Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Reportagewedstrijd 2016 – Yo nadé con tiburones y sobrevivi

Ik heb met haaien gezwommen en het overleefd! Dat is de titel van de reportage van Daniel Versteeg. Hij bezocht de Galapagos-eilanden. Lees het verhaal dat hij inzond voor de Reportagewedstrijd 2016.     

Vol in de golven naast Darwin’s Arch. De backroll van de Zodiac, veel stroming….. snel dalen we af naar ‘the theatre’ op 16 meter diepte, een uitstekend stuk rots midden in de stille oceaan bij het eiland Darwin.

Daniel_Versteeg_foto-1

Nog geen minuut later zwemmen tientallen hamerhaaien moeiteloos door het prachtige heldere water. Nu snap ik waarom de Galapagos-eilanden een van de mooiste duikbestemmingen van de wereld zijn.

Daniel_Versteeg_foto-2

De Galapagos-eilanden liggen ruim 1000 kilometer van de Ecuadoraanse kust en zijn daardoor dus compleet geïsoleerd van de ontdekking van de wereld. Pas in 1835 heeft Darwin een bezoek gebracht aan deze prachtige eilanden en is zijn beroemde evolutietheorie tot stand gekomen. Door deze publicatie zijn de Galapagos-eilanden op de wereldkaart gekomen en trekken deze eilanden tegenwoordig vele bezoekers aan.

Vele van deze bezoekers zijn duikers op zoek naar het prachtige onderwaterleven van de Galapagos. Drie golfstromen komen hier samen. De Zuid-Ecuadoraanse stroom komt vanuit het zuiden, de Peruviaanse stroom (Humboldt) vanuit het westen en de Panama-stroom vanuit het noorden.
Dankzij de 3 golfstromen is er ontzettend veel voedsel en plankton te vinden in de wateren. Dit trekt vissen aan die weer de aandacht trekken van de vele haaien. En laat dat nu de reden zijn voor de vele duikers.

Daniel_Versteeg_foto-3

Wolf en Darwin eiland zijn de hotspots om haaien en in het bijzonder hamerhaaien te ontmoeten. Deze eilanden zijn onderdeel van de ‘marine shark sanctuary’ die door de Ecuadoraanse overheid in 2016 opgezet is. 38000 vierkante kilometers zijn beschermd gebied. Vissen in deze beschermde gebieden is daardoor niet toegestaan waardoor er zoveel haaien voorkomen. Zelf zo veel dat de grootste biomassa van haaien hier voorkomt.

Om deze eilanden te bereiken hebben wij een live-aboard geboekt met de Galapagos Sky. Vanuit de hoofdeilanden is het 12 uur varen om bij Wolf eiland uit te komen. Er varen echter maar een 5 boten die zich hiermee bezighouden waardoor het een kostbare onderneming is om deze duiken te maken.

Daniel_Versteeg_foto-4

Van de 18 duiken zullen er ruim 10 gemaakt worden op Wolf en Darwin. Beide eilanden zijn grote rotsblokken in de oceaan met grote steile wanden waardoor het eiland zelf niet te bezoeken is. De enige mensen die hier dus komen, zijn duikers. Onze live-aboard vond plaats in maart, onder invloed van de Panama stroom en daardoor was het water heerlijk warm, 28 tot 29 graden. Het zicht is rond deze tijd ook erg goed te noemen. Ruim 30 meter en meer.

Daniel_Versteeg-foto-2-blacktip

De duiken zijn uitdagend. De beloning echter vele malen groter. Vanaf het grote schip zal je na het omdoen van je duikuitrusting overstappen op een Zodiac. Deze brengt 8 duikers naar de duikstek waarna men vaak door de sterkere stroming met een negatief drijfvermogen direct afzakt naar de duikstek. Op de duikstekken rond om beide eilanden zal je tientallen hamerhaaien, zijdehaaien en Galapagos-haaien zien. De kans is groot dat je een “muur“ van hamerhaaien tegenkomt. Deze muur kan bestaan uit meer dan 500 hamerhaaien. Echt een immens indrukwekkende ervaring.

Daniel_Versteeg_foto-5

Na deze muur van hamerhaaien zelf gezien te hebben heeft onze vakantie op de Galapagos een waanzinnig indruk achtergelaten. Zelfs zo sterk dat wij eraan denken om in het najaar van 2018 terug te gaan. Dit seizoen zal meer in het teken staan van grote walvishaaien.

To be continued……….. Live life to the max!!!!

Daniel_Versteeg-foto-3-wall-of-hammerheads

Daniel_Versteeg-1-enjoying-galapagos

Tekst en foto’s: Daniël Versteeg

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Dit bericht delen

Daniël Versteeg

"In 2010 heb ik mijn brevet mogen halen en sinds 2011 ben ik verslaafd geraakt aan het duiken in Nederland. Het duiken in Nederland wordt ruim onderschat en gelukkig ben ik er om dit enthousiasme te verspreiden. "

2 reacties

  1. Zooooo jaloers!!!! Die hamerhaaien!!!!! Die staan echt heel hoog op mijn verlanglijstje….

    REAGEREN
  2. wohoo, die haaien……

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *