Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Review: Duikersgids 9

2013 is het jaar van de negende editie van de Duikersgids. Hij is er niet alleen op papier maar ook als app. Edwin van der Sande bekeek beide. Wat vindt hij handig?

Tradities zijn er vast te houden, zo ook deze. Zoals elk jaar werd vóór het duikseizoen de nieuwste editie van de Duikersgids gelanceerd, nummer 9 alweer. Tegenwoordig is de Duikersgids niet alleen een jaarlijks boekwerk, maar ook een app.  In deze review duiken we dieper in zowel de papieren gids als de app.

De papieren Duikersgids

De eerste indruk van de gids is goed. Het boekwerkje heeft een handig formaat, is overzichtelijk opgemaakt en voorzien van een handige inhoudsopgave die de duikstekken per provincie laat zien. Duikersgids 9 beschrijft 77 duikstekken, waarvan bij 30 stekken is aangegeven dat het om nieuw toegevoegde stekken gaat. De overige zijn geüpdatet of ongewijzigd gebleven.


De inhoud is vertrouwd als ik deze vergelijk met eerdere edities. Bij elke duikstek stat een globale omschrijving en wordt informatie gegeven over de route, de zichtverwachting eventuele bijzonderheden. Er staat een foto van de stek bij en in de plattegrond kun je de beschreven informatie aanvullen. Mocht het ter plekke tegenvallen of te druk zijn, dan is het handig dat ook de dichtstbijzijnde alternatieve locatie wordt genoemd. Datzelfde geldt voor het dichtstbijzijnde vulstation.

De Duikersgids App

Voor de digitale gebruikers is er een App op zowel het iOS als het Android platform.  Op het moment van schrijven is dat de gratis versie, daar komt een Premium versie bij voor abonnees van de papieren gids. Het is het plan om die Premium app te voorzien van alle relevante beschrijvingen van de duikstekken die ooit zijn gemaakt. De gratis versie zal blijven bestaan, maar altijd minder informatie bevatten.

De huidige gratis versie bevat informatie van 68 duikstekken in België, Duitsland en Nederland, waarvan het merendeel Zeeuwse stekken. Erg handig is de ingebouwde getijdeinformatie. Je kiest de gewenste datum en duikstek en vervolgens krijg je de benodigde informatie over tijdstip en tij om je duik in te kunnen plannen. Als je de uitvoerige informatie van een duikstek raadpleegt, zie je als eerste de laatst toegevoegde waardering en informatie van een mededuiker. Handig, dat geeft een actueel beeld. Uiteraard zijn de bekendste stekken voorzien van de meest actuele beoordelingen. De overige informatie over de duikstek is vergelijkbaar met de beschrijvingen uit de papieren versie.

Conclusie

Duik je altijd op dezelfde vaste locatie, dan is de Duikersgids leuk, maar biedt hij geen meerwaarde. Wil je zelf of met je duikclub geïnspireerd worden en nieuwe duikstekken verkennen, dan zijn zowel de papieren als app-versie een handige hulp. Welke versie je voorkeur heeft, is persoonlijk. De mogelijkheid van de app om actuele zichtberichten te lezen zal voor de één zwaar wegen, terwijl de ander liever aan de hand van de plattegrond van de papieren versie aan de waterkant het duikplan zal doornemen.

Het overgrote deel van de beschreven duikstekken ligt in België of Nederland en dat is handig. Daarnaast wordt ook Luxemburg beschreven, waar ik het nut ook nog van inzie. Het nut van een beschrijvingen van slechts enkele buitenlandse stekken in bijvoorbeeld Kroatië, op Malta of in de Malediven ontgaat mij. Wat mij betreft is dat te ver rijden voor een weekend en als ik op vakantie ga, heb ik niet genoeg aan de beschrijving van twee of drie locaties.

De beschrijving van de stekken is helder en ik herken de voor mij bekende stekken – daar zou ik ook zo duiken en dat geeft vertrouwen bij het ontdekken van onbekende duikstekken met de Duikersgids als hulpmiddel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief