Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Rondje Zandeiland vier

Wolken garnaaltjes, een fiets, de bus, een snoepwinkel en een gezellige paling. De resultaten van een rondje bij Zandeiland vier in Vinkeveen, waarbij Duikreporter Sander zijn nieuwe lens uitprobeerde.

Een rondje Vinkeveen, zandeiland vier. Voor de (opleidings)drukte uit gaan we te water. Deze keer met een nieuwe lens, Sigma 17-70mm. Ik ben benieuwd wat ik hiermee allemaal wel en niet mee kan doen. Alle brandpuntsafstanden tussen de 10 mm (fisheye) en de 210mm (macro) zijn nu “gedekt”. Nu nog knappe foto’s maken!

Kopje onder, flitsarmen uitvouwen, een testfoto maken en weg zijn we. Al na 10 meter een mooie snoek tussen de planten. Daarachter een fotograaf met buddy. Mooi beeld zo tussen de planten in, maar deze snoek is helaas al “bezet”. We zwemmen verder. Onder de zes meter wordt het merkbaar frisser. Aan het eind van het duikgebied keren we om. Uit een holletje steekt een dikke staart . . . maar waar is de kop dan? Ah, aan de andere kant van deze onderwaterheuvel zie ik in een holletje de kop van een paling. Mooi om de 70mm kant van m’n lens uit te proberen. De paling trekt zich gelukkig nergens wat van aan, en ik kan redelijk dichtbij komen.

20170722_SandervanderHeijden_1-53286

De kop van een paling (Sigma 17-70mm, 70mm, 1/50 sec, f5,6, ISO 250)

Verderop bij de bus is er weinig leven te bekennen. We zwemmen achterlangs. Geen vis te zien. Dan maar een testshot zonder vis. Ik zoom helemaal uit naar de andere kant van het bereik van de lens, 17mm. Mmh ik moet zelfs dichterbij de bus hangen om de achterkant er beeldvullend op te krijgen. Niet slecht! Om nog wat natuurlijk licht op de foto te krijgen, zet ik de sluitertijd op 1/10 seconde en de ISO waarde op 640. Alleen maar zwart is ook zo mmmh . . . zwart.

20170722_SandervanderHeijden_2-53286

“De bus” (Sigma 17-70mm, 17mm, 1/10 sec, f5,6, ISO 640)

De fietsen naast de bus zijn ook een mooi test onderwerp. Schuin in beeld, dus ik dim mijn linker flitser ten opzichte van de rechter flitser voor een evenwichtige belichting. Het voorwiel staat immers veel dichter bij mijn linker flitser dan het achterwiel bij mijn rechter flitser. Na enkele keren bijstellen ben ik tevreden met de belichting. Thuis zie ik op een groter scherm dat er wat onscherpte bij het voorwiel zit. Leerpuntje: volgende keer de diafragma waarde iets hoger zetten om de fiets van voor tot achter scherper in beeld te krijgen.

20170722_SandervanderHeijden_3-53286

“De fiets” (Sigma 17-70mm, 17mm, 1/20 sec, f5,6, ISO 640)

We zwemmen verder richting botter en langs de andere objecten. Het is niet zo mijn ding al die objecten die onder water gezet zijn, maar als fotografie oefening zijn ze welkom. Als we wat ondieper gaan zwemmen, stuiten we op verschillende donderpadjes en posjes. Een schooltje baarsjes zwemt voor ons uit. Bij een overhangende rand hangen grote wolken met hele kleine garnaaltjes. Vandaar al die baarsjes hier! Het is als een snoepwinkel voor ze, elke hap heel veel lekkers!

20170722_SandervanderHeijden_4-53286

Baars in de snoepwinkel (Sigma 17-70mm, 70mm, 1/30 sec, f5,6, ISO 400)

Door het ondiepe deel zwemmen we terug. Prachtig stuk met heel veel planten. Scholen baarsjes zwermen tussen de planten. In de verte aast een brasem. Helaas zijn deze altijd zo schuw. Zodra je zachtjes dichterbij komt, verplaats de vis zich weer net even een metertje verder. Keer op keer weer! Frustrerend, maar ik “pak’ m een volgende keer wel (hoop ik). Na zo’n 70 minuten zijn we weer waar we begonnen. Na het omkleden genieten we nog even na op de steiger aan het water. Prachtige duik!

20170722_SandervanderHeijden_5-53286

Wolken garnaaltjes (Sigma 17-70mm, 70mm, 1/30 sec, f5,6, ISO 400)

Dit bericht delen

Sander van der Heijden

Water trekt mij enorm! In 1998 ben ik een duikopleiding gestart bij duikvereniging OSV ORCA (Alkmaar). De "oude" opleiding voor de kenners. Bikkelen, het was niet gemakkelijk. Met duiken in zoet en zout water, alles in Nederland. Vele jaren later komen daar buitenlandse duikbestemmingen bij. En daarbij de eerste camera, een minolta met onderwaterhuis(je). Prachtige foto's vond ik toen. Vanaf dat moment is een hobby binnen een hobby gaan groeien: fotografie. Van Minolta naar sealife DC 500 naar Canon Powershot G9 en G10. Dan een externe flitser toegevoegd. De foto's worden stapsgewijs beter. Na de G10 een upgrade naar Nikon 7100 met 2 flitser. Foto's blijven verbeteren en vooral veel plezier hebben tijdens het duiken is nu mijn doel. En daar geniet ik elkee keer weer van! En hopelijk genieten jullie mee met mijn artikelen en foto's!

1 reactie

  1. Dat zijn serieus wat garnaaltjes! Als die allemaal volwassen zouden worden, zat heel Vinkeveen vol.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *