Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Zoek de snoek…!

Hoe eindig je een heerlijk weekend met goed weer en leuke dingen? Juist met een duik!


Datum: 29 juli 2012
Duiklocatie:  Nionplas

duikreport-call-to-action-350x85

Naar Zeeland rijden vond ik dit keer te veel van het goede en ik had ook eigenlijk wel erg veel zin om weer eens lekker in mijn eentje een duik te maken in mijn “achtertuin” of “huisrif”, de Put van Raamsdonksveer (Nionplas).

De kinderen gingen nog een keer logeren bij mijn vader en moeder en dus bood mijn lieve vrouw Cindy aan om mee te rijden met onze 2e auto om even wat “profielfoto’s” te maken. Dit hadden we eigenlijk vorige week zondag bij de Zeelandbrug willen doen, maar toen was het te warm en wilde ik echt niet nog eens een kwartier in mijn droogpak op de kant in de zon staan. Dus ik vond dat een heel goed idee en zodoende stonden we een paar minuten later op de parkeerplaats van de Put.  De parkeerplaats was nagenoeg leeg en ik had al even bij de waterkant gekeken voordat Cindy er aan kwam. Het zag er goed uit qua zicht en ik zou alleen in het water liggen. Heerlijk, zo zie ik dat graag!

Na het omkleden kozen we een plekje uit aan de waterkant om wat uit te proberen, mijn cap en handschoenen deed ik voor de foto nog even niet aan. Maar de rest had ik al om en dat ga je toch snel voelen als je zo stil staat. Na een paar plekjes te hebben geprobeerd, hadden we genoeg vonden we. Een uiteindelijke profielfoto zou toch bij de Oosterschelde gemaakt moeten worden, want daar ligt mijn hart echt! Toch was ik blij met de geste van mijn vrouw Cindy.

 

2012-07-29_Put_van_Rveer_-_Ikzelf
Toen ik mijn cap op had en mijn handschoenen wilde aantrekken, merkte ik dat ik per ongeluk 2 rechter handschoenen mee had genomen. Oeps….en nu? Oh ja, ik draag vanaf een watertemperatuur van 12 gr.C. altijd 3mm handschoenen en die kun je makkelijk omkeren! Dus dat heb ik maar even gedaan, zonder handschoen leek me geen succes. Het kan vanaf 6m diepte toch als snel 7 graden kouder zijn dan aan het oppervlak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eenmaal volledig aangekleed ben ik onder gegaan en meteen richting het platform gedoken. Ik wilde namelijk nog eens gaan kijken of die grote snoek er nog zat die ik een maandje geleden had gezien. Dit keer was ik gewapend met camera, dus het zou leuk zijn om hem/haar op de foto te zetten. Ik merkte dat ik iets te ver naar het westen zat, maar door het goede zicht zag ik het platform aan mijn rechterkant goed liggen en zwom er naar toe. Ik heb mezelf daar even helemaal naar de bodem laten zakken en onder het platform gekeken. Helaas…niemand thuis.

 

Meteen zette ik koers richting het oosten om zo de reguliere route te kunnen nemen. Die staat toch meestal wel garant voor leuke dingen. Ik hield hierbij even de diepte van 7m aan en dat was precies in de laag water met het beste zicht, wauw….het was wederom erg goed zicht en ik kon echt een heel groot gedeelte van het onderwater landschap zien. Dat blijft mooi, ondanks het ontbreken van vissen.
Her en der vond ik wat zoetwatermosselen en driehoeksmosseltjes, die ik gefotografeerd heb. Hierbij probeerde ik wat dingetjes uit, want daar is zo’n soloduik uitermate geschikt voor. Niet veel later besloot ik richting de 4m te gaan omdat het water daar lekker warm aanvoelde en je gewoon meer kans op vis hebt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De route volgend, bracht mij bij de buis en de boom en ik zag overal hele kleine baarsjes zwemmen. Genoeg te zien dus, helaas lukte het mij niet om deze visjes te benaderen voor een foto. Ook rond de boom was het zicht geweldig en zwommen er grote scholen kleine visjes rond.

Toen ik achter de boom terecht was gekomen keek ik wat omhoog en ineens zag ik een grote dikke schim! Hee….een karper, hoe is het mogelijk?!! Dat is lang geleden, misschien wel 3 jaar! Ook deze vis was zo schuw dat ik hem maar beperkt kon bekijken en hij zwom weer weg nadat ik een paar keer mijn bellen uitblies. Jammer, een karper op de foto zou mooi geweest zijn!

Na zo’n 40minuten begon ik maar weer aan de terugreis. Ik had afgesproken dat ik mij maximaal 5 kwartier later dan dat ik onder ging, weer zou melden bij mijn vrouw. En ik moest nog helemaal terug naar de steiger. Net nadat ik was omgekeerd kwam er een snoekje langszij, maar tegen de tijd dat ik de camera klaar had (moest namelijk mijn macro voorzetlens verwijderen en flitsers ander positioneren) zwom hij pijlsnel naar het oppervlak. Ik kon goed zien dat hij daar heel kortstondig was en kwam toen verticaal weer naar de bodem zetten, waarna hij naar de diepte zwom. Gaaf om te zien zo, echt heel mooie vissen zijn het toch!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na zo’n 62 minuten kwam ik netjes bij de steiger uit en liep ik naar de auto. In de verte hoorde ik al wat onweer en zag de lichtflitsen ook heel goed. Blijkbaar heb ik onderwater dus toch ook een flits gezien, want ik heb een keer gedacht dat mijn duiklamp vreemd deed. Dat was dus toch het onweer….
Snel heb ik mijn spullen afgedaan en in de auto gelegd en ik was daarmee net op tijd, want toen ik goed en wel in de auto zat begon het te spoelen! Toch een lekker duikje gemaakt als einde van een leuk weekend met het gezin!

Maximale diepte 8,5m, temp. 12-20gr.C., zicht 3-6m, duikduur 62min.

Dit bericht delen

René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018'!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten