Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Zoetersbout

Duik 343: Voor deze mooie maandagavond had ik een duikafspraak gemaakt via Facebook met Gijs, met wie ik via e-mail en sms al een paar keer contact had gehad. Maar van duiken kwam het maar niet.


Datum: 15 maart 2012
Duiklocatie: Zoetersbout

duikreport-call-to-action-350x85

Met wat aanwijzingen “op zak” voor het vinden van een snotolf was de keuze snel gemaakt en werd het duikstek Zoetersbout. Ondanks dat het precies laagwater zou zijn en de instap bij Zoetersbout benenbrekend, was die keuze voor mij vrij simpel. Tot 2 keer toe heb ik bij Sint Annaland geen van de aanwezige snotolven kunnen vinden en dat begon toch te frustreren! Omdat de aanwijzingen voor de snotolf bij Zoetersbout meldden dat er ook een nestje bij was, verhoogde dit de kans natuurlijk aanzienlijk.

Om 19.45u was ik op de parkeerplaats en heb ik even een kwartiertje lekker van het mooie weer kunnen genieten in het laatste daglicht van deze dag. Om 20.00u kwam mijn buddy Gijs, maar ook Arco kwam aanrijden. Dus dat was 2 vliegen in 1 klap als het gaat om kennismaken met collega-duikers die ik via Facebook al “kende”.

 

Arco bood aan om de snotolf even aan te wijzen, zodat wij daar geen moeite voor hoefden te doen. Hij zelf zou lekker wat gaan prullen met zijn eigen fotografiesetje. We hebben nog even wat gepraat en ik gok dat we rond 20.30u te water gingen.

Het water zag er helder uit, dus dat beloofde wat. We zijn meteen achter onze persoonlijke gids aangezwommen en ja hoor, daar lag hij dan eindelijk! Een mooie grote snotolf met een prachtig nest van redelijk groot formaat. Ik heb het even goed bekeken en ben daarna meteen wat foto’s gaan maken. Daarbij kwam ik er al snel achter dat ik de zoomring vergeten was op het objectief te monteren, dus ik moest het doen met de 14mm stand. Wat natuurlijk prima is voor een dergelijk tafereel.
Een paar minuten hebben we ons vermaakt met deze “ontdekking” en toen zijn we verder richting de kop gegaan. Het zicht werd daarbij steeds beter en werd op een gegeven moment zo goed, dat je met de lamp echt ettelijke meters de diepte en vooruit kon kijken. Erg mooi dus, Zoetersbout op zijn/haar best.

 

Onderweg vielen de vele vlokkige naaktslakken goed op, maar ja, macrofotografie zat er niet in zonder een zoomring. Helaas, volgende keer weer beter. Gijs hingt relaxt naast me en wees me op een mooi heremietkreeftje, terwijl op datzelfde moment een dikke zager onder mij door schoot en in zijn lamplicht begon te dansen. Het blijft een mooi schouwspel zo’n zager, maar het komt wel erg zenuwachtig over. Verder vonden we nog een mooie galatheakreeft, een vrij zwemmend glasaaltje die mooi in Gijs zijn lamplicht bleef hangen, zeedonderpadden, kreeften en ander gebruikelijk leven. Qua begroeiing is het er nog wat saai, maar het was een zeer vermakelijk duikje.

Op de terugweg hebben we de snotolf nog maar een bezoekje gebracht en heb ik weer wat foto’s kunnen maken. En na dik 65min stonden we na wat geklauter weer op de kant.

Topavondje dus en heerlijk gedoken! Gijs en Arco bedankt!

Maximale duiktijd 65min, temp. 7gr.C., zicht 3-4m, maximale diepte 7m.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief