Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reportagewedstrijd

Een portret

Hans van de Hee doet mee met de Reportagewedstrijd 2016. Dit is zijn inzending: Een portret

hans-van-der-hee_repo2016_leo_002a

Enkele jaren geleden dook ik met Anneke, in de duikwereld beter bekend als “duikmuisje”. Ik maakte een kort filmpie van haar duik 601 en 602 simpel omdat ik haar 600ste duik had gemist. Anneke was (is) toen rolstoel gebonden. Ik was best wel verbaasd hoe snel zij, tussen de 2 duiken door, haar duikfles wist te vullen. Hup, op de scootmobiel en razendsnel naar het vulstation, vullen en als een hazewind weer terug. Soms kijk ik, met een glimlach, nog wel eens naar dit stukje film. Ook in Egypte hebben wij samen gedoken. Ik bewaar hier nog steeds goede herinneringen aan.

hans-van-der-hee_repo2016_leo_leo6Noodlot
Zo zijn er natuurlijk wel meer mensen met een handicap die duiken en dit verhaal gaat over mijn buddy Leo, hij is doof. Leo is 50 jaar en het noodlot heeft een paar keer behoorlijk bij hem toegeslagen. Toen hij 8 maanden oud was kreeg hij door een vaccinatie een verkeerde bacterie binnen en hierdoor kreeg hij hersenvliesontsteking. Na en lange tijd in het ziekenhuis bleek dat enkele zenuwen in de hersenstam verlamd waren en dit resulteerde er in dat hij links 100% doof was geworden en rechts 30%. Met een gehoorapparaat heeft hij rechts nog 85 % gehoor.

Leo ging naar de slechthorende school alwaar bleek dat hij zeer hoogbegaafd was. Hij woonde bij zijn ouders op de boerderij en op een dag, het was  begin september, net voordat de scholen weer begonnen, werd hij door een bestelbusje aangereden. Bij dit ongeluk had hij enkele steenjes in de hersenen gekregen welke werden verwijderd. Hierdoor raakte Leo, zoals hij zelf verwoord, zijn “onthouden en taalcentrum” kwijt. Hij moest hierna verder op de dovenschool “Effatha” in Voorburg. Na deze school volgde hij nog een agrarische opleiding. Hierna werkte hij ruim 31 jaar in de rozen en orchideën. Helaas ging deze handel echter failliet en is Leo, zoals ze dat tegenwoordig zo mooi zeggen “in between jobs”.

Leo duikt al vanaf 2004. Hij is altijd al gek van water en zwemmen geweest. Hij begon bij een studenten duikclub in Amstelveen waar hij zijn open water haalde. Hierna haalde hij nog zijn advanced en rescue. Duiken is voor hem een passie en een belangrijk deel van zijn leven. Hij dook wel 12 keer in Egypte, Hurghada en Dahab, verder in Spanje, Malta en Kroatië.

hans-van-der-hee_repo2016_leo_g0142207  hans-van-der-hee_repo2016_leo_g0132179

Zweven
De allemooiste duik maakte hij bij de Blue Hole te Dahab: «We lagen al voor 7 uur in het water en het leek wel of er een miljoen goudvissen (vlagbaarzen) om mij heen zwommen. Wat een pracht is dat ! En ik voel me vaak net een ruimtevaarder. Je zit op een bepaalde diepte, gaat over een randje koraal heen en dan kijk je zo weer 20 of 40 meter verder de diepte in, heerlijk zweven.  Dat is toch  niet te bevatten voor “niet duikers”. Ik vind die natuur onder water helemaal geweldig, alleen wel jammer dat het koraal zo slecht is geworden. Ik zag het elk jaar minder mooi worden.

Indien je doof bent kan je gerust goed en veilig duiken. Net voordat ik te water ga doe ik uiteraard mijn gehoorapparaat uit en ik ben dan volledig doof. Ik kan nog wel iets lip lezen en als men goed naar mij toe praat kan ik het nog wel wat volgen. Onder water hoor ik met mijn oren niets. Mijn lichaam “voelt” echter wel geluid en als er bijvoorbeeld een schip aan komt varen dan voel ik dat. Als zo’n schip dichterbij komt vind ik dat soms best wel eng. Natuurlijk moet ik het meeste van mijn ogen hebben. Het lijk er wel op dat het “horen met de huid”en rondkijken, bij mij door de doofheid beter zijn ontwikkeld. Verder communiceren wij onder water natuurlijk met de gebruikelijke signalen.»

hans-van-der-hee_repo2016_leo_snoekje  hans-van-der-hee_repo2016_leo_leo

«Een goede buddy, lees veiligheid, is voor mij extra belangrijk. Ik had jaren geleden eens een buddy die telkens dieper wou. Op gegeven moment zat ik tegen de 50 meter. Ik heb dat toen snel afgekapt, dat is niets voor mij, levensgevaarlijk en ook een beetje dom. Zo gebeuren de ongelukken.»

Gewoon doen
Leo besluit: «Ik doe hier mijn verhaal om aan andere dove mensen te laten weten dat duiken geweldig is. Misschien zijn die mensen wel bang om te duiken maar ik zeg “gewoon doen”. Je weet niet wat je mist, neem lessen en ga heerlijk met je hoofd onder water, geniet van alle pracht!  Ik heb dat al 400 keer gedaan en geniet elke keer weer.»

hans-van-der-hee_repo2016_leo_074  hans-van-der-hee_repo2016_leo_026

Tekst en foto’s: Hans van de Hee

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief