Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Review: Zoekkaart Nederlandse zeenaaktslakken

Op DuikeninBeeld, Facebook en in de verschillende magazines zie je de meest fantastische foto’s van naaktslakken voorbijkomen. Die wil jij ook zien, maar hoe en waar? Sinds kort is er een speciale zoekkaart en wij zijn hem kritisch gaan gebruiken.

De timing voor het moment van het testen is een goede. In de Zeeuwse wateren zijn momenteel veel verschillende soorten zeenaaktslakken te zien. Maar dat ze te zien zijn, wil natuurlijk nog niet zeggen dat je ze ook kan vinden. Enige biologische kennis en een goed zoekoog zullen je goed van pas komen in de zoektocht. Met die uitgangspunten is de zoekkaart gemaakt.

De zoekkaart

Van 37 verschillende soorten vind je een beschrijving en foto van de zeenaaktslak, zijn eierpakket en zijn voedsel. Deze beschrijving geeft informatie over de zeldzaamheid, het seizoen waarin je de slak kunt zien, zijn voedsel en de grootte. Met name de foto’s van het eierpakket en zijn voedsel zijn handig om de slak vinden, want veelal zie je deze eerder dan de slak zelf, zeker als het een van onze kleinere soorten betreft.

RTEmagicP_Wrattig_mosdierslakje_01_txdam16945_e285408375c81aecRTEmagicP_Vliescelmosdiertje

 

Naast de beschrijving van de 37 soorten, geeft de zoekkaart ook informatie over 19 bijzondere en zeldzame zeenaaktslakken. Van deze slakken vind je alleen een determinatiefoto van de slak zelf. De makers van de kaart hebben er rekening mee gehouden dat jij als duiker nog een nieuwe zeldzame soort aan deze lijst toe gaat voegen – er is ruimte vrij gehouden voor nieuwe zeldzame soorten.

Het gebruik

De kaart voelt degelijk en stevig aan. De informatie en foto’s zijn helder. De aanduiding over de periode waarin je de slakken kunt zien, is door de vermelding van alleen het seizoen (winter t/m herfst) wat grof. Aan de andere kant hangt de aanwezigheid van de verschillende soorten van veel factoren af en zul je vaak geprikkeld worden door de actuele beelden van andere waarnemingen. De kaart geeft heldere informatie over hoe de slakken er uitzien, hoe de eieren en het voedsel eruit zien is dan veel waardevoller.

Vóór onze duik horen we dat er onder andere roodgevlekte kroonslakken (doto coronata) gevonden zijn en die willen we zien. We raadplegen de kaart en nemen de foto’s goed in ons op. Aangezien deze slak maximaal 1 centimeter groot is, letten we vooral ook goed op de aanvullende informatie en beelden ervan.
Het zoeken kan beginnen. Helaas zijn we bij onze eerste duik niet succesvol, maar bij de duik op de volgende kentering hebben we succes. De kaart heeft

 

zijn succes bewezen. De kaart is zeker geen garantie dat je de gewenste slak gaat tegenkomen. De beelden en informatie zijn echter zeker relevant als het gaat om het vergroten van de vindkans. Ach… de makers noemen het niet voor niets een zoekkaart en geen vindkaart. En met name dat zoeken kun je nu een stuk efficiënter aan pakken.

nederlandse_zeenaaktslakkenTitel: Nederlandse Zeenaaktslakken
Auteurs en idee: Peter H van Bragt, Bas van der Sanden, Mirjam van der Sanden-van der Lugt
Ontwerp en opmaak: Mike Ontwerpt
Drukker: Drukkerij Hendrix
Oplage: 4000
Datum 1e druk: mei 2012
ISBN: 978-90-9026818-7

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief