Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Roughhead Blenny – Het verhaal achter de foto

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar het verhaal kan de foto zeker versterken. Pieter de Groot vertelt het verhaal achter zijn ‘Roughhead Blenny‘ – de foto die op Duikvaker 2022 in de DuikeninBeeld Foto-expo hing.

Ik duik op Palancar Bricks, een van mijn favoriete divesites op Cozumel, waar grote stukken koraal en zandvlakten elkaar afwisselen. Vanwege de stroming die hier meestal staat, gebruik ik eigenlijk altijd een groothoeklens en dome, maar omdat er ook een nachtduik gepland staat, ga ik vandaag voor macro.  

Na 45 minuten doorstromen zie ik een klein hoekje met groene alg. Mijn aandacht wordt getrokken omdat daar vaker de ‘painted elysia’ te vinden is, een gekleurd nichtje van de slaslak. Dit keer echter niet, maar dan zie ik in het koraal ernaast deze blenny heel enthousiast zijn woning in en uit schieten. In, uit, in, uit, in, uit. Repeat! 

Gezien het kleine formaat en de hoge snelheid van deze visjes, is het best een uitdaging om een blenny scherp op de foto te zetten. Ik zet de autofocus van mijn camera uit, zet scherpte en diepte handmatig vast en kom stukje bij beetje dichterbij tot het kopje van deze blenny precies in mijn focus valt. Klik!

Na enkele pogingen heb ik de juiste foto van deze jongen en kom ik van mijn beschutte plek. De stroming neemt me meteen mee.

Camera en instellingen

Camera:  Olympus OMD 5 mark II
Lens: 60 mm macro
Flitser(s): Sea & Sea YS D2
Instellingen: ISO 200, sluitertijd 1/160, f3.2
Accessoires: PT-EP 13 onderwaterhuis

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Jouw foto op Chromaluxe?

Deze foto werd in de DuikeninBeeld Foto-expo op Duikvaker 2022 geëxposeerd – een fotoschilderij dat door Arca Printers & Supplies prachtig werd afgedrukt op Chromaluxe. Heb jij ook foto’s (onder of boven water) die je hoogwaardig wilt laten afdrukken, kijk dan eens naar Chromaluxe!  

Nog veel meer verhalen achter de foto…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief