Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard Krooshof – Duik op de Baron Gautsch

De Baron Gautsch is een beroemd én indrukwekkend wrak in Kroatië. Duikreporter Richard maakte er een duik.

We leven inmiddels op ons vakantieadres in Rovinj Kroatië. We schrijven 05-08-2022. Het is zoals altijd een prachtige zonnige dag. Gisteren hadden we besloten de Baron Gautsch te bezoeken. Een passagiersschip uit 1908. Slechts 6 jaar later voer het schip op een mijn en verging met man en muis. Nu ligt dit schip, wat met de onderzijde van de romp op ca 40 meter diepte ligt, netjes met zijn buikje in het zand, alsof rechtstandig naar beneden is gegaan. Altijd hebben we nog respect voor de overledenen die zijn geborgen in het onderste ruim. Dat is dus verboden toegang.

We zijn met 4 mensen van het 5*** divecentre Dive For Fun in Neede. Bij Scubadiving Vestar Rovinj hebben we ons dus ingeschreven en vandaag was de dag dat we op de prettige boot van het divecentre mochten opstappen. Een laatste check voor vertrek, Ean28 meegenomen, duiktabellen nagekeken en we waren er klaar voor.

Het schip kenden we al door en door dus we mochten vóór de briefing van Stojan al het water in met z’n vieren. Afdalen langs de ankerlijn en misschien is dit iedere keer wel het mooiste van de afdaling; langzaam verschijnt een grijs beeld in de vorm van iets dat moet lijken op een schip, en elke meter dat we dichterbij komen wordt het beeld helderder en helderder. Daar issie weer, de Baron Gautsch. Kippenvel. Eenzaam maar nooit alleen. De Baron Gautsch wordt vaker bezocht dan het graf van de moeder van mijn buurman…

We komen langs de boeilijn aan bij de voorsteven van het schip. Van daaruit gaan we het schip in. We gaan gelijk naar het onderste dek (38 m), altijd nog boven het toentertijd gecreëerde dodemansgraf. Van daaruit naar de machinekamer (37 m). De machines zien eruit alsof het schip gisteren gezonken is. Alleen een klein laagje zand bedekt het oppervlak. Prachtig om te zien en wonderbaarlijk hoe alles geconserveerd is gebleven.

Van de machinekamer zijn we doorgegaan naar het achterste dek (35 m). Daar was zó ontzettend veel vis, dat je ze opzij moest waaieren om vooruit te komen. Daarna naar het eerste dek, en dan de gangen door, langs de binnenkant van de reling, wat prachtig is om doorheen te zwemmen. Van voor naar achteren, en langs de andere kant weer terug. Feitelijk wil je niet op je computer kijken, maar zoals elke duiker weet, er komt altijd een eind aan je lucht, en anders zit je wel aan je plafond. Maar ja… Als je lucht genoeg hebt wil je ook wel even wat langer blijven. De consequentie is dan dat we wat langer aan de boeilijn moeten blijven hangen. Doen we niet altijd, maar gelukkig weten we goed hoe je je tijd maximaal kunt benutten in zo’n mooie omgeving.

Wederom hebben we de Baron Gautsch weer op een fantastische manier gepenetreerd. Wat een gewéldige ervaring! Ben je ooit in de buurt, dit wrak is meer dan de moeite waard!

De foto’s zijn gemaakt door Daniel Rüttimann.

3 reacties

  1. Wow, mooie foto’s ook! Very nice Richard!

    REAGEREN
  2. Mooi wrak, hoop er in september weer te duiken.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief