Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Reportagewedstrijd 2016 – Let’s go to Mozambique!

Nicolle vertrekt naar Mozambique om vrijwilligerswerk met walvishaaien te doen. Met haar verhaal Let’s go to Mozambique! doet ze mee aan de reportagewedstrijd. 

Nicolle_JOngen_tofo-mozambique
Het feit dat ik uitgebreid Italiaans heb gegeten en maximaal prosecco heb gedronken, ouders en vrienden gedag heb gezegd, geeft me het gevoel dat ik morgen kan vertrekken. Nog even en dan begint het avontuur van 5 uur vliegen naar Egypte, midden in de nacht op Cairo airport aankomen, 5 uur wachten en door om vervolgens om 9.45 uur aan te komen op Johannesburg. Daar een dag en een nacht overleven in Johannesburg en de volgende dag door naar Inhambane, Tofo Mozambique.

Ik ga voor een maand naar Mozambique om deel te nemen aan een vrijwilligersproject voor het behoud van de walvishaai. Ik ga vooral veel duiken, nieuwe mensen leren kennen en een nieuwe cultuur!

Some facts
Mozambique heeft 19,7 miljoen inwoners en de gemiddelde verwachte leeftijd is 40 jaar! HIV-percentage is 16%. Officiële taal is Portugees. In Tofo (het plaatsje waar ik ben) zijn 360 walvishaaien en heel veel meer bultrugwalvissen. Het lokale bier heet Doghem (2M) en kost 60 cent voor een halve liter!! Verder hebben ze hier kip met rijst en nog meer rijst en bonen. Iedereen die blank is, wordt als rijk beschouwd – wat eigenlijk natuurlijk ook zo is.

Nicolle_JOngen_zodiac_dscf0234

Mijn eerste haai in Tofo, Mozambique
Nog voordat we de Zodiac door de branding heen hebben getrokken, heb ik het gevoel dat vandaag ‘My Lucky Day’ is! Mijn buddy is een NL man (je komt ze overal tegen) en heeft ruim 150 duiken gemaakt. Ik voel me veilig bij hem, hij is rustig en zwemt vaak boven mij zodat hij overzicht heeft en de grote dingen kan zien. Voordat we het water in gaan, ben ik nerveus. Met ruim 70 duiken heb ik eigenlijk niets om nerveus over te zijn, maar toch. Je kent het water, stroming en je buddy niet. We moeten in de Zodiac met een koprol achterover te water. Ik heb het veel in het zwembad geoefend in mijn IADS-opleiding maar nog nooit hoeven te doen in ‘real life’. Ik ben zenuwachtig. We zitten dicht op elkaar en de motor blijft draaien en ik ben bang dat ik in de propellers van de motor terecht kom. Uiteindelijk ga ik dan. Ik voel de boot boven mijn hoofd en probeer me te oriënteren waar ik ben onder water.

Nicolle_Jongen_img_3752  Nicolle_JOngen_dscf7675

Ik zie de lijn van de guide en ga als een speer naar benden. Ik duik met mijn hoofd naar beneden en ik ben al snel naar 28 meter gedaald. Ik ben als eerste samen met de guide op de bodem en heb alle tijd om mij heen te kijken. Ik kijk links en zie een witpuntrifhaai.Yehoo! Ik sta versteld hoe rustig ik blijf… Hij is ik denk een meter groot, dus het is maar een kleintje. Als de andere duikers ook beneden zijn, wordt het druk en zwemt hij snel weg. Ik wordt kalm en krijg mijn zelfvertrouwen terug in het water dat 20 graden is. Er staat een sterke stroming en het zicht is een metertje of 10. Ik ben een gelukkige meid in het water en ik blijf maar lachen onder water van alles dat ik zie. Ik herken van alles en zie driekwart van ons aquarium onderwater terug. Er zijn hier veel grote murenes en ik heb zelfs een grote giftige zeewaterslang gezien. Te veel om op te noemen!

Mozambique is niet voor mooiweer-duikers, je moet echt wel even wat ervaring hebben en wat was ik blij dat ik mijn ervaring grotendeels in Nederland heb opgedaan. Dit maakt dat ik gewend was met slecht zicht en stroming te duiken. Mooie duiken om nooit te vergeten!

Nicolle_Jongen_dscf7624 Nicolle_JOngen_dscf6881

Tekst en foto’s: Nicolle Jongen

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten