Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Een woord dekt de lading voor deze dag….gezelligheid!

Locatie Dreischor Reefballs

 

De jaarlijkse Olympus PEN-dag. Ook René was erbij, samen met zijn model. Duiken, fotograferen en heel veel gezelligheid.

Ook dit jaar is er weer een Olympus PEN Experience georganiseerd, wederom met Karin Brussaard als initiator die in al haar enthousiasme weer een grote groep Olympus PEN enthousiastelingen bij elkaar heeft weten te krijgen. In tegenstelling tot vorig jaar, is het nu verzamelen bij Camping Weydeline in Nieuwerkerk en niet op een parkeerplaats bij een duikstek.

Deze locatie is een hele verbetering, want er zijn meer faciliteiten en we kunnen droog staan, mocht moeder natuur wat nattigheid over ons heen willen gooien. Ik rij thuis op tijd weg, want ik moet eerst in Scharendijke mijn droogpak bij Mr. Seal gaan ophalen. Dat kost me toch al snel een dik half uur extra rijden over het eiland Schouwen-Duiveland. Maar uiteindelijk ben ik toch een half uur eerder dan de verzameltijd op de plaats van bestemming. Ik ben zeker niet de eerste, dus er zijn er meer die er zin in hebben…dat is wel duidelijk. Het leuke van deze dag is dat we allemaal dezelfde interesses hebben, namelijk duiken en onderwaterfotografie met een Olympus PEN of OMD camera.

Er worden een hoop handen geschud, Karin vertelt de wedstrijdregels en dan vertrekken de meesten richting de duikstek naar keuze. Ik heb geen haast, de gezelligheid is het voornaamste doel van vandaag. Bovendien moet ik Nadieh nog een goedendag wensen, want zij is vandaag mijn model. Mijn idee voor deze dag was het maken van een groothoekfoto met model. Ik duik te weinig overdag, dus dit is de uitgelezen kans om weer eens met de 8mm fisheye op pad te gaan en te oefenen met deze lens. Modelfotografie vind ik sowieso erg leuk om te doen, dus dat wordt helemaal leuk. Nadieh heeft wat duikvrienden bij zich en een beetje decadent rijden we met drie auto’s naar Dreischor Reefballs, lekker dichtbij!

De parkeerplaats is redelijk druk, maar zeker niet zo druk als ik had verwacht. Een meevaller dus, hopelijk is het bij de steiger ook niet al te druk, want daar wil ik mijn foto gaan maken. We gaan omkleden en zie rond mij nog een aantal deelnemers van de Olympus PEN Experience. Samen lopen we naar de steiger en gaan rustig te water. Ik spreek met Nadieh af dat we eerst even ieder ons eigen ding doen en dat we dan na vijftien minuten terug bij de steiger komen om de modelfoto’s te gaan maken. Natuurlijk gaan we niet te water voordat ik haar wat tips en aanwijzingen heb meegeven, zodat ze een beetje weet wat ik van een model verwacht.

 

Het water wordt door de wind toch een beetje opgestuwd, wat kleine golfjes tot gevolg heeft. Het zicht onder water is daardoor ook iets minder dan ik had gehoopt, maar zeker goed genoeg voor modelfoto’s gemaakt met een fisheye. Nadieh gaat haar eigen weg en ik besluit om maar gewoon bij de steiger te blijven, zodat ik de belichting van de foto alvast kan optimaliseren. Dan blijft er genoeg tijd over voor de daadwerkelijke compositie. Ik heb inmiddels al wel geleerd dat modelfotografie een van de moeilijkste soorten fotografie is onderwater. En aangezien Nadieh en ik nooit eerder samen doken, wordt dit de vuurproef.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Precies op de afgesproken tijd duikt Nadieh op ten oosten van mij en ik dirigeer haar op de juiste plaats en diepte. Meteen ga ik aan de slag en zie na een paar foto’s dat haar focuslamp ontzettend in de weg zit en het zicht op haar gezicht blokkeert. Niet mooi dus, dat moet anders. Wederom dirigeer ik haar op de juiste plaats en probeer duidelijk te maken dat ze haar cameraset wat lager moet vasthouden. Na een paar testshots zie ik dat het nu wel goed komt en ik maak daarna een hoop foto’s. Het lastige van vandaag is het weertype. Er is stapelbewolking, wat er voor zorgt dat de achtergrondbelichting continu verandert. Is de zon er, dan moet ik mijn sluitertijd verkorten, is hij achter de wolken, dan moet de sluitertijd weer langer. Niet ideaal, maar ik wil mijn foto wel maken op het moment dat de zon tevoorschijn komt. Na een half uurtje duiktijd vind ik het welletjes en ga er van uit dat ik een foto heb die ik met een goed gevoel als wedstrijdfoto kan gaan inleveren. Nadieh en ik treffen elkaar even aan het oppervlak en gaan daarna weer ieder onze eigen gang. Lekker fotograferen dus!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zelf zoek ik het ondiepe stuk op, want daar is het zicht het allerbeste en ik wil graag nog wat experimenteren. Een schooltje met vis (ik denk koornaarvissen) zwemt heen en weer en ik kan ze heel dicht benaderen. Met wat wier op de voor- en achtergrond wordt dat een mooi plaatje denk ik. Na deze fotosessie besluit ik nog even bij de reefballs te gaan kijken en daar probeer ik de binnenkant van een reefball te fotograferen. Dat valt niet mee, maar het heeft potentie.

Uiteindelijk ben ik tevreden met de foto’s die ik heb gemaakt en vind ik het tijd om er uit te gaan. Ook Nadieh is er al uit en snel kleden we ons om. We praten nog even wat na en besluiten vervolgens terug naar de camping te gaan, want daar zal het ongetwijfeld veel gezelliger zijn dan op een parkeerplaats bij een duikstek. Zo gezegd zo gedaan, we pakken de auto’s en vertrekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de camping is het gezellig aan het worden. Sommigen zijn al terug van hun duik(en) en sommigen zijn helemaal niet van de camping af geweest. Ik pak wat te drinken en raak met een hoop mensen aan de praat, die ik normaal gesproken bijna alleen maar via Facebook spreek. Dat is het leuke van deze dag, mensen ontmoeten en de gezamenlijke passie delen. Onderwaterfotografie met een Olympus PEN. Als iedereen er is, is het tijd voor de BBQ en de prijsuitreiking welke weer geheel op zijn “Karin Brussaards” gaat, chaotisch maar gezellig! Mijn foto is zevende geworden en ik win een print op canvas van 40x60cm, erg leuk dus! Na de prijsuitreiking is het nog lang gezellig, maar rond 20.30u is iedereen wel weg. Er wordt nog even wat opgeruimd en dan vertrek ook ik richting huis. Moe maar voldaan van wederom een zeer gezellige Olympus PEN Experience 2014. Volgend jaar ben ik weer van de partij….!

Max. diepte 8.5m, temp. 17gr.C., zicht 2-4m, duikduur 80min.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief