Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Reportagewedstrijd

Duiken bij Pula, Kroatië

Hans van de Hee dook bij Pula in Kroatië. Met zijn verhaal doet hij mee aan de Reportagewedstrijd.

Hans_vd_Hee_027

Tijdens een cruise van een paar jaar geleden kwamen we met het schip in Dubrovnic en ik was direct gefascineerd door deze prachtige oude plaats. Ook de rondom gelegen kustlijn aldaar en achter gelegen landschappen hadden een overweldigende schoonheid. Ik overwoog toen al om in de toekomst eens naar dit mooie land Kroatië op vakantie te gaan en gezien het heldere water om het schip en in de baaien, zou dit zeker een duikvakantie worden.

Langs de kust van Kroatië zijn ongeveer 200 duikcentra te vinden en langs dezelfde kust liggen ongeveer 140 eilanden. Het kustgedeelte is feitelijk onderverdeeld in 3 gebieden, Istrië, noord en zuid Dalmatië met, min of meer bekende, plaatsen als Porec, Pula, Zadar, Split en Dubrovnic.  Er zijn gewoon te veel mooie duikplekken om op te noemen, raadpleeg hiervoor internet. Reistechnisch bleek Pula in onze maand van vertrek de beste optie.

Hans_vd_Hee_20160507_174400
Zo gezegd zo gedaan en na een goede voorbereiding vertrok ik op 7 mei, met buddy Leo, voor een week naar Pula .
Pula is een mooie kustplaats met ongeveer 75.000 inwoners en heeft onder andere een spectaculair Amfitheater, een Gouden poort en een tempel van Augusta, alles uit de Romeinse tijd en ongeveer 2000 jaar oud.

Hans_vd_Hee_20160509_185038Een goede voorbereiding houdt in dat je goed moet checken waar je gaat duiken. Ook verschillen de kosten nogal en dat kan je voor 10 duiken zo maar 60 euro schelen. Toch mooi meegenomen. Bij een duikcentrum waar ik via internet informeerde kostte 1 duik 35 euro. Oh ja, dan kwam er nog 10 euro voor de fles bij. Maar eh, dan werd het lood niet meegerekend. Mijn hoela . . .  niet meer verder op in gegaan.

Wij hebben gedoken bij “Pula Diving” en betaalden voor tank, lood en gids 25 euro per duik. Pula Diving is nog relatief jong. De eigenaar Branislav Danevski, bijnaam “Dani”, vertelde dat hij altijd als persfotograaf had gewerkt en dat hij pas 8 jaar geleden met de duikschool was begonnen. Ook vertelde hij dat hij regelmatig als jurylid onderwaterfoto’s beoordeelde (ook internationaal). Pula Diving heeft een eenvoudige basis en 2 boten. Dani is in ieder geval een aardige man, behulpzaam en een goed gevoel voor humor.
In vijf dagen werden door ons 10 bootduiken gemaakt. Voor de kust bij Pula lagen 3 eilanden “Fratarski Otok”, “Otocic Fraskeric” en “Otocic Frasker“.

Vanaf het duikcentrum was het meestal ongeveer 10 tot 20 minuten varen. De meeste duiken werden nabij en rondom deze eilanden gemaakt. De temperatuur van het water was ongeveer 14 graden en na enkele duiken van 65 en 69 minuten was het toch nog wel fris te noemen. Na een van deze langere duiken, in de middag, kregen we van Dani, elk een beker en daar zat een heerlijk borreltje slivovitch in (deed me denken aan de conference van Wim Sonneveld   is die NON er nu al weer haha”). Nou, echt wel lachen hier en we werden weer heerlijk warm. Dus ook weer een goede service.

Hans_vd_Hee_20160508_130907 Hans_vd_Hee_016
In verband met de afstand tussen ons appartement en het duikcentrum werden door ons fietsen gehuurd, heerlijk toch om wat op conditie te blijven. Tijdens een dag met zware regen werden we door Dani, met de auto naar ons appartement gebracht en de volgende ochtend weer opgehaald. De fietsen bleven toen op de basis. KLASSE.
De duiken op zich hadden veel weg van de duiken welke ik maakte op Malta en Gozo. Dus veel grotten en mooie lange tunnels. Ook was er behoorlijk wat leven. Met tien keer Rode Zee ben je natuurlijk behoorlijk verwend maar ik vond dit niet verkeerd.

Hans_vd_Hee_025

Op de laatste dag zijn we naar het centrum van het oude Pula gefietst om daar alle oude Romeinse pracht te bekijken.Vooral het Amfitheater was gaaf.

Ik vond Pula een leuk oud stadje om in rond te lopen en ook de vissershaven straalde de bekende rust uit. In de haven bestelden we een overheerlijk visschotel die er prima in ging. Vier soorten vis, frietjes en wat sla, een heerlijk glaasje wijn erbij en de dag kon niet meer stuk ! Het viel alleen een beetje tegen om terug te fietsen met zo’n buik vol.
Ik weet dat er nog veel mooie duikstekken zijn maar alles bij elkaar genomen, korte vliegreis (anderhalf tot 2 uur), mooie duiken, vriendelijke mensen en goed eten, denken wij er zeker over om nog eens terug te gaan naar Kroatië.
Het filmpje (3.40 min.) geeft een impressie van onze duiken aldaar.

Hans_vd_Hee_023

Tekst en foto’s: Hans van de Hee

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief