Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Wonderschone waterlelies

Marlène Albrecht-Terpstra is gefascineerd door de schoonheid van de waterlelies en wil niets liever dan de perfecte foto maken. Met haar verhaal en foto’s doet ze mee aan de Reportagewedstrijd.

Marlene_Terpstra_dib1
Marlene_Terpstra_dib2Bij waterlelies gaan mijn gedachten terug naar de Efteling waar ik vroeger als klein meisje helemaal geobsedeerd keek naar het sprookje “de Indische Waterlelies”. Nog steeds hoor ik de muziek die gespeeld werd, terwijl de elfjes bij volle maan tevoorschijn kwamen uit de waterlelies, ronddraaiden en dansten terwijl de lelijke heks met haar betoverend mooie stem haar hymne zong. Een prachtig verhaal, maar ook zielig.

Een tijd geleden zag ik foto’s van Willem Kolvoort. Hij is een meester in het maken van onderwaterbeelden met natuurlijk licht, vlak onder het wateroppervlak. Ik bewonder zijn werk en zijn verhalen over het tot stand komen van zijn foto’s. En daarmee begon mijn zoektocht naar de perfecte waterleliefoto…

Het was voor mij lastig om een goede plek met helder water te vinden om de waterlelies te fotograferen. Ik heb in de sloot en plaatselijke vijver gelegen in Friesland bij mijn ouders, zeer tot hilariteit van mijn moeder, die meeging om te kijken wat ik nou eigenlijk deed met mijn onderwatercamera en natuurlijk om de beste waterlelies op te speuren.

Ik heb gevaren met Jeroen in ‘t Twiske, het natuurgebied waar wij vlakbij wonen. Ook daar mooie witte waterlelies maar bruin water en een zompige ondergrond waar ik af en toe tot aan mijn knieën inzakte en van alles om mijn benen heen voelde, yuk! Maar wel een blauwe lucht die dag!  En mensen die verbaasd aan ons vroegen wat ik nou toch aan het doen was met mijn duikpak aan. Was ik misschien de waterkwaliteit aan het meten of zo?

Marlene_Terpstra_dib3

Mijn plannen om bij onze dorpsstraat in het water te gaan hangen, werden door Jeroen de kop ingedrukt met de mededeling dat wij wel in dit dorp woonden en dat ik niet te boek moest komen te staan als de plaatselijke dorpsgek die met haar camera tot aan haar middel in een sloot gaat staan. Ik heb van dat plan dus maar afgezien. Ben nog wel een keer terug gegaan voor de karpers in dat gebied, maar dat is een ander verhaal!

Afgelopen jaar ben ik met Filip Staes mee geweest naar een plek waar prachtige roze waterlelies boven water uitpiepten. Hij weet als geen ander deze bloemen als prijswinnaar op de foto te zetten en tja, dat wilde ik natuurlijk ook! Aan mij de taak om goed op te letten en zelf te proberen om de sfeer over te brengen.

Marlene_Terpstra_dib4
Helaas was het best bewolkt op de dag dat ik een bezoek bracht aan de waterlelies, maar dat mocht de pret niet drukken. Het is natuurlijk wel mooi als een roze waterlelie afsteekt tegen een blauwe lucht met bij voorkeur nog een mooi wit wolkje! Dat zat er voor mij niet in, hoewel in de middag de lucht een beetje openbrak. Het weer kun je niet afdwingen, maar ik kan wel improviseren. En dat komt bij onderwaterfotografie goed van pas.

Marlene_Terpstra_dib5

Terwijl ik de deun van “de Indische Waterlelies”  in mijn hoofd had, heb ik mijzelf en de camera met flitserarmen tussen de stengels door gewurmd, heel voorzichtig om vooral geen knoppen die nog onder water zaten, te beschadigen. Het was nog lastig om het licht goed op de waterlelie te krijgen en zodra je ook maar iets teveel met je vin bewoog, kreeg je al opdwarrelende stofdeeltjes op je foto. Af en toe stak ik mijn hoofd half boven water om te kijken waar ik een paar andere flitsarmen zag bewegen en soms barstte ik in lachen uit bij de aanblik van Filip tussen een bladerzooi met een paar waterlelies ertussen.

Op een gegeven moment had ik zelfs een nieuwsgierig babysnoekje voor mijn lens. Hij zag zichzelf waarschijnlijk in mijn domepoort, ik heb hem er leuk op kunnen zetten.

Marlene_Terpstra_dib6

Ik ben dit jaar ook naar Naturagart in Duitsland geweest, een groot tuincentrum waar men onder andere een heel onderwaterparcours heeft gebouwd  waar steuren zwemmen en waar het wateroppervlak bezaaid was met roze, witte en gele waterlelies. Ook daar kon ik genieten van de waterlelies en het redelijk heldere water.

Marlene_Terpstra_dib7

De perfecte waterleliefoto heb ik nog niet gemaakt, maar ik  heb mijn best gedaan. Volgend jaar lig ik gewoon weer in de sloot om het nog een keer te proberen!

Marlene_Terpstra_dib8  

Tekst en foto’s: Marlene Albrecht-Terpstra

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief