Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Kerstmis onder water

Ze is gefascineerd door kerstboomwormpjes. Maar hoe zit het eigenlijk met het liefdesleven van deze kleurrijke diertjes? Ester van den Doel zocht het uit en haar  verhaal Kerstmis onder water  doet  mee aan de Reportagewedstrijd.

Ester-VD-Doel

Iedereen die wel eens in (sub)tropisch water gedoken heeft, is ze vast wel eens tegen gekomen: kerstboomwormpjes. Ik ben al mijn hele duikende leven gefascineerd door deze levensvorm.  Ook de kokerworm die we hier in Zeeland tegenkomen vind ik prachtig, maar vooral de kerstboomworm; de kleuren en vorm (hoewel ik niet zo veel met kerst heb) staan voor mij garant voor een leuke duik. Geef mij een koraalblok vol met kerstboomwormpjes in alle kleuren en je kan mij daar een hele duik laten liggen met mijn camera in de aanslag.

Ester-VD-Doel

In het begin was ik te gehaast en een onverwachte beweging van het water was reden voor de kerstboomworm om zich terug te trekken in zijn kokertje en het deurtje – waarmee hij zijn koker kan afsluiten – dicht te doen tegen mogelijk gevaar. Dit deurtje kan je ook zien bij de voet van de kerstboompjes.
Maar met een beetje geduld kun je de worm zijn longen weer zien ontvouwen en dan staan de kerstboompjes weer in volle glorie water te filteren. Ook dat is fascinerend om te zien.

Ester-VD-Doel

Ondertussen heb ik mijn techniek verfijnd en kan ik de kerstboompjes goed benaderen zonder dat de worm gealarmeerd wordt door onverwachte waterbewegingen. De verschillende kleuren fascineren me mateloos dus de hoogste tijd om inde donkere dagen voor kerst eens in de wondere wereld van de kerstboomwormpjes te duiken. Want wat is nu precies een kerstboomworm?

Ester-VD-Doel

De Latijnse naam van de soort is Spirobranchus giganteus; de worm zelf zien wij eigenlijk niet, wij zien de ‘longen’ van de worm; de worm zelf maakt een kalkstenen koker in een harde ondergrond, bij voorkeur koraal. Zijn longen en filtersysteem in de vorm van veertjes in model van een kerstboom zijn het enige wat wij zien, de spiralende tentakeltjes waarmee de worm zijn voedsel uit het water filtert komen voor in de meest prachtige kleuren. Voor mij is het altijd een uitdaging om zo veel mogelijk kleuren en variaties te vinden tijdens een tropische duikvakantie. Deze externe kieuwen zijn altijd gepaard; per worm 2 kieuwen. Een kerstboomwormpje wordt niet groter dan 5 centimeter maar wat mij wel verraste is de leeftijd; ze kunnen wel 40 jaar oud worden! Kerstboomwormpjes komen wereldwijd voor, zolang het water maar (sub)tropisch van temperatuur is. Wij kennen wel een familielid; de kokerworm die in onze Nederlandse wateren voorkomt en maar 1 ‘ring’ heeft of kieuw waarmee hij water filtert op zoek naar voedsel maar wel groter is dan de kleine kerstboomworm.

Ester-VD-Doel

Maar dan, hoe komen ze aan die kleurtjes en dan met name de variaties? Je hebt effen kerstboompjes maar ook boompjes die aan de uiteindes anders van kleur zijn; was er dan bijvoorbeeld een witte mama-worm en een blauwe papaworm waar dan meerkleurige wormpjes uitkomen? Hoe ontstaan nieuwe kerstboomwormpjes eigenlijk? Allemaal vragen die door mijn hoofd gaan tijdens een duik genietend van kerst onder water.

Ester-VD-Doel

Er zijn vrouwelijke en mannelijke wormpjes (uiteraard zou je zeggen) die net als het koraal hun eitjes en sperma in het water loslaten waarna de bevruchte eitjes door de stroom meegenomen worden en zich ergens hechten aan een mooi plekje waar de larve zijn kalkstenen koker bouwt en zijn voedsel uit het water filtert via zijn boompjes of kieuwen. De kleuren en menging van kleuren zal inderdaad een kwestie zijn van een witte, gele, roze, rode, bruine of blauwe worm met een andere kleur en de sterkste zal de kleur bepalen maar zekerheid hierover kan ik niet vinden. Soms moet er echter iets te fantaseren overblijven, over bijvoorbeeld een romantische ontmoeting tussen een wit en een blauw wormpje die samen kindjes kregen in de vorm van gemêleerde kerstboomwormpjes.

Ester-VD-Doel

Ondanks klimaatveranderingen en opwarming van de aarde lijkt de soort het nog goed te doen, je komt ze tegen op dieptes tussen de 3 en 30 meter in (sub)tropisch water, ook als beginnend duiker kan je ze tegenkomen. Misschien dat in de toekomst de opwarming en verzuring van het water de kerstboomwormpjes in de problemen kan brengen als de koralen waar ze hun kokers in bouwen in de problemen komen, voorlopig lijkt het echter nog goed te gaan met de soort. Hopelijk mogen wij allemaal nog lang van deze kleine wondertjes van de natuur genieten want wat is er nou niet mooi aan kerst onder water?

Fijne kerstdagen allemaal!

Tekst en foto’s: Ester van den Doel

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief