Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Saba haaienexpeditie 2019 – De heks en de haai

Het moet niet gekker worden tijdens de Haaienexpeditie naar de Saba Bank. Linda Ferwerda vliegt op een bezemsteel door het water.


Tijdens de expeditie heeft iedereen een rol. Alle wetenschappers zijn met hun onderzoek bezig en helpen elkaar waar nodig. Zeker bij het taggen van grote en kleinere haaien zijn alle handen nodig. Dan hebben we Peter de Maagt die niet alleen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de satellietzenders speelt, maar ook als onderwaterfotograaf zijn steentje bijdraagt aan de projecten. En dan ben ik er ook nog… voor de blogs en straks de artikelen over de expeditie en de diverse onderzoeken. Ten minste, ik dacht dat dit mijn taak zou zijn.

Vlak voor vertrek naar het mooie Saba krijgen Peter en ik een mailtje van expeditieleider Irene. Peter mag wel het water in om foto’s te maken terwijl de haai bij de boot getagd en bemonsterd wordt, maar alleen als er ook een safety diver in het water ligt. Beter gezegd, Peter kan alleen het water in als ik voor zijn veiligheid zorg. Alle anderen hebben al een taak. Wat een verantwoordelijkheid!

We ‘oefenen’ terwijl er een Caribische rifhaai naast de boot wordt bemonsterd. Gewapend met een bezemsteel ga ik het water in en snorkel ik samen met Peter naar de ‘andere’ boot waar het team inmiddels de ‘kleine’ haai onder controle heeft. Een bezemsteel… als een boze heks moet ik andere nieuwsgierige haaien weghouden van de fotograaf. Ik speur de blauwe diepte af of er ‘gevaar’ dreigt, maar meer dan de bodem van Saba Bank en de zonnestralen in het water zie ik daar niet. De haai naast de boot lijkt te lachen als Peter foto’s van hem maakt. Eenmaal los weet hij niet hoe snel hij de diepte in moet verdwijnen.

En dan is er een tijgerhaai. Een iets ander formaat, ruim drie meter lang. Wanneer het onderzoeksteam hem goed vast heeft bij de boot, gaan we weer het water in, ook François van buureiland Statia gaat dit keer mee. In mijn rol van heks ben ik toch iets meer gespannen. Want hoe happy is deze tijgerhaai na het afnemen van bloed en het plaatsen van de zender? Zal hij begrijpen dat we dit doen voor hem en de toekomst van zijn nageslacht? In de diepte is wederom niets te zien. De tijgerhaai naast de boot is indrukwekkend, net zo indrukwekkend als de onderzoekers die heel efficiënt hun werk doen en de haai ondertussen zo rustig mogelijk houden. Na 20 minuten zijn ze klaar en wordt de haai losgelaten. Peter wil niets liever dan dat de haai naar hem zwemt, maar die besluit dat ik en François leuker zijn. Het dier buigt af  en zwemt doodgemoederd onze kant op. Gelukkig steeds iets dieper…

Mission accomplished… Op mijn bezemsteel snorkel ik terug naar de boot.

Van 15 tot en met 25 juli organiseren de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV), de Saba Conservation Foundation (SCF) en de Nature Foundation Sint Maarten (NFSM) een internationale expeditie voor haaienonderzoek naar de Saba Bank in het Nederlandse deel van het Caribisch gebied.  In een serie blogs laten we je kennismaken met de haaien, de onderzoekers en hun projecten.

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief