Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Op zoek naar de draak

Het eiland Tasmanië onder Australië heeft een heel eigen klimaat. Niet alleen boven water, maar ook onder water is een bijzondere wereld te vinden. Luna van der Loos moet pinguins ontwijken om het water in te gaan! In Op zoek naar de draak vertelt ze over haar duiken bij Tasmanië.

Luna_vander_Loos_foto_2a

Na weken met mijn hoofd in de studieboeken te hebben gezeten is het dit weekend eindelijk weer tijd om naar buiten te gaan en van het zoute water te genieten. De Australische zon brandt op mijn gezicht – zelfs factor 50 helpt niet meer. Het is november en de zomer begint eindelijk op Tasmanië. Dat merk je nog niet echt onder water. Het water is 14 graden en mijn droogpak ligt al klaar.

Luna_vander_Loos_foto_2d

Australië staat bekend om haar tropische water, maar de staat Tasmanië is een geval apart. Dit eiland krijgt het koude water van Antarctica en heeft daardoor een gematigd klimaat. Onder water doet het me op het eerste gezicht een beetje denken aan Noorwegen: groot kelp wuift in de stroming, zeehonden komen nieuwsgierig een kijkje nemen en het barst van de naaktslakken. Maar schijn bedriegt. Tussen het kelp zwemmen tropische vissen en op de rotsen groeit koraal. Het is een unieke duikbestemming met zeer gevarieerd onderwaterleven.

Dit weekend ga ik met de duikclub naar de oostkust van Tasmanië, naar Bicheno. De kustlijn bestaat uit vele kleine baaien met witte stranden en knisperend zand. De grote, gladde rotsen hebben een feloranje kleur, veroorzaakt door de begroeiing van korstmossen. Tijdens de zonsondergang lijken de baaien daardoor in vuur en vlam te staan. Bicheno is een vrij slaperig stadje, maar leeft op in de zomer wanneer veel lokale bewoners en toeristen naar de vakantiehuisjes komen. Voor duiken is het een ideale bestemming – en volgens sommigen zelfs de beste plek op Tasmanië. Vanaf het strand kun je makkelijk het water inkomen voor een ondiepe kantduik, en met een boot is het slechts een kort tripje naar Govenor Island. Het water rondom Govenor Island is een beschermd gebied en er mag dus niet gevist worden. Dat belooft grote aantallen vissen, kreeften en zee-oren.

Luna_vander_Loos_foto_2e  Luna_vander_Loos_foto_2b

De eerste dag maken we een aantal prachtige bootduiken. Vanaf 15m diepte verdwijnt het zeewier en verandert de omgeving volledig. Het kelpwoud dat zo bij het gematigd klimaat hoort, heeft plaatsgemaakt voor tuinen vol zachte koralen, sponzen en gorgonen. De duikstek heeft, zeer toepasselijk, de naam “Hairy wall”. Mijn buddy en ik zweven langs de wanden vol kleurtjes en het spookachtige gezang van walvissen uit de verte komt ons tegemoet. Met het lichtblauwe water en het geweldige zicht voelt dit bijna aan als duiken in het Caribisch gebied – bijna, want het is nog steeds maar 14 graden.

Luna_vander_Loos_foto_2cIk heb genoten van de duiken en kijk nu extra uit naar een nachtduik. Voor de nachtduik heb ik namelijk een speciaal doel: ik ga opzoek naar de meesters der camouflage. De vis die zich kan vermommen als zeewier…de Weedy seadragon. Ik ga op zoek naar de draak.

Tijdens het omkleden hoor ik een vreemd gepiep naast me. Ik kijk zoekend om me heen en mijn buddy draait zich verbaasd om. Daar, vanuit het water de rotsen opklimmend, loopt een rijtje pinguïns. Met hun tuxedo en het onhandige gewaggel zijn ze een komisch gezicht. Het broedseizoen is begonnen en de ouders zijn de hele dag op zee geweest om te jagen. ’s Avonds komen ze terug met de buit om hun jongen te voeren. Hun pluizige jongen zitten verstopt in het veilige holletje onder rotsen en struiken, ongeduldig wachtend op hun maaltijd. Voorzichtig de pinguïns ontwijkend lopen we naar het water en beginnen we met de duik.

Eenmaal onderwater denk ik niet meer aan mijn zeedraak-queeste, maar geniet ik gewoon van de duik. En dat is niet moeilijk! Kleine inktvisjes komen met pulserende bewegingen voorbij, zeepaardjes  en kleurige naaktslakken zitten verstopt in het zeewier en Australische zwelhaai zwemmen over het kelp. Op het zand zitten “Southern sand octopussen” die zich razendsnel ingraven. Ook dit zijn meesters van camouflage.

Luna_vander_Loos_foto_2g Luna_vander_Loos_foto_2f

Beweegt daar iets in het kelp? Ik kijk nog een keertje goed, maar ik kan niks vinden. En toch, schijnbaar uit het niets, zweeft daar opeens een Weedy seadragon boven het kelp. Het magnifieke beestje is paars met rood en is bedekt met gouden stippen. Met zo’n 45 cm is het best een forse draak. Het is moeilijk te geloven dat ze zo hard te spotten zijn, maar eenmaal terug in het kelp is de Weedy seadragon goed gecamoufleerd.
Ondanks de kleine vinnetjes, zwemt het draakje majestueus. Onder zijn lange staart draagt hij een hele verzameling eitjes. Net zoals bij zeepaardjes is het mannetje verantwoordelijk voor het uitbroeden van het nageslacht. Na zo’n vijf weken komen hier allemaal mini-draakjes uit. Een goede reden om terug te gaan naar Bicheno en nog meer duiken te maken op deze prachtige locatie.

Luna_vander_Loos_foto_2h

Tekst & foto’s : Luna van der Loos

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief