Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – City of Angels

Het is even na twaalven als we ons opmaken voor de tweede duik vandaag: The City of Angels oftewel de gele duiksteen met de naam Angel city. De naam is afkomstig van de vele angel fishes die je op deze plek tegenkomt. Onder andere de French Angel en Queen Angel fish. Maar deze duikstek biedt nog veel meer! Ga je mee onder water?


Datum:  29 juli 2016
Duiklocatie: Angel City, Bonaire

duikreport-call-to-action-350x85

20160917_SandervdHeijden1-40665

Duikplan
Rechtuit uitzwemmen tot de dropoff. Oversteken naar het tweede rif en deze zuidwaarts volgen gedurende ca 30-40 minuten of tot ca 100 bar. Daar terug naar de dropoff en ondieper terug naar de instap.

Na omkleden snellen wij ons richting de afkoeling in het water. Het eerste stuk tot de dropoff is door golfslag en zand erg stoffig. Bij de dropoff beginnen de koralen de bodem te bedekken. Hier wordt het zand in het water direct minder, wat resulteert in aanzienlijk beter zicht. Het zandkanaal tussen het eerste en tweede rif is goed zichtbaar, evenals het begin van het tweede rif. Het veld met koraal waar we boven hangen verdwijnt onder ons de diepte in, naarmate we verder boven het zandkanaal zweven. We komen uit op het dak van het tweede rif, wat op ongeveer 14 meter diepte ligt. Het ziet er hier fantastisch uit! Een mix van allerlei soorten harde koralen met tussendoor zweepkoralen en sponsen. In combinatie met het heldere, blauwe, warme water en heel veel vis(jes) wanen we ons wederom als in een aquarium!

De gigantische berg koraal recht voor ons wil ik eens mooi op de foto zetten. Met de fisheye lens kan ik mooi dichtbij komen, maar het bereik moet ik toch tot 13mm draaien om alles in één beeld te vangen. De mooiste belichting is even zoeken, maar het beste resultaat krijg ik met de flitsers ver uit elkaar en iets naar binnen gericht. Tevens dim ik de rechter flitser iets, waardoor de belichting iets uit balans getrokken wordt. Het koraal wordt nu mooi belicht, maar heeft ook wat schaduw. Hierdoor komt de structuur van het koraal beter uit. De blauwe achtergrond maakt het plaatje af.

Een “berg” koraal op het tweede rif (13 mm, 1/125 sec, f6.3, ISO 100)

Een “berg” koraal op het tweede rif (13 mm, 1/125 sec, f6.3, ISO 100)

We buigen af richting zuiden, zwevend boven het rif. Het valt op dat het dak hier aardig vlak en best breed is. Langs de buitenkant zwemmen we verder, wellicht is er “in het blauw” nog iets bijzonders te zien? Overal blijven we vele soorten vis zien. Veel kleine soorten, hier en daar wat grotere soorten. Sponsen zitten er ook in allerlei vormen en maten. Even verderop groeit er een mooie op een stuk dood koraal wat mooi hoog uitsteekt. Ideaal fotomodel! Ik kan er mooi dicht op komen. De flitsers plaats ik dicht bij de lens, maar ver naar achteren. Wel wat vreemd de flitsers zover naar achteren te hebben, ze zitten ongeveer naast m’n oren als ik in de zoeker kijk. Het resultaat mag er zijn: het flitslicht transformeert de “blauwe” spons naar prachtig rood/oranje.

Kleurrijke spons (13 mm, 1/125 sec, f8, ISO 100)

Kleurrijke spons (13 mm, 1/125 sec, f8, ISO 100)

Aan de buitenkant van het rif foerageert een grote school black margates. Prachtig gezicht zo’n school van 20-30 vissen met hun karakteristieke zilveren kleur met zwarte band! Bij de volgende fotogenieke spons, wil ik een modelfoto maken. M’n buddy wordt geïnstrueerd. Na een kleine aanpassing van de camera instellingen ben ik al na een paar foto’s, tevreden:

Mijn buddy / model + spons (13mm, 1/100 sec, f8, ISO 100)

Mijn buddy / model + spons (13mm, 1/100 sec, f8, ISO 100)

We gaan weer verder, en ik blijf speuren “in het blauw” en hoger in de waterkolom naar groter wild. Ondertussen wordt het tijd om weer over te steken naar het eerste rif en terug te zwemmen. Na een laatste blik vooruit, besluit ik toch nog even te blijven. Heel in de verte zie ik in de waterkolom een school Jack’s cirkelen. Prachtig gezicht! Ze zijn (nog) niet aan het jagen, maar draaien cirkels in de waterkolom, als in een draaikolk. Langzaam naderen we tot gepaste afstand. De instellingen van de camera moeten op de schop. De flitsers gaan uit, want die hebben geen effect op deze afstand. Door een wolk van kleine vis, schiet ik m’n foto’s. Dichterbij komen lukt helaas niet. Lastig te beoordelen op het camerascherm, maar eenmaal thuis blijken ze er redelijk op te staan.

Nu is het wel hoog tijd geworden om over te steken. De diepte van het tweede rif is opgelopen tot ca 8m diepte. Op dezelfde diepte zwemmen we richting eerste rif en van daaruit langzaam ondieper richting de instap. Ook in het ondiepere stuk is van alles te zien! Vooral zachte koralen bevolken hier het rif. Daarnaast is hier ook veel macro leven zoals slakjes en garnaaltjes te zien.

De boeilijn is het teken om af te buigen naar de kant. 88 minuten na de instap komen we meer dan voldaan weer boven, beiden met een brede smile op ons gezicht. Wat een gave duik, hier komen we zeker nog een keer!

School Jack’s cirkelend in de waterkolom (17mm, 1/80 sec, f8, ISO 160)

School Jack’s cirkelend in de waterkolom (17mm, 1/80 sec, f8, ISO 160)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief