Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Through the fisheye

Niet alleen in het zoute Zeeuwse water, maar ook in de Toolenburgerplas liggen reefballs. Dat ook in zoet water dit kunstmatige rif mooi kan begroeien,  laat fotograaf Sander van der Heijden zien.


Datum:  1 juni 2016
Duiklocatie: Toolenburgerplas

duikreport-call-to-action-350x85

Foto 1: Toolenburger plas

Het wordt voorjaar, de planten groeien weer in het zoete water en de vissen laten zich weer zien in het groen. Daarmee wordt het tijd voor een wat grotere hoek dan 105mm macro: Tijd voor de fisheye lens!

Op een doordeweekse woensdag staan we aan de Toolenburger plas. Berichten zijn goed, er wordt de laatste tijd veel vis gezien. Zoals verwacht erg rustig, slechts één andere auto van duikers. Nancy heeft haar set met fisheye lens en dome poort eindelijk compleet en er gaat voor het eerst een wereld voor haar open. Heel wat anders als macro, nu oefenen!

Het duikplan
Te water naast het paviljoen, rechtsaf het duikgebied in om daar wat instellingen te oefenen op de aanwezige objecten. Daarna de andere kant langs om te zien wat daar rondzwemt.

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : Tokina 10-17mm fisheye
Flitsers : 2x INON D-2000 voorzien van diffusers

Het is bewolkt, maar heerlijk warm. Na het omkleden gaan we snel het water in om af te koelen. Instellingen checken, flitsers uitvouwen en na wat testshots bij de paal van de ballenlijn gaan we op pad. Al snel komen we bij een eerste oefenobject, een constructie van wilgentenen. Van vorig jaar zo te zien, kijk eens hoe dankbaar de mosseltjes reeds zijn!

20160601_SandervanderHeijden_2-36674Een “oude” constructie van wilgentenen (10mm, 1/30 sec, f9, ISO 320)

Ook de zogenaamde reefballs (jaja ook in zoet water!) doen hun werk. Volledig begroeid met mosseltjes die op de kleibodem geen houvast hebben en op daar ook overwoekerd worden door de uitbundige plantengroei.

20160601_SandervanderHeijden_3-36674Prachtig begroeide “zoete” reefballs (10mm, 1/60 sec, f9, ISO 400)

20160601_SandervanderHeijden_4-36674Nieuwe wilgentenen constructie (10mm, 1/160 sec, f6.3, ISO 125)
Even verderop hangt een snoek tussen het groen. Helaas kom ik niet dicht genoeg voor een mooie foto, maar de snoek zwemt recht op Nancy af. Goede oefening met de fisheye!
Na wat fisheye foto’s van het bootje op 4m diep, oefen ik nog wat op een zeer nieuwe wilgentenen constructie.
Helemaal vers zo te zien, compleet met gewichten om het geheel op de bodem te houden. Nu nog als nieuw, volgend jaar ook volledig begroeid en schuilplaats voor vissen.
Het duurt even voordat ik zowel de voorgrond alsook het lichte wateroppervlak in balans heb met m’n instellingen, maar uiteindelijk heb ik een mooie balans van de belichtingsdriehoek sluitertijd, diafragma en ISO waarde.

Ondertussen gaan we zwemmen, langs het strandje op zoek naar vissen tussen de planten. Verschillende snoeken, die helaas net buiten bereik blijven voor een close-up plaat.

 

Na een stuk zwemmen zie ik vanuit mijn ooghoek een lampje druk op en neer en heen en weer gaan!
Dat kan maar één ding betekenen, waar we eigenlijk ook naar op zoek waren! Helemaal verborgen, kop onder het groene wier.
Bijna niet te zien, maar toch gevonden.
20160601_SandervanderHeijden_5-36674 Verborgen in het wier (17mm, 1/50 sec, f8, ISO 250)

Bij de uitstap zien we nog een schooltje grote brasems paaien in het riet. Een mooie afsluiting van een hele leuke duik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief