Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Zeelandbrug

Duik 365 – Na het lange weekend hadden mijn vrouw en ik zin in een extra vrije dag om die te besteden aan 2 duikjes in Zeeland.


Datum: 29-5-2012
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

Na de teleurstellende duik die we ’s ochtends maakten bij de Bergse Diepsluis, hadden we veel zin in de duik bij de Zeelandbrug in de middag. Bij Onderwaterhuis.nl hadden we ’s morgens al vernomen dat we het beste oostelijk van de Zeelandbrug zouden kunnen gaan zoeken naar sepia’s, dus dat werd ook ons plan.

Aangezien we pas om 13.00u weg reden vanaf de Bergse Diepsluis, hadden we niet heel veel tijd over tussen de duiken. We kochten een simpel broodje bij een tankstation en met het drinken dat we mee hadden genomen konden we lekker even in de zon lunchen met het zicht op de Oosterschelde. De parkeerplaats was overigens erg leeg, terwijl we eigenlijk ook hier wel wat meer drukte hadden verwacht. Al genietend van het broodje, heb ik ondertussen de Stix floaters gemonteerd op de armen van mijn cameraset, zodat ik het kon gaan uittesten. We keken naar een vader die met zijn 2 zoons aan het vissen wasn, precies op de plek waar ook 2 duikers onder water van de sepia’s lagen te genieten. Zo subtiel als ik kan zijn (kuch…kuch) heb ik die meneer even medegedeeld wat ik van zijn actie vond. Zijn argument was dat hij ver uitgooide, maar hij vergat daarbij wel even dat de dobber duidelijk door het bellenspoor van de duikers kwam. Wat zijn er toch vreemde mensen op deze wereld. Zo’n grote Oosterschelde en dan ga je met je hengeltje precies vissen boven 2 duikers????

20120529_365_Zeelandbrug_003

Na de lunch besloten we om er maar gewoon in te gaan en niet de kentering af te wachten. Bij de pijler was al bijna geen stroming meer waar te nemen en een bekende van het Duikforum en Facebook vertelde ons dat het inderdaad erg mee viel met de stroming en dat het zicht ook wel OK was. Dus, aankleden maar…en gaan!

We lagen er uiteindelijk zo’n 1,5 uur voor de kentering in en inderdaad, het zicht was wel redelijk en de stroming was al bijna niet meer voelbaar. We zijn eerst op een diepte van 2m naar de knik in de dijk gezwommen en toen pas diepte gezocht, zodat ik zeker wist dat we bij de sepia tentjes uit zouden komen. Daarvoor moest ik natuurlijk even naar het oppervlak en dat werkte prima, want van die plek en dan 7m dieper kwamen we de eerste sepiatentjes tegen. De tip die we hadden gekregen klopte, want een paar tentjes verder zaten 6 sepiapaartjes en 1 los exemplaar!! Joehoe…..!!! Het is dus toch goed gekomen met het “sepiaseizoen” voor mijn vrouw Cindy. Ikzelf had ze al wel weer genoeg gezien, maar het is toch extra leuk om van zo’n mooi schouwspel samen met je vrouw te kunnen genieten. Er lag al een Belgische soloduiker bij die fanatiek foto’s aan het nemen was. We hebben hem gewoon zijn gang laten gaan, maar wij bleven ook gewoon liggen kijken. Uiteindelijk hebben we dik een half uur kunnen genieten van diverse paringsrituelen, wat vechtpartijtjes tussen de mannetjes en dus was de duik voor ons al geslaagd. Toen er een nog een buddypaar bij kwam besloten wij verder te duiken.

20120529_365_Zeelandbrug_005

We keerden dus om en zijn weer richting de pijler van de Zeelandbrug gegaan. Onderweg zagen we vele eitjes van naaktslakken, maar eigenlijk verrassend weinig slakken zelf. Cindy spotte wat kleine boompjesslakken en was daar heel enthousiast over…grappig, zij duikt veel minder dan ik en kan dat soort diertjes dus ook wat meer waarderen dan ik. Voor mij is het al gewoner. Onder de pijler zelf was het zicht heel goed en ik heb nog even goed gekeken voor zeebaarzen of harders, maar die waren er (nog?) niet. Eenmaal voorbij de pijler gaf Cindy aan dat ze er wel weer klaar mee was en dus zijn we richting de kant gezwommen. Omdat we nog een stukje van de nieuwe instap af waren besloot ik nog heel even onder water te zwemmen.

20120529_365_Zeelandbrug_011

Mijn oog viel daarbij eigenlijk vrijwel direct op een harlekijnslakje en dat was nou net het slakje waar ik deze duik op had gehoopt, zodat ik die aan Cindy kon laten zien. Zo’n mooi slakje moet je gewoon gezien hebben. Dus ik ben weer opgestegen en heb Cindy nog even mee naar beneden genomen. Ik moest toch weer even zoeken, maar gelukkig vond ik het slakje weer. Een mooie kers op de taart….!! Heerlijk duikje, lekker dagje weg…..wat wil een mens nog meer?

Maximale diepte 8,5m, temp. 16gr.C., zicht 1-2m, duikduur 79min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief