Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Saba haaienexpeditie 2019 – Catch of the day

De Saba haaienexpeditie is in volle gang. We gaan naar Saba Bank, een bijzonder stukje van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het is 4:15 uur als de wekker gaat. Het is nog donker op Saba. Opstaan, yoghurt, koffie, brood smeren om mee te nemen en we zitten in de taxi naar de haven. Eenmaal daar begint het net licht te worden.

De teamleden weten wat hun te doen staat. De boten worden geladen, er wordt snel een kop koffie naar binnen gewerkt, nog even een groepsfoto en de briefing van Tadzio, die deze expeditie de leiding over het taggen van de haaien heeft. Hij legt nog eenmaal de procedure uit, de taken zijn duidelijk verdeeld en iedereen weet wat hem te wachten en te doen staat. De veiligheid van mens én dier staat voorop.

Op de Lady Rebecca is plaats voor 8 man – 7 onderzoekers die bij het taggen en bemonsteren een specifieke rol hebben, en de kapitein. Natuurlijk had ik graag bij hen op de boot gezeten om er met mijn neus bovenop te zitten, maar het onderzoek is belangrijker dan een ‘verhaaltje’ van mij. Terecht. En helemaal jaloers hoef ik ook niet te zijn want zij zitten op een volledig open boot met alle splash en in de volle zon, terwijl ik op de Queen Beatrix 2 nog een (redelijk) droge plek uit de zon kan vinden. Iets met werkpaarden en luxe paarden?

Eenmaal op Saba Bank worden de boeien uitgezet. Aan de boeien zitten een main line met een blok beton met een boei eraan en de drumline met aas en een vishaak. De haai moet immers eerst gevangen worden voordat hij of zij bemonsterd of getagd kan worden. Acht boeien worden er uitgezet met circa 200 meter ertussen. De locaties zijn vooraf nauwkeurig bepaald. Na anderhalf uur varen we langs de boeien om te checken of het raak is. Kleine haaien worden aan boord gehaald en bemonsterd, en daarna zo snel mogelijk weer teruggezet. Het team werkt als een geoliede machine. Dit doen we nog twee maal. The catch of the day is zes rifhaaien. Het team is tevreden, ook al hebben we vandaag geen tijgerhaai. Maar er komen nog meer dagen.

En ineens ben ik blij dat ik niet op de Lady Rebecca zit… de boeien met de met beton verzwaarde lijnen moeten ook weer van 20 meter naar boven gehaald worden. Ook dat is het leven van de onderzoekers – zij zullen hun spieren zeker voelen. Je hebt werkpaarden en luxe paarden… tja.

Van 15 tot en met 25 juli organiseren de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV), de Saba Conservation Foundation (SCF) en de Nature Foundation Sint Maarten (NFSM) een internationale expeditie voor haaienonderzoek naar de Saba Bank in het Nederlandse deel van het Caribisch gebied.  In een serie blogs laten we je kennismaken met de haaien, de onderzoekers en hun projecten.

2 reacties

  1. Mooie vangst 6 rifhaaien! Fingers crossed for Tiger sharks tomorrow 😁

    REAGEREN
  2. Leest als een trein , jouw verslag. Ik ben benieuwd naar de volgende blogs over dit item – goed werk zeg! Haaien zien lijkt mij echt geweldig. Nu kijk ik een beetje mee, beter iets dan niets, toch? Want tsja je bent werkpaarden en… Dus morgen eer aan de bak 🤗

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief