Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Roy Pals – Opbouwend op vakantie

Op vakantie naar Egypte met als doel zo veel mogelijk de onderwaterwereld verkennen. Roy Pals en zijn vriendin gingen ervoor…


Datum 27-07-2012
Locatie Naama Bay

duikreport-call-to-action-350x85

Tsjah, je leest alle verhalen van reporters en het lijkt je leuk om mensen ook eens mee te nemen in jouw wereld en jouw verhaal. Iedere duiker is immers anders en beleeft dingen anders. Dus waag je een poging om ook een verhaal te vertellen via duikeninbeeld.tv. Een kleine introductie, ik ben een beginnende duiker uit de buurt van Breda, Made op precies te zijn. Ik heb mijn OW brevet twee jaar geleden in Egypte behaald, in Nederland ben ik getraind als AOW duiker. Ik heb het geluk dat ik een vriendin heb die bijna net zo fanatiek is als mij als we het hebben over duiken, dus dat is altijd handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent in een land dat mooier onderwater is dan erboven. Dit report gaat over onze vakantie in Sharm el Sheikh, althans de duiken die we hier gemaakt hebben.

Als je in Egypte bent moet je er duiken, velen gaan voor alle bovenlandse bezichtigingen. Wij niet, wij vertoeven liever onder water deze editie van ‘op vakantie gaan in Egypte’. Het is inmiddels al weer de derde keer. Gezien het feit dat mijn vriendin en ik in Nederland nog niet met elkaar hebben gedoken (ze heeft pas net het OW brevet behaald) en ik vorig jaar wat gezondheidsproblemen heb gehad met het duiken in Egypte, besluiten we om te beginnen met twee kant duiken vanaf het Naama Bay strand. Dit doen we met een voor ons bekende duikschool. Ik heb namelijk mijn brevet hier behaald en al enkele keren op het huisrif gedoken. Weinig koraal, maar veel zeegras en macroleven. Twee jaar geleden vonden we een tweetal enorme schildpadden hier. Zouden ze er nu ook zijn?

Snel het water in, een shorty is met de zomertemperaturen in Egypte perfect. Mijn vriendin had liever een 3mm lang pak, oftewel snel het water in om af te koelen. Het was nog vroeg, dus nauwelijks badende mensen aan het strand. Op naar de schildpadden, of toch niet? Eenmaal op het zeegras aangekomen waren ze nergens te vinden. We besloten dan maar dieper te gaan om te kijken of het koraal ons nog wat bood. We vonden hier wat prachtige kleurrijke garnalen, maar ook een poserende krokodilvis. Dit was op pakweg 18 meter. Inmiddels was het tijd om terug te keren en naar wat ondieper water te duiken, zodat we meteen onze veiligheidsstop konden maken. Hier vonden we nog een grote blauwe trekkervis, altijd even gepaste afstand houden, want ze willen nog wel eens met een verkeerde been uit bed zijn gestapt en intimiderend overkomen. We duiken langzaam langs de pier en zien daar nog een kleine barracuda die gebruik maakt van de schaduw die deze pier met zich mee brengt. Genoeg gezien op deze eerste duik, tijd voor de vroege lunch!

Broodje naar binnen en genoeg water tot ons genomen maken we ons op voor duik twee. Hetzelfde rif, maar nu gaan we naar links in plaats van naar rechts. Hier is ook nog een zeegras veld, wellicht vinden we de schildpadden hier. We beginnen onze duik. We moeten eerst een heel eind zwemmen en komen uiteindelijk aan bij het zeegras. Geen schildpad, maar we vinden wel meteen een steenvis, helemaal begroeid, die ligt er al een tijdje. We duiken verder en geven de moed op als we bijna bij het einde van het zeegras veld komen. Maar daar in de verte zien we iets. Een schildpad? Nee! Het is net te ver om te fotograferen, maar we zien de prachtige adelaarsrog door het water zweven. De duik was meteen geslaagd. We doken nog verder naar een “pinnacle” waar we een gele aal zagen zwemmen. Dit was meteen het punt om terug te keren. Op een meter of acht voor de kant kwamen we nog een grote barracuda tegen, stil liggend in het water, hij liet ons nog even zien hoe groot zijn bek wel niet was. Terug naar zes meter en richting de kant. Op één meter kwamen we ook nog een rotsblok tegen, even kijken wat er leeft. Tot mijn verbazing zag ik een schorpioenvis. Zo kort voor de kant, allerlei mensen liepen er omheen. Deze vis heeft giftige stekels en kan een zwemmers vakantie behoorlijk verpesten. Mens en natuur komen opvallend dichtbij hier. Echter zijn de meeste mensen zich hier niet van bewust. Dit valt ook op te maken uit de kleine hoeveelheid harde en zachte koralen in deze baai, veel menselijke activiteit, dat verpest de natuur onderwater. Al met al toch een mooie duikstek met veel macro leven.

Dat waren de eerste twee duiken van onze “vakantie”. Wil je weten wat we nog meer hebben meegemaakt?!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief