Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Onderwaterknuffelen bij een gevangenis

Heb jij ooit een knuffelbaars gezien? Gwenny Leurs en Harold Ickenroth kwamen hem bij de gevangenis tegen. Met dit verhaal doen ze mee met de Reportagewedstrijd.

September 2016 vertrokken we met de auto naar Elba, een eilandje voor de Toscaanse kust. De auto tot de nok toe gevuld met een kajak, duik-, wandel- en cameraspullen. Er was ook nog een beetje ruimte voor strandkleding.

elba-2016-1Gwenny_Leurs

De regels van Pianosa
Na diverse bootduiken bij de noordkust was er een duikexcursie van een dag naar gevangeniseiland Pianosa. Onze duikleider Antonio moest van iedereen de namen en brevetgegevens doorgeven en hij regelde alle papierwerk. Hij vertelde dat de duiken bij Pianosa aan bepaalde regels moesten voldoen. Zo moest er een gecertificeerde gids meeduiken die een 3-jarige opleiding had gedaan om alle duikstekken, stromingen en flora en fauna die bij Pianosa te vinden zijn, te herkennen. Deze gids was dus geen gewone gids en door zijn gevolgde opleiding nogal prijzig om in te huren.  Als 3* en 4* duikers waren we gewend om samen (zonder gids) te duiken, maar dat mocht hier absoluut niet. Er mochten maximaal 2 boten per ochtend aanwezig zijn en om 13.00 uur moesten deze weer weg zijn. Zowel bij aankomst als vertrek moest men zich melden bij de gevangenisleiding via de boordradio.

Gwenny_Leurs

Op de boot kregen we van gids Alberto een briefing. Een duidelijke uitleg van wat we allemaal konden verwachten inclusief de route die we zouden zwemmen. Tevens een plek waar allemaal bubbels (methaangas) uit de bodem komen en naar de oppervlakte zouden gaan. Met een beetje geluk zouden we de knuffelbaars van Pianosa tegenkomen. Die zou niet bang zijn en laat zich graag fotograferen.

Gwenny_Leurs

Gwenny_Leurs

We maakten die dag twee geweldige duiken. Moesten we rond het eiland Elba goed zoeken, en kwamen we een paar vissen en naaktslakken tegen, hier waren grote scholen barracuda en kleinere vissen. We zagen veel tandbaarzen maar allemaal zwommen ze snel weg. Er was heel veel te fotograferen.  Ik zwom de hoek om en daar hangt een megabaars. Voorzichtig laat ik mij ernaartoe drijven en gelukkig bleef hij rustig hangen. De knuffelbaars? Ik maakte snel nog een paar foto`s en ik keek hem recht in de ogen. Geweldig! Harold was ergens anders aan het fotograferen en had hem helaas niet gezien.

Gwenny_Leurs

Gwenny_Leurs
Nog een keer!
Deze dagexcursie was zo goed bevallen dat we er graag nog een keer naartoe wilden. Een paar dagen later konden we nog een keer gaan, maar nu met een volledig bezette boot (12 duikers). Hadden we de eerste dag stralend blauwe lucht en een relaxte boottocht van 1,5 uur, nu hadden we hoge golven en waren er verschillende mensen ziek aan boord. Door de harde wind duurde de boottocht meer dan 2 uur. Dat maakte ons allemaal niet uit, wij wisten wat we te zien gingen krijgen. In de briefing vertelde Alberto weer over de knuffelbaars en dat die zich ook graag liet aaien. Tja, het zal wel…

Gwenny_Leurs

Gwenny_Leurs

Knuffelbaars?
Het zicht is in tegenstelling tot de eerste dag veel slechter en er was niet veel onderwaterleven te zien. Zou dit het zijn voor deze duik? Halverwege de duik komen we de hoek om en daar hangen de bekende scholen barracuda`s en andere vissen. Yes, hier kwamen we voor!

De tweede duik kwamen we de knuffelbaars weer tegen en nu waren we samen om foto`s te maken. Wat is het toch indrukwekkend om oog in oog met zo`n grote vis te hangen. De gids gebaarde dat we tijd genoeg hadden. Opeens zie ik dat Harold voorzichtig zijn vinger uitstrekte. Hij zou toch niet de baars willen aaien? Dat hoort toch niet. Als duiker leer je om geen dieren aan te raken. Maar ja hoor, de baars zwom naar voren tegen zijn vinger aan en Harold maakte voorzichtig een kriebelende beweging.

De knuffelbaars vond het heerlijk. Nu was ik aan de beurt om te fotograferen. Zou ik dan ook eens mijn hand uitsteken? Mijn nieuwsgierigheid overwon het van mijn verstand. Ik strekte mijn hand uit en ja, hij kwam gewoon knuffelen! Met mijn hele hand ging ik over zijn rug en voelde ik de parasieten onder mijn hand wegspringen. Zijn dreigende rugvin ging omlaag en mijn hand streek er overheen. De knuffelbaars keek recht in mijn ogen en ik zag hem echt genieten. De tranen sprongen in mijn ogen.

Na een minuut of 10 was het tijd om afscheid te nemen en Harold en ik zwommen weer verder. De baars was het er blijkbaar niet mee eens en bleef Harold achtervolgen en tegen hem aan strijken voor aandacht. Wat een mooie ervaring, voor zowel vis als mens…

Gwenny_Leurs

Foto’s en tekst: Harold Ickenroth en Gwenny Leurs

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief