Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Reportagewedstrijd 2016 – Duiken bij Acharavi (Corfu)

Egypte was geen optie. Dus ging Hans van de Hee op zoek naar een andere vakantiebestemming. Het werd Corfu. Lees zijn verhaal Duiken bij Acharavi (Corfu), dat hij inzond voor de Reportagewedstrijd 2016.

Hans_van_der_Hee_uitzicht

Welke bestemming kiezen we?
Het mooie Egypte met die prachtige Rode Zee is voor mij nog steeds een “out of bound area”. Daarom waren buddy Leo en ik in het voorjaar al naar Kroatië gegaan. Voor ons beiden een nieuwe en zeker waardevolle ervaring. Na een paar maanden diverse Nederlandse plassen en niet te vergeten Zeeland met het mooie Grevelingenmeer en de Oosterschelde begint het dan toch weer te kriebelen. Na een paar uurtjes op internet doorgebracht te hebben werd besloten om eens naar één van de Griekse eilanden te gaan en in dit geval werd dat dus het meest noordelijk gelegen Corfu. Ons oog was gevallen op “Helen Village”als appartement en duikschool “Dive Easy”, beide gelegen in de plaats Acharavi aan de noordzijde van het eiland.

Hans_van_der_Hee_duikschoolCorfu
Corfu ligt in het noordwesten van Griekenland, zo noordelijk dat het deels voor de kust van Albanië en deels voor die van Griekenland zelf ligt. De kortste afstand tot Albanië is slechts twee kilometer. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Corfu of Kerkyra en ligt aan de oostkust van het eiland. De kust is veelal rotsachtig en in de vele baaien vindt men grindstranden.Van noord naar zuid is Corfu ongeveer 60 kilometer lang. Vanaf Amsterdam is het ongeveer twee en een half uur vliegen naar Corfu en vanaf het vliegveld was het nog ongeveer anderhalf uur met een busje naar Acharavi.
Zoals van te voren afgesproken werden we op donderdagochtend precies om kwart voor tien afgehaald door “Antonio” van de duikschool. Hij was in 2000 met de duikschool begonnen. Eerst werd gevaren met een zodiac en sinds 2 jaar met een grotere boot met meer faciliteiten. Vanaf de duikschool bleek het nog 15 minuten rijden naar de locatie van de boot.

Hans_van_der_Hee_star

Duiken
Hans_van_der_Hee_takjeDeze eerste duikdag gingen we met de zodiac en moesten we op de kade omkleden en optuigen waarna alle spullen in de zodiac gingen. Met meerdere duikers bleek dit niet zo handig en jammer genoeg raakte ik hierbij een loodpocket kwijt. De eerste duik was snel voorbij. Na 40 minuten en nog 120 Bar in de 12 liter fles was het al einde duik? Wij maken met een 10 liter fles meestal duiken van minstens 60/70 minuten. Dit heeft uiteraard met de diepte te maken maar 40 minuten na een duikje met grootste diepte van 12 meter en een temperatuur van 24 graden?
Ik vroeg naar de reden van deze korte duiken. Hierop werd geantwoord dat dit te maken had met “decompressie” en het iedere dag moeten duiken. Ik vraag me toch werkelijk af?
Maar . . . uiteindelijk mochten we bij de volgende duiken in ieder geval wat langer onder water blijven.

Hans_van_der_Hee_murene

We hebben 1 diepere duik gemaakt naar 32 meter en daar kwamen we allemaal netten tegen. Wordt tijd om daar ook eens een schoonmaakdag te organiseren. We maakten ook nog een mooie duik bij het kleine eiland “Carparelli”. Ook hier bevond zich nog een leuke grot en kwamen we nog een mooie murene van ongeveer 2 meter tegen.

We hadden op donderdag lekker een griekse salade gegeten en ik vroeg aan de ober of ze ook “gyros” hadden. Volgens hem hadden ze “the best gyros of the island”. Dus ik zeg van “dan komen we morgen weer bij je eten”. Had ik dat maar niet gedaan want het koste me wel een duikdag. De gehele zaterdag plat vanwege een griekse uitvoering van de vloek van de farao . . . . . nooit geweten dat die bestond.
Nou dan vervolgens wordt er op zondag niet gedoken. Zouden ze eerlijkheidshalve wel voor ons doen maar door een communicatiefoutje ging het uiteindelijk niet door.

Hans_van_der_Hee_grotje
De duiken op zich waren wel mooi. Niet al te veel verschil met bijvoorbeeld Kroatië, alleen was hier veel meer zeegras. De vele tunnels en grotjes waren ook heel mooi. Denk dat het toch in grote lijnen, in de“Mare Nostrum” zoals de oude Romeinen het noemden, op hetzelfde neerkomt. Jammer van het weer want net als we weer tunnels/grotjes deden was het zwaar bewolkt met bakken regen en dan wordt het wel snel heel donker onder water. Ik had dus wel wat problemen met fotograferen, maar filmen met de Gopro kan dan nog wat langer.

Hans_van_der_Hee_gr2
Een mens/duiker kan wel eens pech hebben, loodpocket kwijt, kortere duikjes, dagje ziek, slecht geslapen, slecht weer, etc. etc. Maar uiteindelijk toch met een tevreden gevoel weer naar huis. We hebben een paar mooie duiken gemaakt en het is toch ook weer een geweldige ervaring welke wij graag met jullie delen.

Tekst en foto’s:  Hans van de Hee

Benieuwd naar de andere inzendingen al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Dit bericht delen

Hans van de Hee

Ik ben van het bouwjaar 1950, momenteel dus 66. Duiken is passie en fotografie was een deel van mijn vak (37 jaar forensische opsporing). Ik heb in 2005 mijn open water gehaald in Beirut en sinds die tijd ruim 570 duiken gemaakt in oa Nederlandse plassen, Zeeland en buitenland. Sinds mijn pensionering duik ik bijna wekelijks, zomer en winter. Ik deel regelmatig mijn foto's en filmpjes op Facebook. Leuk om vrienden en kennissen op die manier met onderwaterleven kennis te laten maken. gr. Hans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *