Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Roze handvis voor het eerst in 22 jaar weer gezien

Men was bang dat het dier al was uitgestorven, maar voor het eerst in ruim 20 jaar is bij Tasmanië een roze handvis gezien.

Australische onderzoekers zagen het ‘lopende’ waterdier op camerabeelden die in 2021 werden gemaakt op 150 meter diepte in het Tasman Fracture Marine Park. Dat de handvis juist daar gezien werd, is volgens de onderzoekers opvallend. Men dacht dat de het dier alleen voorkwam in ondiepe wateren. De laatste waarneming dateert van 1999.

De roze handvis of voelsprietvis (Brachiopsilus dianthus) heeft een apart uiterlijk: aan weerszijden van het lichaam zitten grote vinnen die lijken op handen. Daarmee ‘lopen’ ze als het ware over de zeebodem.

Foto: Karen Gowie, University of Tasmania.

De onderzoekers zijn opgetogen over de vondst. “Dit is een geweldige ontdekking, Het geeft ons de hoop dat de roze handvissen toch kunnen voortbestaan. Hun habitat blijkt groter dan eerder werd gedacht,”, aldus Neville Barrett van de University of Tasmania.

In totaal bestaan er 14 soorten handvissen. Allemaal lopen ze op hun vinnen over de zeebodem. Ze worden zo’n 12 centimeter lang.

Bron: IMAS Parks Australia.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief