Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Reportagewedstrijd 2016 – Een 1001-nachtduik

’s Nachts kan het onder water een heel andere wereld zijn dan overdag. Een saaie zandbodem verandert in het donker in een waar wonderveld. Met haar verhaal Een 1001-nachtduik over een duik in de Adriatische Zee doet Luna van der Loos mee aan de Reportagewedstrijd.

Luna_vander_Loos_foto_1e

Ik sta op de boulevard in Selce, een stadje in Kroatië aan de Adriatische Zee. De zon gaat onder en langzaam begint de hitte plaats te maken voor een koelere nachtlucht. Het is hoog zomer en de temperatuur overdag loopt op tot boven de 40°C. Gisteren hebben we, om de hitte te ontvluchten, gewandeld bij de Plitvicemeren. In het smurfblauwe water zagen we kopvoorntjes, zoetwaterkreeften en slangen. Ik heb genoten van de mooie watervallen en het zoetwaterleven, maar vandaag sta ik toch wel weer te popelen om in het vertrouwde zoute water te liggen.

foto_1a_Luna_vander_LoosVanuit Selce kun je op een grote variatie aan plekken duiken: van ondiep gelegen riffen tot wrakken en grotten. Met de boot ben je zo bij het eiland Krk en een repertoire aan nabijgelegen duikstekken met namen zoals “Spilja Vrbnik”, “Plić Tenki” en “Otok Tunel Prvić”. Aan kleurrijk onderwaterleven geen gebrek – en aan tongkrakers en medeklinkers ook niet.

Vanavond gaan we niet meer weg met de boot. Na een maaltijd in één van de vele restaurantjes op de boulevard maken we ons klaar om op het huisrif te duiken. Vanaf het duikcentrum op de boulevard stap je zo het water in. Dat is een eitje in vergelijking met de dijken bij de Oosterschelde. In de eerste drie meter is het water een lauwe 21 graden. Overdag zoek je je hier een weg tussen de spartelende benen van zwemmende badgasten en moet je hier en daar een verdwaald luchtbed ontduiken. ’s Avonds is het rustig in het water – de badgasten zijn massaal naar de ijssalon en het weggeblazen luchtbed is inmiddels bijna op Krk. Zodra ik mijn hoofd onder water steek, voel ik me ontsnapt aan het drukke boulevardleven en we zakken gauw nog wat dieper. Op zestien meter verandert de temperatuur met een haarscherpe thermocline naar twaalf graden. Dat is even schrikken, maar het is goed voor het onderwaterleven. Dankzij de koelere temperatuur staat alles in bloei en krioelt het van het leven. En ook van voedsel voor naaktslakken. Enthousiast wijst mijn buddy een megaslak aan die over het zand kruipt – een goed begin van de duik.

Luna_vander_Loos-foto_1b Luna_vander_Loos_foto_1h
Het huisrif bestaat uit kleine rots- en steenformaties die mooi begroeid zijn en waar genoeg te zien is. Er zijn een paar kleine wrakjes met veel vis en op een van de rotsblokken staat een groot anker. Ideaal voor een snuffelduik naar kleine dingen, zoals kleurige slakken en schattige beerkeeftjes.
’s Nachts hebben we echter een andere missie: het zand. Wat bij daglicht en vrij saaie vlakte is, verandert ’s nachts in een waar wonderveld. Het is een omgekeerde wereld: alles slaapt overdag en verstopt zich in het zand.

Luna_vander_Loos_foto_1c

Nu het donker is geworden, is het zand ontwaakt. Sierlijke anemonen laten hun lange tentakels wapperen, een kleine sepiola spuit een wolkje inkt, ponen scharrelen over de bodem en zweven weg op hun helderblauwe vleugels. Ook wij zweven rond als in een droom en weten eigenlijk niet waar we moeten kijken. Een nieuwsgierige octopus komt dichterbij. Een andere octopus zit in haar schuilplaats. Daar heeft ze een hele rij eitjes hangen waar ze liefkozend met een tentakel over strijkt.

Luna_vander_Loos_foto_1f Luna_vander_Loos_foto_1d

Een enorme garnaal met diamanten ogen rent over het zand en graaft zich snel weer in zodra hij ons ziet. Vijlmossels dansen springerig als een stel castagnetten en een gemarmerde sidderrog fladdert voorbij. De verandering van dag naar nacht lijkt wel magisch.

Luna_vander_Loos_foto_1i

Na ruim een uur laten we het zand achter. Eenmaal aan het oppervlakte worden we begroet met een heldere sterrenhemel. Een vallende ster maakt het cliché compleet: een echte sprookjesduik.

Luna_vander_Loos_foto_1g

Tekst en foto’s : Luna van der Loos

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Dit bericht delen

Luna van der Loos

Als kind speelde ik graag op het strand, zoekend naar krabbetjes en schelpjes tussen het zeewier. Geïnspireerd door het duiken ben uiteindelijk mariene biologie gaan studeren. Sindsdien is mijn passie voor het onderwaterleven alleen maar gegroeid, zowel in Nederland als in het buitenland. Slakken spotten en reizen zijn mijn grote hobby’s en het liefst combineer ik die twee.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *