderop vind m’n buddy een mooie snoek, welke mooi boven de planten blijft hangen. Een plaatje met de groene achtergrond lijkt me mooi. Inmiddels is het erg donker geworden onder water door een dik wolkendek boven water. Later bleek het zelfs even flink geplensd te hebben . . . niks van gemerkt! M’n sluitertijd gaat naar 1/6 seconde omdat de achtergrond van de foto anders te donker blijft. Met deze lange sluitertijd Lukt het nog redelijk een groene achtergrond in de foto te krijgen. Veel mooier dan zwart toch?.

20160829_SandervanderHeijden_4-39907Snoek hangend boven de planten (17mm, 1/60 sec, f5.6, ISO 125)

Een stukje verder besluiten we na bijna een uur om te keren. Aan de andere kant van het strandje kom ik koste tijd later boven. Twee verbaasde buddies kijken mij aan en de vraag volgt: gaan we er nu al uit?! Ja nou ik sta op springen en moet echt hoog nodig! Zij duiken nog een stuk verder en stappen er bij de andere kant van het strand uit. Inmiddels ben ik dan al zo goed als omgekleed en is de druk er bij mij al lang vanaf haha

Toolenburg, tot de volgende keer!

20160829_SandervanderHeijden_3-39907Wilgentenen bouwsel (17mm, 1/60 sec, f5.6, ISO 125)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief