Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Rotsbogen vol koralen

Het weer bij Shetland is ongekend mooi. Melvin en Fiona kunnen dan ook op plekken duiken die normaal gesproken niet ‘duikvriendelijk’ zijn. 

Foto: Fiona van Doorn

Waar denk jij dat deze foto gemaakt is? Het is dat ik weet dat Melvin en Fiona bij Shetland zitten, maar als ik deze foto via WhatsApp van hen ontvang, ben ik toch even van mijn stuk gebracht. Wat mooi!

Als ik Melvin en Fiona niet veel later aan de telefoon heb, vertellen ze dat ze vandaag voor het eerst een dagje niet aan het duiken zijn. Het weer is namelijk sinds hun aankomst zo goed dat ze elke dag er met de RIB op uit gaan. Ongekend voor deze eilandengroep ten noorden van Schotland. «Gisteren zijn we zelfs meer dan 12 uur op zee geweest,» aldus Melvin, «we hebben gedoken en kwamen later een compleet eetfestijn op zee tegen met allerlei leven, zelfs een dwergvinvis. In het pikkedonker zijn we uiteindelijk teruggevaren.»

Unieke kans

Dankzij het mooie weer (lees: vooral geen wind!) waren de Out Skerries bereikbaar. Dit zijn de meest oostelijke eilanden van Shetland. Door de kracht van de zee en de wind hebben deze eilanden het zwaar te verduren. En als je er al kunt komen, dan maken de hoge golven, harde wind en sterke stroming het duiken onmogelijk.

Maar de zee was zo glad als een spiegel en er kon gedoken worden! «We werden beloond met deze prachtige koraalgrot! Alle wanden zijn bekleed met dodemansduim, een zacht koraal.» Er wordt hier zo veel voedselrijk water aangevoerd dat deze koralen welig kunnen tieren. De vele rotsbogen -alleen boven water zijn het er al meer dan 300, onder water waarschijnlijk nog veel meer- zijn de ideale plek voor deze koraalsoort. «Genieten met zo veel kleur van de koralen, de enorme kreeften en de knalrode lipvissen.»

Helderder dan ooit

Het water bij Shetland is de afgelopen helderder dan ze ooit hebben gezien. Melvin: «Ook hier heeft het niet geregend. Normaal gesproken stroomt het veen van het eiland met het regenwater mee de zee in. Met als gevolg troebel water.»

Binnenkort volgen de videobeelden van deze en andere duiken. Omdat elke dag een duikdag is, schiet het monteren er bij in. Flessen vullen voor de volgende dag is dan belangrijker!


Stichting In de Noordzee is in de zomer van 2018 op expeditie naar Shetland. Je kunt Melvin en Fiona volgen in regelmatige vlogs. Wat komen zij onder en boven water tegen? Spectaculaire ontmoetingen? Je gaat het zien!

Alles over Shetland 2018…

3 reacties

  1. Prachtig… is dit onze Noordzee?

    REAGEREN
  2. Wat een prachtige foto, kan er naar blijven kijken. Onvoorstelbaar, zo veel dodemansduim.

    REAGEREN
  3. Wow!!!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief