Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Reportagewedstrijd 2016 – Het Bonaire-gevoel op de Canarische Eilanden

Aike Willemsen ontdekt één van de Canarische eilanden.  Hij kreeg er het ‘Bonaire’-gevoel! Met zijn verhaal over La Palma doet hij mee aan de reportagewedstrijd.

Aike_Willemsen_13

Nu was ik er van overtuigd dat het Bonaire-gevoel alleen op Bonaire te vinden is en dat is natuurlijk ook zo. Bonaire is en blijft voor mij het meest relaxte duikeiland ter wereld maar op 4 uurtjes vliegen ligt een eiland dat aardig dicht in de buurt komt! Een stuk groener, steiler en meer bananenplanten dan palmbomen maar toch helemaal tot rust komen? Ga naar La Palma – dit eiland zal je verassen met zijn mooie natuur onder en boven water.

Na een korte vlucht staat de huurauto al klaar, het rijden is even wennen want de wegen zijn hier erg steil en bochtig. Je kunt hier de leukste huisjes huren via de bekende boekingssites en wij hebben ervoor gekozen om 1 week in een typisch oud Spaans huisje te zitten en de tweede week in een moderne casa. 2 personen, 8 personen, met zwembad of zonder, het is allemaal mogelijk hier.
Binnen anderhalf uur kun je overal op het eiland zijn, de afstanden zijn kort en het rijden is hier erg leuk, geen saaie rechte wegen. Er zijn voldoende foto-momentjes, dus vergeet je camera niet!

Aike_Willemsen_14 Aike_Willemsen_4

Wandelen of duiken?
De meeste toeristen komen hier om te wandelen, alhoewel wij thuis alles met de fiets en auto doen zijn we het wandelen gaan waarderen. Tussen het hoogste punt van het eiland op 2421 meter en de kust vind je 5 klimaatzones en de daarbij horende vegetatiezones, waaronder het pijnbos en het laurierbos. Binnen 1 wandeling kun je dus van alles tegenkomen, het klimmen over rotsen en het wandelen door rivierbeddingen maken het  meer een avontuur dan een wandeling.

Aike_Willemsen_2 Aike_Willemsen_9

Toch maar duiken!
Het bijzondere landschap boven water vinden we ook onder de zeespiegel. We duiken deze week met Casa de Buceo – Duikhuis La Palma. Een duikcenter gerund door Joost en Nanneke met hun Nederlandse en Spaanse crew. Elke ochtend rijden we om 10 uur weg bij ons huisje naar een afgesproken plek, meestal een parkeerplaats. Als iedereen gearriveerd is, rijden we door naar de duikstek zelf, we kunnen dus lekker uitslapen.

Geen gesleep met je duikspullen hier, alles wordt netjes in kratjes meegenomen en na de duik gespoeld, ook als de uitrusting van je zelf is. We bouwen rustig onze uitrusting op en lopen via een strandje het water in. Doordat er weinig deining is en nauwelijks golven is de instap meestal erg makkelijk. Ook staat er bijna geen stroming en zijn de meeste duikstekken ook erg geschikt voor de beginnende duiker.

Aike_Willemsen_5

Aike_Willemsen_11Het eerste dat opvalt onder water is het landschap. Formaties van lava en lavabogen, basaltzuilen en veel hoogteverschillen. Overal vind je kleine grotjes vol met trompetvissen, grote egelvissen en tijgermurenes. Voor de macroliefhebbers zijn er voldoende garnaaltjes, krabbetjes en slakjes. Met een beetje geluk kom je een zwevende adelaarsrog tegen of één van de andere roggen verscholen in het zwarte zand. Het landschap en het leven is hier erg veelzijdig en ik vind het altijd lastig inschatten maar het zicht is meestal meer dan 20 meter.

Tussen de 2 duiken door lunchen en rusten we bij de auto’s, rusten is eigenlijk het verkeerde woord, maak er maar ouwehoeren van. Het is een gezellige bende en er is altijd wel iemand die net dat speciale diertje of die grote rog heeft gezien. Meestal zijn het wel de mensen zonder camera. Geen foto is geen bewijs!

De tweede duik is op dezelfde stek maar doordat ze een andere kant op duiken, heb je dat niet eens in de gaten – het ziet er vaak totaal anders uit en zelfs het onderwaterleven is anders. Doordat deze duik wat ondieper is, halen we meestal de 70 minuten, als er mensen eerder door hun lucht heen zijn worden ze naar het strand gebracht zodat de rest verder kan duiken. Ook zijn de groepen erg klein en het duiktempo erg laag, fijn voor de fotografen onder ons. Vergeet ook zeker niet om een nachtduik te maken, deze zijn ook erg gaaf hier!
Na het duiken heb je lekker de avond voor jezelf, de meeste huisjes hebben een barbecue maar ook kun je hier erg goed uit eten en vergeet niet een keer naar boven te kijken als het donker is, wat een sterrenhemel!

Aike_Willemsen_12 Aike_Willemsen_1

 

Gestolen hart
De leuke sfeer, het rustige tempo, het uitslapen,  de warme temperatuur, de aardige mensen, de mooie natuur en het relaxte duiken op La Palma zorgen ervoor dat ook dit eiland mijn hart gestolen heeft. Oké het is geen Bonaire maar het heeft mij wel het ‘Bonaire-gevoel’ bezorgd en dat is al heel wat!

Aike_Willemsen_7

Aike_Willemsen_8 Aike_Willemsen_10

Aike_Willemsen_6 Aike_Willemsen_9

Tekst en foto’s: Aike Willemsen

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Dit bericht delen

Aike Willemsen

Geboren in de Achterhoek in 1984. In 2008 begonnen met duiken en in 2009 begonnen met onderwaterfotografie. Buiten fotografie hou ik ook erg van (duik)reizen.

1 reactie

  1. La Palma heeft inderdaad dat zeer relax gevoel dat je ook op Bonaire hebt. Ik volg 100%.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *