Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard en Mariëlle de Kok- Gekraagde vlokslak

Ondanks de stevige wind, kunnen Richard en Mariëlle rustig te water bij het Goese Sas. Ze vervolgen hun zoektocht naar de gekraagde vlokslak, die al even duurt. Deze duik vinden ze 6 verschillende soorten naaktslakken! Of de gekraagde vlokslak erbij is, lees en zie je hier.

Datum 13 november 2015
Locatie Goese Sas

Vandaag een stormachtig windje pal uit het westen. Goese Sas ligt dan mooi in de luwte, zodat we gelukkig toch op zoek kunnen gaan naar de gekraagde vlokslak. Als we in de kom te water gaan blijkt het zicht een mooie twee meter te zijn. Prima om rustig te kunnen zoeken. We dalen rap af, komen langs diverse sepiatentjes en beginnen onze zoektocht. Voorzichtig draaien we een dode oester om. Helemaal niets, jammer. Ik draai er nog een paar om en vind een heleboel ruige krabbetjes. Mariëlle maakt wat foto’s, terwijl ik alvast verder zoek.

Ik voel me eigenlijk steeds een beetje schuldig als ik weer een oester verplaats en er onder gluur ik de hoop een gekraagde vlokslak te vinden. We zoeken het diertje al meer dan een jaar, maar tot op heden zonder succes. Je kunt ze alleen vinden als je oesters omdraait, is het advies dat we van diverse collega’s steeds krijgen.


Vandaag dus besloten om iets meer sporen achter te laten dan alleen de gebruikelijke luchtbellen. Voorzichtig pak ik weer een dode oester. Deze zit best wel vast, zoals de meesten. Laat maar, dit gaat het niet worden. Mariëlle is inmiddels klaar met het ruige krabbetje. We duiken rustig door en zien blauwtipjes, wratslakken en grote vlokslakken. Ook mooi denk ik, als ik toch weer voorzichtig een langwerpige Japanse oester optil. Op de bovenzijde staan wat baksteenanemoontjes en op de onderzijde zie ik ze ook. Huh?? Even beter kijken, want dat kan natuurlijk niet. Drie anemoontjes ………. Wauw, daar zijn onze gekraagde vrienden. Wat zijn ze klein en oranje.
De slakjes zijn veel kleiner dan we dachten. Ik dacht dat ze een paar centimeter waren, maar ze halen maar net de centimeter. Ik laat mijn drie schatten aan Mariëlle zien, die ook pas in tweede instantie ziet wat het zijn. Ik zet de oester zachtjes neer en de slakken worden gedurende een fotosessie van 15 minuten vereeuwigd. Als Mariëlle tevreden knikt stijgen we langzaam weer op. Even later laat Mariëlle me twee luciferslakjes zien. Leuk dat deze winterslakjes er ook weer zijn.

Ik zie nog een krab met een enorm krabbenzakje. Helaas niet vast te leggen. Rond de vier meter begint Mariëlle enthousiast te zwaaien. Ik ben heel benieuwd wat ze gevonden heeft. Ik ben helemaal verbaasd als ze een gekraagde vlokslak aanwijst, die op zijn gemak voorbij kruipt. Wederom een schitterend diertje, ditmaal iets lichter van kleur. Oesters draaien is dus helemaal niet nodig om de

slakjes te vinden 😉 Ook deze wordt vastgelegd en dan geeft Mariëlle aan dat ze eruit gaat.
Ik neem de camera over en scharrel nog tien minuten ondiep verder. Ik zie nog een hele mooie grote vlokslak (4 à 5 cm) die over het zand kruipt. In het roodwier rond de 2,5 meter kom ik nog talloze harlekijnslakjes tegen. Wauw, zes soorten naaktslakken in één duik, dat is geen slechte score!

Dit bericht delen

Richard en Mariëlle de Kok

Wij zijn fervente duikers in zowel Nederland als het buitenland. Sinds 2002 maken we onder water ook foto's. We duiken het hele jaar door in met name de Oosterschelde.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten