Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Duikreporter

René Weterings – Testduik tussen de baarsjes!

Datum 21 november 2012
Locatie Put van Raamsdonksveer


Windkracht 8-9 aan de kust met windstoten van rond de 100km/uur… Hoe loopt dit af?

Duik 405

OLYMPUS DIGITAL CAMERANiet de condities om de gok te nemen en naar Zeeland te rijden, dat besloten Gijs en ik toen ik eigenlijk al onderweg was. Dus draaide ik de auto om en reed zonder na te denken naar de Put van Raamsdonksveer, uiteraard meldde ik dit wel braaf bij mijn vrouw Cindy. Zo is ze in ieder geval op de hoogte van wat ik uitspook.

Niet duiken, dat is dan eigenlijk geen optie als je jezelf er al helemaal op hebt ingesteld. Vol enthousiasme, want ik had een paar dagen geleden een nieuw objectief voor mijn Olympus PEN E-PL2 binnen gekregen. Het is een echte macrolens (60mm) en die wilde ik natuurlijk maar al te graag gaan testen in het water. Dus ik hoopte in mijn huisplas nog wat leuks te vinden om mee te kunnen testen. De keuze is er nu eenmaal een heel stuk minder, dan in de Zeeuwse wateren.

Op de parkeerplaats stond nog 1 auto met daarin een stelletje, van wie ik verdenk dat ze zich gestoord voelde in hun privacy…haha. Pech, ik ga gewoon omkleden en maak me klaar om een solo duik te gaan maken. Het water zag er goed uit, maar ik zag al vanaf het steigertje dat het niet kraakhelder zou gaan zijn. Daar had het dan toch al iets te veel voor gewaaid de laatste dagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk stapte in bij het steigertje en liet mezelf zakken en ging meteen op zoek naar leuke kleine onderwerpen om te fotograferen. Deze onderwerpen zijn op 2 handen te tellen en eigenlijk kom ik ook met 1 hand wel toe…pff, ik moet mezelf altijd even in mijn hoofd vertellen dat het toch leuk is om hier te duiken.

Op het zand zag ik tientallen kleine baarsjes rustig liggen en meteen wist ik dat het wel goed zou gaan komen. Deze baarsjes laten zich toch best goed benaderen en uiteraard schoot er ook regelmatig 1 weg, net voordat ik de foto wilde gaan maken. Het resultaat was dan een mooi stofwolkje en moest ik weer opnieuw gaan zoeken naar een model. Dit lukte gelukkig best goed en ik kon lekker testen met diverse instellingen van het diafragma, zodat ik kon spelen met de scherptediepte in de foto’s.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook waren er natuurlijk genoeg driehoeksmosseltjes en boormosseltjes te vinden, maar dan had je het qua onderwerpen eigenlijk al wel weer gehad. Toch kon ik me prima vermaken met mijn nieuwe lens en ook met mijn eigenhandig gemaakte snoots. Deze snoots moesten er voor zorgen dat ik het flitslicht alleen op het onderwerp laat komen en de achtergrond zoveel mogelijk zwart laat uitkomen. Dit lukte de ene keer beter dan de andere en ik betrapte mezelf er ook op dat ik stiekem toch te veel stofjes liet opdwarrelen bij het neerzetten van de camera in het zand. Dit doe ik om zo een zo laag mogelijk standpunt ten opzichte van mijn “model” te krijgen, maar er kleeft dus ook een nadeel aan. Hier moet ik dus goed op blijven letten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zicht varieerde een beetje en was wat minder goed dan ik gewend ben hier, maar in dit geval was dat geen probleem omdat ik immers toch geen groothoekfoto’s zou gaan maken. De vele baarsjes waren prima gezelschap voor de foto’s vond op het einde van mijn duik ook nog een kleine snoek van zo’n 30cm. Deze had helaas geen zin in een fotosessie, dus daar kon ik naar fluiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ongemerkt was de tijd weer heel snel gegaan, want ik kwam met 75min op de klok weer boven. Een stuk verder van de steiger dan ik had verwacht eigenlijk….

Het waaide flink en was inmiddels echt tot stormkracht aangetrokken, maar het waren meer windstoten dan een continue wind.

Maar goed, de eerste test is goed bevallen. Met deze lens gaan we nog leuke dingen fotograferen! Dat is zeker.

Maximale diepte 6m, temp. 9gr.C., zicht 2-4m, duikduur 75min.

Dit bericht delen

René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018'!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten