Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Saba haaienexpeditie 2019 – Rolling, rolling, rolling

Tijdens de Haaienexpeditie naar de Saba Bank worden diverse onderzoeken gedaan. Linda Ferwerda gaat een dag mee met een kreeftenvisser. Een blog over kreeften en verpleegsterhaaien.


De kooi wordt van de bodem omhoog getakeld en aan boord getrokken. Het luikje gaat open en een kreeft rolt naar buiten. Een aardige dame mét eitjes – ze wordt dan ook direct weer overboord gezet.

Om 1:45 uur ( ja midden in de nacht) zijn Rob van Marine Mote Lab (in Florida) en ik opgepikt door Nicky, één van de vissers op Saba. Met hem en zijn maat Jay varen we vandaag mee naar de Outer Bank, zo’n drie uur vanaf Saba. De vissers om de kreeftenkooien te legen, Rob voor het onderzoek naar bijvangst van verpleegsterhaaien en ik als assistent.

De vangst is niet best. Soms vinden we alleen de schaal van de kreeft én een trekkervis, die de kreeft in de kooi compleet heeft verslonden. Soms levende kreeften maar ook zo’n 21 verpleegsterhaaien – ongewilde bijvangst. En precies daarom zijn we hier. Rob heeft een camera ontwikkeld en geprogrammeerd die een week lang in de kooi zal hangen en elk uur enkele minuten beeld zal registreren. Wat gebeurt er in de kooi? Zoeken de nieuwsgierige verpleegsterhaaien een weg naar buiten als ze merken dat ze vastzitten of berusten ze in hun lot? Eten ze de kreeften of staan die niet op hun menu? Allemaal informatie die moet bijdragen aan een oplossing voor de bijvangst. Best spannend als het camerasysteem en het batterypack met de kooi overboord gaan.

Ik dacht dat ik redelijke zeebenen had, maar de vissersboot rolt van stuurboord naar bakboord en weer terug over de golven. Ik zal toch echt naar het achterdek moeten waar Rob inmiddels een verpleegsterhaai rustig probeert te houden. Nu we er toch zijn, registreren we ook gegevens voor de NEV – lengte en geslacht – en wordt er een piepklein stukje weefsel afgenomen voor verder onderzoek. De 21 exemplaren (eigenlijk 22, maar één weet te ontsnappen) variëren van 90 cm tot 180 cm en hebben een heel eigen willetje – ze bewegen alle kanten op. De lengte en het geslacht hardop herhalend en het stukje weefsel tussen duim en wijsvinger hobbel ik heen en weer zwiepend terug naar voren. Het weefsel gaat in het buisje, de gegevens worden opgeschreven en wij zijn klaar voor de volgende.

Na ruim 100 kreeftenkooien te hebben geleegd varen we terug naar Saba. Drie uren, waarin ik vooral mezelf ruik, de zon probeer te mijden en met de boot mee van voor naar achter en van links naar rechts ga. Wat een dag!

Van 15 tot en met 25 juli organiseren de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV), de Saba Conservation Foundation (SCF) en de Nature Foundation Sint Maarten (NFSM) een internationale expeditie voor haaienonderzoek naar de Saba Bank in het Nederlandse deel van het Caribisch gebied.  In een serie blogs laten we je kennismaken met de haaien, de onderzoekers en hun projecten.

4 reacties

  1. Mooi verhaal !

    REAGEREN
  2. Mooie blog

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief