Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd / Snorkelen

Schotland

Als je allebei een bucketlist hebt, moet je kiezen. Deze keer wonnen haar reuzenhaaien het van zijn orka’s. Met haar verhaal Schotland doet Susan Dogterom mee aan de Reportagewedstrijd. 


dogterom-schotland-6

Ik heb een lijstje met dieren die ik graag wil zien, en doordat ik de afgelopen jaren behoorlijk wat heb kunnen wegstrepen, stonden reuzenhaaien nu bovenaan. Voor mijn man is er maar één dier dat hij graag wil zien: een orka. Maar mijn plan was beter, want reuzenhaaien kun je zien in Schotland en dat is lekker dichtbij. Tenminste, dat lijkt zo op de kaart. In de praktijk bleek ’the Isle of Coll’ een behoorlijke reis met vliegtuig, bus, trein en ferry. Het plan is om gedurende 4 dagen op pad te gaan met Basking Shark Scotland, maar bij aankomst krijgen we meteen slecht nieuws. Er komt een storm aan, waardoor het snel onmogelijk gaat worden om uit te varen en de ferry naar het vasteland zal worden geannuleerd. Daarnaast kun je met hoge golven geen reuzenhaaien spotten. Dat begint niet best.

dogterom-schotland-1We gaan meteen op pad om het beste te maken van de tijd tot de storm. Helaas zijn de golven aardig hoog en zien we die middag maar één vin boven het water verschijnen. Er wordt een monster genomen van het water, waaruit blijkt dat het vol zit met plankton. Het voedsel van de reuzenhaai is dus wel in grote getale aanwezig. ’s Avonds maken we een duik onder de aanlegpier van de ferry. Het water is koud, maar het zit vol leven. Scholen vis zwemmen tussen het kelp door en de pilaren zijn prachtig begroeid. Hebben we toch iets moois gezien.

dogterom-schotland-4De volgende dag hebben we echter geluk: het is de stilte voor de storm, dus de zee is als een spiegel. We varen uit en al snel spotten we de ene haaienvin na de andere. Ze zwemmen netjes achter elkaar, waardoor het voorspelbaar is waar ze heen gaan. Er zijn regels voor het welzijn van de haaien: Er mogen maar 4 mensen tegelijk in het water met een gids. En om met de boot geen verwondingen aan de haaien te veroorzaken worden we ruim voor een rij haaien in het water afgezet. Vervolgens is het even wachten en dan hoofd onder water en genieten! Meterslange reuzenhaaien zwemmen recht op me af met grote open bek. Ze zwemmen rustig langs en door de adrenaline vergeet ik even hoe koud het water is. Doordat ze zo dicht aan de oppervlakte zwemmen, zie je ze boven water mooi aan komen zwemmen, zodat je gezicht niet de hele tijd in het koude water is. Als ik echter toevallig mijn hoofd wel even onder water steek, zie ik opeens een grote haai met open bek op een paar meter afstand op me af komen. Snel beweeg ik wat opzij, zodat ik haar staartvin net aan mis. Daarna moet ik wel even weer op adem komen. Wat een geweldige ochtend!

dogterom-schotland-5

dogterom-schotland-7’s Middags varen we naar een mooie lagune om met zeehonden te snorkelen. Ik ben misschien verwend door alles wat ik al heb gezien, maar ik vind het niet de moeite waard om het koude water voor in te gaan. Daarna is het tijd om terug te gaan voor het avondeten. Op het eilandje zijn namelijk maar twee mogelijkheden om te eten en als je niet reserveert en op tijd komt, heb je geen eten.
Dan opeens roept de schipper: ORKA! Deze wordt hier sporadisch gezien en dat blijkt wel uit het feit dat een van de ervaren gidsen er ook nog nooit eentje heeft gezien. De schipper herkent hem als een mannetje van 9,5 meter en deze heeft duidelijk geen haast. Een uur varen we met de orka mee, die rustig doorzwemt en af en toe even met zijn vinnen op het water klapt. Helemaal geweldig!

dogterom-schotland-8

Als we in het restaurant aankomen, krijgen we te horen dat we wel erg laat zijn. Zodra we echter vertellen dat dit is omdat we een orca hebben gezien, worden we warm onthaald en wordt de keuken ingeseind dat er toch nog twee mensen zijn bij gekomen. Het programma voor de twee dagen erna wordt afgelast en we moeten naar het vasteland om de storm te ontwijken. Volgens de gidsen is dat niet erg, want beter dan de vorige dag zou het toch niet worden. Iedereen is nog steeds in juichstemming over de orka en ook thuis vertellen we alles over de orka en maken we mensen  jaloers met mijn niet eens zo goede foto’s.

En o ja, we hebben ook nog met reuzenhaaien gesnorkeld.

dogterom-schotland-3  dogterom-schotland-2

Tekst en foto’s: Susan Dogterom

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief