Rivierduiken in Zwitserland
Toen Brenda de Vries foto’s van duikers in een rivier in Zwitserland zag, wist ze het meteen – dat wilde zij ook! Inmiddels heeft ze de nodige Zwitserse rivierduiken gemaakt.
In 2017 kon ik de eerste duiken maken en inmiddels ben ik drie keer in Ticino geweest om in rivieren te duiken. Er zijn in Zwitserland twee rivieren waarin gedoken wordt: de Verzasca in Valle Verzasca en de Maggia in Vallemaggia. Daarnaast kun je rivierduiken maken in Orrido de Sant Anna, net over de grens in Italië. In Ticino waar deze rivieren lopen, wordt Italiaans gesproken, maar de meeste mensen spreken ook een beetje Duits.
In een reeks duikreports heeft Brenda haar duikervaringen gedeeld – aan enthousiasme geen gebrek! En dat leverde vragen op bij de lezers. Met dit artikel en de onderliggende berichten met specifieke info over de duiklocatie helpt ze toekomstige rivierduikers op weg.
Vullen
In de regio Ticino kun je alleen flessen vullen bij een pizzeria in Vogorno in het Verzasca-dal. Je koopt hier een vulkaart en kunt dan vullen. Houd je geld over op de kaart, dan krijg je niets terug. Je betaalt naar verbruik.
Verblijf je als gast in Pension Posse in Lavertezzo, dan kun je je flessen laten vullen voor 8 Zwitserse frank per fles. De prijs is onafhankelijk van de grootte van de fles.
Ristaurante Posse 6633 Lavertezzo Tel.0041-91-746-17-96
Hotel Pizzo Vogorno 6632 Vogorno Tel: +41 (0) 91 745 12 56
Duikseizoen
Er kan gedoken worden vanaf ongeveer mei tot eind oktober. De beste periode is september-oktober. Voor juli is het weer instabiel en in juli en augustus is het er zo druk met overige toeristen dat het vinden van een parkeerplaats moeilijk kan zijn. De duikstekken worden ook gebruikt als zwemplekken. In september en oktober is de kans op goed weer en een lage waterstand met weinig stroming het grootst. In oktober bestaat de kans dat een uitstapje naar de bergmeren bij Naret niet meer mogelijk is omdat de pas is gesloten (deze gaat dicht zodra boven de eerste sneeuw is gevallen en blijft dan dicht tot 1 juli).
Waar moet je rekening mee houden?
- Je duikt in een rivier. Dit betekent dat er stroming staat. Bij regen kan het zeer gevaarlijk zijn. Wij hebben het meegemaakt dat de waterstand ‘8’ was en een half uur later tijdens een onweersbui ‘16’. Gelukkig zaten we niet onder water. Overal staan waarschuwingsborden dat je tijdens zwemmen en duiken echt rekening moet houden met regenval.
- Je duikt veelal van watervalletje naar waterval. Dit betekent dat je nooit voorbij de instap mag komen. Oriënteer je dus goed op de rotsformaties onder water voordat je aan de duik begint. Je zwemt eerst tegen de stroom in en duikt tot de stroming te sterk wordt. Daarna drift je rustig terug. Soms lukt het om onder de waterval te komen. Dit is echt leuk om te proberen.
- Zorg voor een lang touw met een loodblok aan het einde en eventueel wat plastic zakken aan het touw. Er zitten bij de instap ogen waar je het touw aan kunt bevestigen. Bij stroming gooi je het touw over de rivier – het is de bedoeling dat het touw vanwege het loodblok onder water komt, en dankzij de plastic zakken is het touw goed zichtbaar. Mocht je dus de instap missen, grijp het touw en trek je terug. Zonder touw ben je verloren en ga je een waterval af.
- Duik in een natpak met een kleine fles. Een 7 of 10 liter is ruim voldoende. Als je denkt dat de dijken in Zeeland al erg zwaar zijn, blijf hier dan weg. Hier in het water komen is fysiek veel zwaarder. De maximale diepte is ongeveer 10 meter.
- Zorg dat je goed uitgelood bent, liever iets te zwaar dan te licht.
Veel duikstekken hebben zowel een Italiaanse naam als een Duitse naam. Waar ik beide namen ken, zijn ze genoemd. Posse of Pozze staat voor ‘natuurbekken’. Daar duik je in een bekken in een rivier.
Er bestaat een handleiding voor rivierduiken. Lees die vooral door! Je kunt hem hier downloaden.
Duikplaatsen in de rivier de Verzasca
Klik hieronder op de duikplaats voor meer info over de rivier en de genoemde duikstek.
Duikplaatsen in de rivier de Maggia
Klik hieronder op de duikplaats voor meer info over de rivier en de genoemde duikstek.
Bergmeerduiken ter afwisseling
In dit deel van Zwitserland kun je niet alleen in rivieren duiken, maar ook in drie hooggelegen bergmeren: Lago Sassolo, Lago Superieure en in Lago del Naret (eigenlijk 4 als je het kleine naamloze meertje direct naast het meer van Naret meetelt). Deze meren liggen op 2200-2350 meter hoogte en zijn dus absolute hoogteduiken. Aan het einde van de zomer is het waterpeil in Naret te laag om er nog fatsoenlijk in te duiken. Dan kan er in het kleine meertje met een maximale diepte van 9 meter gedoken worden (46°28’21.5″N 8°33’57.7″E). Er wordt gevist in Lago Sassolo en Superieure, maar wij hebben er alleen hele kleine visjes gezien. De pas naar Naret is meestal open tussen 1 juli en 1 oktober. De weg moet sneeuwvrij zijn voor opening en sluit weer bij de eerste sneeuwval. Soms is dit al in september, soms pas half oktober. De bergmeren zijn eigenlijk niet zo interessant om in te duiken. De watertemperatuur is slechts 4 graden, er is veel zand en wat steen te zien. De rivieren zijn mooier.
Ook wordt er gedoken in het Lago Maggiore, maar gezien het bijzondere karakter van het rivierduiken is dit alleen een noodoplossing als er in de rivieren niet gedoken kan worden.
1 reactie
Ed
Handig deze info! Wij zitten komende zomer in Noord-Italië, dus misschien maar even de grens over voor een duikje.