Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – On the moon?

Donder en bliksem tijdens het omkleden bij zandeiland 4 te Vinkeveen.


Datum:  4 september 2016
Duiklocatie: Vinkeveen

duikreport-call-to-action-350x85

20160904_SandervdHeijden_1-40226

Spullen snel in de auto en schuilen in de open kleedruimte, met uitzicht op de plas! De overkant is niet meer zichtbaar door alle regen die naar beneden komt. Pfff en wij gaan duiken? Na een paar klappen onweer wordt het minder heftig en tien minuten later is het gelukkig weer droog. Setjes worden opgebouwd en al spoedig gaan we kopje onder. Voor Vinkeveen begrippen is er behoorlijk wat stof aanwezig, en dat is niet van andere duikers. Hopelijk op diepte wat beter.

Door het dikke wolkendek is het behoorlijk donker onder water, dus de lampen gaan vrij snel aan om nog wat te kunnen zien. Onderweg naar de bus passeren wat duikobjecten. Meer dan baarsjes zien we nog niet. Ook bij de bus is het zicht op ca 10m diepte behoorlijk slecht. Deze keer kan ik weinig uitrichten met de fisheye lens, de bus is niet eens in z’n geheel zichtbaar. Rondom en in de bus zwemt een school baarzen rond. Onderweg kijken we even bij het nieuwe platform, wat onlangs vervangen is. Het ziet er oerdegelijk en stevig uit. Onder het platform zien we overal baarzen en een knipperende duiklamp van m’n buddy wijst mij op een dikke paling die onder het platform zwemt. Leuk!

20160904_SandervdHeijden_2-40226

Het nieuwe platform op ca 7m diepte; 10mm, 1/40 sec, f5.6, ISO 800

We vervolgen onze weg richting de botter die een stukje verder ligt. Geen andere duikers te zien, het is (nog) lekker rustig. Het blijft leuk, zo’n oud houten wrak! Begroeid met mosseltjes en al deels in verval. Wat zou hier vroeger mee gevaren zijn? Onbeantwoorde vragen. Na een rondje botter begeven we ons richting oude duikgebied. Onderweg worden we vergezeld door een school baarzen, die rustig voor ons uit blijven zwemmen. Apart, maar erg leuk. Het zicht lijkt hier ook iets beter te worden, waardoor de prachtige baarzen met hun zwarte strepen en knalrode vinnen nog beter uitkomen.

20160904_SandervdHeijden_3-40226

Twee baarzen van het schooltje wat voor ons uit zwemt; 10 mm, 1/40 sec, f5.6, ISO 800

Even verderop schuilt het schooltje baarzen onder een overhangend stuk klei/veen. Rondom deze overhang zien we wolken met klein spul. Wat het is weet ik niet precies. Het lijkt op watervlooien, maar dat zijn het niet. Een feestmaal voor alle vissen! Bovenop de overhang beweegt zich een zoetwaterkreeftje. Niet echt een ideaal onderwerp om met een fisheye lens te fotograferen, maar misschien kan ik er wat leuks van maken als ie heel dichtbij komt. En dat komt ‘ie! Volgens mij ziet hij/zij zichzelf in de domepoort. M’n camera houd ik stil terwijl ik af en toe afdruk/flits. Het deert het kreeftje niet, deze loopt langzaam richting camera of moet ik zeggen richting spiegelbeeld? Tot nagenoeg tegen de lens aan, dan keert ie zich weer om. Als ik m’n foto’s op het scherm bekijk, lijkt het wel een maanlandschap, superleuk effect! Gelukkig goed belicht, want tussendoor kon ik niet bewegen om te checken. Doordat het kreeftje zo dicht bij de lens is, is de scherptediepte beperkt en zijn de scharen wat wazig. Het zij zo. De achtergrond is zwart met “sterren”. In feite zijn dit de talloze wezentjes die in wolken aanwezig waren. Toch eens opzoeken wat voor beestjes dit precies zijn.

20160904_SandervdHeijden_4-40226

Kreeftje in een maanlandschap; 17mm, 1/40 sec, f8, ISO 500

Een stukje verderop besluiten we dat het tijd is om terug te gaan. Zoals afgesproken ondieper. We komen nog veel baarsjes en twee giga Vinkeveen baarzen tegen. Ook deze zwemt langzaam voor ons uit als begeleiding. Verderop een snoekbaars die op gepaste afstand op half water om ons heen zwemt. Een klein stukje verder nog eentje die minder schuw is. Ondertussen is het drukker geworden qua duikers. “Tegenliggers” maken dat deze snoekbaars toch maar aan het zwemmen gaat. Insluiten vinden ze niet fijn! Onderweg bekijken we ook nog wat klein spul, zoals takken met mosdiertjes, poliepjes en zoetwater sponsen. Zaken waar meestal aan voorbij gegaan wordt, maar die super leuk zijn om van heel dichtbij te bekijken. Er gaat dan een hele nieuwe wereld open, probeer maar eens!

Na ongeveer 75 minuten komen we weer op het punt waar we eruit moeten. Gedurende de laatste meters heb ik mijn flitsarmen al ingeklapt en alles uitgezet. Zodra we richting kant willen gaan, zie ik enkele meters verder een snoekbaars hangen op ongeveer 1,5 meter boven de grond, met z’n snoet precies in onze richting. Doorgaans zwemmen ze langzaam weg, maar deze wil écht heel graag een portretfoto gemaakt hebben. Ok, ok, jij je zin! Ik vouw mijn flitsarmen weer in positie, de flitsers gaan weer aan en langzaam benader ik de snoekbaars frontaal. Terwijl ik nader, maak ik alvast enkele testshots, zodat de vis niet schrikt van een flits heel dichtbij. Vreemd genoeg blijft de vis gewoon hangen tot ik echt heel dichtbij ben. Dan draait de vis langzaam een rondje en gaat 1 meter verderop hangen. Genoeg foto’s, ik ruim alles weer op. M’n buddy bekijkt de vis nog eens aandachtig van dichtbij, en ook dat deert de vis niet. Vreemde jongens die snoekbaarzen!

20160904_SandervdHeijden_5-40226

Portret van een snoekbaars aan het eind van de duik; 17mm, 1/50 sec, f8, ISO 320

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief