Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Saba en Sint Eustatius vragen aandacht voor de haaien

Na drie succesvolle dagen op Sint-Maarten als eerste stop tijdens onze persreis voor Save our Sharks, was het tijd voor een bliksembezoek aan Saba en Sint-Eustatius. Op beide eilanden stond de Dutch Caribbean Shark Week op het punt om te beginnen en wij gingen er heen om te praten over haaien met mensen van de verschillende natuurbeschermingsorganisaties op de twee eilanden.

Ik keek zelf erg uit om terug te keren naar Saba, nadat ik er in oktober en november zes weken heb doorgebracht voor mijn onderzoek naar haaien. Het eiland is naar mijn mening het meest bijzondere eiland van de Bovenwindse Eilanden als het gaat om natuur. Het eiland wordt dan ook niet voor niets ‘The Unspoiled Queen of the Caribbean’ genoemd. Het is tevens ook het eiland met de kortste landingsbaan ter wereld en ook al ben ik al eens eerder op Saba geweest, de vlucht naar het eiland blijft spectaculair.

Eenmaal aangekomen op het eiland vervolgden we onze weg naar de Saba Conservation Foundation, de organisatie die het marine park rondom Saba, de Saba Bank en de nationale parken op op het eiland beheert. Daar hadden we een gesprek met de manager, Kai Wulf over wat er op Saba gebeurt om haaien, en de rest van de natuur op en rondom Saba, te beschermen. Hij gaf aan dat educatie van kinderen een van de belangrijkste taken van de organisatie is, “hierdoor zorg je dat kinderen kennis maken met de natuur om hen heen en je wekt interesse bij ze op om er iets met die kennis te doen”. Een belangrijk deel van de inkomsten om de parken te onderhouden komt van een soort belasting, “iedereen die een nacht of langer op Saba verblijft betaald een bepaald bedrag dat is bestemd voor natuurbescherming en onderhoud van de parken”.

Na een korte blik op de nieuwe haaienkooi, net zo een als ze in Zuid-Afrika gebruiken voor de witte haaien, was het tijd voor een etentje met vissers en natuurbeschermers van het eiland om kennis te delen over de bescherming van haaien.

Een dag later verruilden we Saba voor een kort bezoek aan Sint-Eustatius. Hier stond de lancering van de Dutch Caribbean Shark Week op het eiland gepland. Een avond met twee presentaties werd georganiseerd door STENAPA, de beheerder van de nationale en mariene parken voor Sint-Eustatius. De genodigden waren mensen van organisaties die iets met haaien te maken hebben, duikscholen, leden van de eilandraad, de commissioner, het Caribbean Netherlands Science Institute, STENAPA en wij van Save our Sharks. Tijdens de presentaties kwam naar voren dat Sint-Eustatius nu, nadat Sint-Maarten een haaienreservaat was geworden twee dagen ervoor, het enige bovenwindse eiland is dat nog geen haaienreservaat heeft. Na afloop spraken we met leden van de eilandraad die aangaven dit onbegrijpelijk te vinden. Verwacht wordt nu dat Sint-Eustatius binnen een aantal weken de wetgeving door zal voeren dat ook hun wateren veilig zijn voor de haaien.

Na het erg korte bezoek aan Sint-Eustatius was het de volgende dag alweer tijd om via Sint-Maarten naar de benedenwindse eilanden te vliegen. Als eerste was Curaçao aan de beurt.

Tekst en coverfoto : Guido Leurs

Over Save our Sharks: Het Save Our Sharks project wordt gesponsord door de Nationale Postcode Loterij als onderdeel van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Het doel van het project is om aandacht te vragen voor de afnemende haaienpopulaties en om onderzoek, educatie en conversatie te stimuleren over het beschermen van de haaienpopulaties rondom de Nederlands-Caribische eilanden.

Over de auteur: Guido Leurs studeert voor zijn Master Marine Biology aan de Wageningen Universiteit. Al vanaf jonge leeftijd heeft hij een passie voor haaien en onderzoek doen, hiervoor reist hij de wereld over en heeft hij o.a. onderzoek gedaan naar de haaienpopulatie rondom Saba (Nederlandse Bovenwindse Eilanden).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief